Haberler

Budama sezonu başladı

Tarih: 29 Kasım 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 2007-2008 yılı budama ve rehabilitasyon çalışmalarına başladı.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün sorumluluk alanındaki korularda bulunan 30.685 adet ağaç budanacak, 12.500 adet ağaç macunlanarak bakımı yapılacak.

İstanbul’un anaarter ve caddelerindeki 12.865 adet ağaç da budanacak ve bakımları yapılacak.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ile koordineli olarak yürütülen ve Anıtlar Kurulu onayı alınarak gerçekleştirilen budama işlemleri Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün sorumluluk alanındaki 13 adet koruda, anaarter, park ve diğer yeşil alanlarda yapılmakta.

Budama işlemleri Kasım - Nisan ayı döneminde yoğun olmak üzere, yılın 12 ayında devam etmektedir. Yaz periyodunda ise form budamaları, kuru dal ve sürgün alım işleri yapılmakta. Anaarter ve caddelerde meydana gelen yoğun ağaç devrilmeleri ve kırılmaları nedeniyle de ağaçların tepe tacı budamalarıyla gençleştirme budamaları yapılması gerekmektedir. Kentin doğal ve kültürel mirası olan ağaçların hayatiyetlerini sağlıklı olarak sürdürebilmeleri için yılda yaklaşık 100.000 adet ağacın kuru dal, tepe tacı küçültme, tehlikeli dalların uzaklaştırılması ve devrilme riskinin ortadan kaldırılması ve form budamaları yapılmakta.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki korular; Beykoz Korusu, Fethipaşa Korusu, Çubuklu-Hidiv Korusu, Harem Korusu, Küçük Çamlıca Korusu, Büyük Çamlıca Korusu, Osmangazi Korusu, Hacıosman Korusu, Emirgan Korusu, Yıldız Korusu, Gülhane Korusu, Florya Atatürk Korusu.

İstanbul genelindeki korularda yapılan budamalar; Amenajman Planları doğrultusunda, bilimsel yaklaşım ve standartlarla yapılmaktadır.

Budama çalışmaları yalnızca şehre görsel bir form ve güzellik kazandırmak için değil;
- Ağaçların ömrünü uzatıp sağlıklı olmasını sağlamak,
- Yol kenarlarındaki ağaçların yaya ve araç geçişlerine engel olan dallarına düzen vermek,
- Hastalıklı ağaçlardan hastalığın yayılmasını engellemek,
- Çiçekli ağaçların daha çok ve gürbüz çiçek açmasını sağlamak,
- Polen üreten ağaçların alerjik hastalıklara sebebiyet vermesini engellemek gibi sebeplerle de yapılmaktadır.

Asırlık Ağaçların Kovuklarında Renk Cümbüşü
Geçen yıl bir ilke imza atan Park ve Bahçeler Müdürlüğü asırlık ağaçların kovuklarında lale ve nergis gibi soğanlı bitkiler yetiştirerek ağaçlarda tarifsiz bir renk cümbüşü sunmuştu. Uygulama bu yıl da sürdürülecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.