Haberler

Kadıköy'ün Ayrıcalıklı Otelleri!

Tarih: 5 Aralık 2007 Derleyen: Zeynep Güney

Mühürdar Oteli

Kadıköy’de Kalamış ve Moda sahillerinde iki ayrı otel inşaatı geçtiğimiz günlerde başladı ve çalışmalar hızla devam ediyor. Ancak her iki projenin inşaat çalışmalarıyla birlikte Mimarlar Odası’nın takibi ve açtığı davalar da sürüyor. Mimarlara Mektup isimli bültenin 104. ve 105. sayılarında Mühürdar ve Kalamış otellerini ele alan Mimarlar Odası Anadolu Yakası Şube Başkanı Arif Atılgan’la görüştük ve gelişmeleri öğrendik.

Mühürdar Oteli
Daha önce geniş bir bahçenin ortasında tek katlı bir evin yer aldığı arsada yükselecek Mühürdar Oteli, parsel bazında gerçekleştirilen plan değişiklikleriyle dikkat çekiyor. 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının oluşturulmasından önce temel kararların alındığı, arazi parçalarının kullanılış biçimlerinin ve başlıca bölge tiplerinin belirlendiği 1/5000 ölçekli nazım imar planında, bu proje için parsel bazında tadilat yapıldı. Taşyapı tarafından inşa edilen Mühürdar Oteli için Kadıköy Belediyesi’nin hazırladığı 1/500 ölçekli uygulama imar planı 16 Ağustos 2006 tarihinde askıya çıkarıldı. Böylece imar durumu, “H:18,50 kat, konut alanı” olan arsa, yapılan değişikliklerle “TAKS:0,40, H:12 kat, turizm – ticaret alanı” olarak yeniden düzenlendi. Bu imar durumuna göre 2632,66 m2’lik arsaya, 21142,91 m2 inşaat alanlı, yaklaşık 50 metre yükseklikte yapı yapılabiliyor ve İstanbul İmar Yönetmeliği’nde maksimum 3 olarak belirlenen emsal değeri, bu projede 8’e kadar çıkabiliyor.

Kadıköy Belediyesi’nin 16 Ağustos 2006’da askıya çıkardığı 1/500 imar planının iptali ve yürütmesinin durdurulması için 10 Ocak 2007 tarihinde Kadıköy Belediyesi’ne dava açan Mimarlar Odası ayrıca, inşaatın başladığı arsadaki ağaçlar için de, 1 Aralık 2006 tarihinde 5 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvuruda bulunmuş. Ancak Kurul bu başvuruya “konunun değerlendirilmesi için … parseldeki ağaçların (yaş, taç, çap, cins vb) rölövesi ve raporununun Müdürlüğümüze iletilmesi…” cevabıyla karşılık vermiş ve konuya çözüm getirilememiş. Ayrıca 5 No’lu Kurul, Kadıköy Belediyesi’nin başvurusu üzerine Belediye’ye yazdığı 11 Mayıs 2007 tarihli yazıda “...parsel sayılı yerin herhangi bir SİT alanında kalmaması ve alanda tescilli herhangi bir kültür ve tabiat varlığının bulunmaması nedeniyle, parselde yer alan ağaçların alanda yapılacak imar uygulamalarından olumsuz etkilenmemesi için gerekli önlemlerin Belediyenizce temini hususunda gereğini...” diyerek çözümü Kadıköy Belediyesi’ne bırakmış.


Arif Atılgan Kadıköy PTT binasının projelerinin, karşısında tescilli Maliye Binası olması sebebiyle kurula sunulduğunu hatırlatarak, Kadıköy Meydanı Kentsel Sit Alanı’na komşu olan bu parseldeki Mühürdar Oteli projesinin de öncelikle kurula götürülerek görüş alınması gerektiğini vurguluyor. Atılgan, bu projenin Kadıköy’e getireceği trafik yüküne de değinerek, bu trafik yüküne çözüm olarak Moda Sahili Otoyolu Projesi’nin yeniden gündeme getirileceğini ifade ediyor. Moda Sahili Otoyolu Projesi daha önce gündeme geldiğinde, Mimarlar Odası’nın açtığı dava sayesinde 11 Kasım 2005 tarihinde iptal edilmişti. Ayrıca Kadıköy Belediyesi’nin verdiği imar durumuna “yargıdan yürütmeyi durdurma ile ilgili karar çıkıncaya kadar inşaat ruhsatı verilmemesini” yazmasına rağmen 2007 Eylül ayı başında ilgililere inşaat izni vermesini de eleştiren Arif Atılgan, Kadıköy Belediyesi’nin bu notunun yasal bir yaptırımı olmadığına dikkat çekiyor.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün, çeşitli basın toplantılarında ve basında çıkan haberlerde Mimarlar Odası’nın Mühürdar Oteli hakkında davasının olmadığını ifade etmesine karşı çıkan Arif Atılgan şunları söylüyor:

“Kadıköy Belediye Başkanı, Mimarlar Odası’nın davası olmadığnı söylüyor ancak Mühürdar Oteli için bizzat kendilerine yani Kadıköy Belediyesi’ne açtığımız davalar var ve devam ediyor. Eylül ayında yürütmeyi durdurma isteğimize red geldi, Ekim ayında da biz bunu temyiz ettik, şimdi temyizin sonucunu bekliyoruz.

Belediye; ‘İBB 1/5000’lik plan yapar biz ise o 1/5000’liğe uygun 1/1000’lik plan yapmak zorundayız. Eğer biz belediye olarak bir yıl 1/1000’lik plan yapmazsak 1/5000’lik plan geçerli olur,’ diyor. Bence öyle yapsalar en azından tavırlarını koymuş olurlar, halk da bu tavrı destekler. Doğru yapmış olurlar. Ayrıca bir yol daha var; 1000’lik planları kendi doğrularına göre yapabilirler, altına da gerekçelerini yazarlar. En belirgin gerekçe ise bizim itirazlarımızda ve dava dilekçelerinde yazanlardır. Gerek Kadıköy Belediyesi, gerekse diğer belediyelerin böyle uygulamaları vardır.”

Kalamış Oteli
Mühürdar Oteli için yapılan parsel bazında değişiklikle gelen imar sorunları yine Kadıköy’de inşa edilen Kalamış Oteli’nde de karşımıza çıkıyor. 1980’li yıllarda sahiller doldurulmadan önce Kadıköy’de deniz kenarında yer alan yazlık Kalamış Sahil Sineması’nın yerine Kalamış Oteli inşa ediliyor. 17 Temmuz 2007 tarihli ve 542-07 no’lu ruhsatlı projenin yer aldığı arsanın Nazım İmar Planı’na göre imar hakkı; “TAKS: 0,25 kısmen H: 12,50 kat, kısmen H: 9,50 kat, Taban Alanı 1.000 m2’den büyük olamaz, Ticaret Alanı” şeklinde düzenlenmiş. Ancak, “TAKS: 0,40, H: 5 kat + 1 (tesisat katı); Turizm + Ticaret Alanı” uygulaması istemiyle İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na teklif edilen ve komisyon tarafından kabul edilen planın notlarındaki 3., 4. ve 5. Maddeler de aşağıdaki gibi yeniden düzenlenmiş:

3. Madde: Turizm + Ticaret Alanında TAKS: 0,40 olup minimum çekme mesafelerine göre blok yapı uygulaması yapılacaktır. Sahil parsel statüsü şartı aranmayacaktır. Bina boyutları serbest olup taban alanı 1.000 m2'den daha büyük yapı yapılabilir.

4. Madde: Bina 0,00 kotu Fener – Kalamış Caddesi’nden verilecektir. Bina 0,00 kotundan itibaren 5 kat + 1 tesisat katı yapılabilecektir. Zemin katı net Hmax: 1,80 m yüksekliğinde yapılabilecektir.

5. Madde: Birden fazla bodrum kat iskan edilebilir. İskan edilecek bodrum katlar yoldan çekme mesafelerine, yan ve arka bahçelerde parsel sınırına kadar yapılabilir.

Proje hakkında görüşlerini aldığımız Arif Atılgan, sonuçları düşünülmeden, 1/5000 ölçekli nazım imar planında parsel bazında yapılan değişiklikleri eleştiriyor;

“Arsanın varolan Nazım İmar Planı durumuna göre inşaat hakkı en fazla 4.000 m2 olabilir. Ancak parsel bazında yapılan değişiklikler ve yeniden düzenlenen maddelere göre Kalamış – Fener Caddesi kotunu 0,00 alarak inşa edilecek 5+1 katın toplam inşaat alanı 11.944,8 m2 olacaktır. Bodrum katlarla birlikte hesaplandığında ise toplam inşaat alanının kolaylıkla 20.000 m2’nin üzerine çıkacağı görülebilir. Oysa arsa alanı 4.977 m2 ve yeni düzenlemeyle emsal, İstanbul İmar Yönetmeliği’nin “maksimum 3” emsal değerinin üzerine çıkıyor.

Kıyı Kanunu’na ve İstanbul İmar Yönetmeliği’ne aykırı olan bu düzenleme, 19 Mart 2005 onanlı planın bütünlüğünü bozarak, nüfus ve yapı yoğunluğunu artıracaktır. Daha da önemlisi bu şartlarda inşa edilecek proje, diğer sahil adaları için emsal teşkil edecektir. Böylece sahilde yapılacak diğer projelerde, bu yapıyı örnek gösterilip aynı hak elde edilebilir.

Kalamış Oteli projesi komisyondan çıktı, şimdi belediyede askıya çıkmasını bekliyoruz. Askıya çıktığında itiraz edeceğiz.”

Bu konuların etik ve ahlak sorunu olduğunun altını çizen Arif Atılgan rant sebebiyle Kadıköy’ün yaşanamayacak bir yer haline getirileceğini belirtiyor ve 2010 Kültür Başkenti olmaya hazırlanan İstanbul’da kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte, bu tür parsel bazında imar planı değişikliklerinin sadece Kadıköy’de değil İstanbul’un birçok yerinde sıkça uygulanmaya başladığını anlatıyor:

“Bu tür uygulamaların sayısı o kadar arttı ki, biz Mimarlar Odası olarak takip etmekte zorlanıyoruz. Vahşi kapitalizmin İstanbul’u zaptettiği söyleniyor, artık bu laflar abartılı olmaktan çıktı. Gerçekten de İstanbul’un her tarafı zapt ediliyor. ”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.