Haberler

Mimar Serter Karataban ile Söyleşi

Tarih: 29 Kasım 2007 Yazan: Altan Sinan Cebecigil

Fotoğraf: Sertan Doğru

Geçtiğimiz hafta Taşkışla’da İTÜ Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü söyleşi etkinliklerinin ilki mimar Serter Karataban ile gerçekleştirildi. Organizasyonu düzenleyen öğrenciler adına Hüma Bakır açılış konuşması sırasında katılımlarından dolayı izleyicilere ve mimar Serter Karataban’a teşekkür etti.

Söyleşi sırasında Serter Karataban şimdiye kadar gerçekleştirdiği projeleri birer mimari örnek niteliğinde anlatmak yerine onlarla ilgili yaşadığı ilginç olaylardan ve öğrenciler için ipucu niteliğinde birkaç deneyiminden bahsetti.

“Mimar Cephede Yetişir”
Keyifli bir sunum olması dileğiyle sözlerine başlayan Serter Karataban, ilk olarak Atatürk’ten bir alıntı yaparak mesleğin kendisi için ne anlama geldiğini örnekledi. Cumhuriyetin ilk yıllarında ulusu yeniden inşa etmek için yurt dışından birçok mimarı ülkeye davet eden Atatürk, kendi mesleğine en yakın gördüğü iki mesleği, hekimlik ve mimarlık mesleğini örneklerken her iki disiplinde de belirli bir yetkinliğe erişilebilmek için pratik ve deneyimin tıpkı askerlikte olduğu gibi önemli olduğunu söylemiş. Bu söze atıfta bulunarak mimarın da asker gibi cephede yetişmesi; yapım, maliyet ve mal sahibi gibi başlıkları kendi söylevi doğrultusunda iyi kesiştirebilmesi, malzeme ve yapı bilgisinin yüksek olması gerektiğinden bahsetti.

“Bir proje için ne kadar çok vakit ve emek harcarsanız, o projenin o kadar çok geri dönüşümü olur. Çevresel bilgiler, müşteri bilgileri, iş ile ilgili bilgi toplama bizim de bir proje için attığımız ilk adımlar. Yurt dışında buna değer veriyorlar ama maalesef burada değil. Bununla beraber, mimarın, işveren karşısında yaptırabilirliliği bilgi birikimi ile doğru orantılı. Karşınızdakinin isteklerine bir şekilde tercüman olmak lazım ama dizginleri elden bırakmadan. Ülkemizde mimarlığın karşılığı insanların geneli tarafından maalesef hayal ettikleri şeyleri çizdirmek gibi algılanıyor.”

Sözlerini bitirirken eğitim hayatından da bahseden mimar Serter Karataban, algı bütünlüğü ve anlama yetisini geliştirme açısından felsefenin bir mimarın eğitiminde çok önemli olduğunu, bu yüzden mutlaka çok okumak gerektiğini söyledi. En son öğrencilerin sorularını yanıtlayan Serter Karataban, yeni şeyler denemekten korkmamak gerektiğini de sözlerine ekledi.



Serter Karataban’ın Ağzından “TeamFORES”

“TeamFORES daha çok kurumsal ihtiyaçlara cevap veren bir mimarlık ofisi. Konut türü mimarlıklarda genel olarak yer almıyoruz.” Yaklaşık 11 yıldır yurtiçinde ve dışında, Belçika ve Çin gibi ülkelerde birçok projeye imza atan FORES mimarlık, Serter Karataban’ın belirttiği üzere uygulaması hızlı bir ofis olarak da tercih ediliyor.

Taşkışla 109’da Mimarlık Söyleşileri
İTÜ İç Mimarlık Bölümü öğrencilerinin düzenli olarak gerçekleştirmek için çabaladıkları söyleşi etkinlikleri belirli haftalarda Perşembe günleri 18:00’de Taşkışla 109 numaralı salonda düzenleniyor. Bir sonraki toplantının 6 Aralık 2007 Perşembe akşamı mimar Sinan Kafadar’ın katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanıyor. Etkinliklere tüm mimarlık ve tasarım disiplinlerinden meslek sahipleri ve öğrenciler davetli.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.