Haberler

Buzdan yatak üzerinde sıcak bir uyku rüya değil

Tarih: 10 Ocak 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Bilge Eser


Sıcak ülkelerde güneşlenerek tatil yapmak istemeyenler için alternatif seçenek olan "buz oteller" giderek daha çok ilgi çekiyor. Geyik postu üzerinde uyumak istiyorsanız işte size soğuk bir mola.

Buz gibi soğuğu yaşadığımız bugünlerde, herkes kendini ısınabileceği sıcak ortamlara, tatil için de sıcak ülkelere atıyor. Ancak dünyanın bir yerlerinde ısınmak yerine "donarak" tatil yapmayı tercih edenler de yok değil. Sıcak denizlerde yüzmek yerine, donan buzlar üzerinde uyumayı isteyenlerin adresi ise belli: Buz oteller. İlki 1989 yılında inşa edilen buz oteller dünyanın en farklı tatil mekanı olarak ünleniyor. Bardaktan aynaya, koltuktan yataklara kadar her türlü eşya ve mobilyanın buzdan yapıldığı otellerin tek amacıysa, alternatif tatil isteyenlere farklı bir heyecan yaşatmak. Öyle ki, sayıları giderek artan otellerde düğün yapılabiliyor, buzdan İsa heykelinin önünde pazar ayini düzenlenebiliyor. Her yıl binlerce turistin kaldığı buz otelin ilki ise tamamen tesadüf eseri ortaya çıktı. İsveç'e bir sergi için giden Fransız bir foto muhabiri katılım çok olunca otellerde yer bulamadı. Bunun üzerine de serginin gerçekleştirildiği silindir şeklindeki Eskimo evinin içinde gecelemek istedi. Uyku tulumlarının içinde ren geyiği derilerinin üzerinde uyudu. Sabah çok güzel bir uyku çektiğini söylediğinde girişimciler çoktan planlarını yapmışlardı bile. Bunun sonucunda da dünyanın ilk buz oteli İsveç'in Kiruna kentinde yükselmeye başladı.



Süresi sadece 4-5 ay
Buz otellerde kalmak için oldukça planlı olmanız gerekiyor. Çünkü en fazla 4-5 ay hizmet verebiliyorlar. Rezervasyonlar da bunun sonucunda aylar öncesinden yapılıyor. Bir buz otelinin yapım süreci hayli zahmetli: Mart-nisan aylarında göller veya denizlerden buzlar alınıp stoklanıyor. Kasım ayı geldiğindeyse mühendisler için zorlu süreç başlıyor. Buzlara istenilen eşyaya göre -bu bir kule, bir ayna, bir yatak bir heykel olabilir- şekil veriliyor. Yaklaşık olarak 6 haftada, 500 tondan fazla buz ve 15 bin tondan fazla kar kullanılarak otel tamamlanıyor. Aralık ya da ocak ayında hizmete açılan otel, sıcaklıkların bir iki derece artmasıyla birlikte nisan ayına doğru kapatılıyor. Aylar süren emekler, yavaş yavaş yok oluyor ve eriyerek en yakındaki nehrin sularına karışıp gidiyor. "Tabiat Ana"nın yaratıp sonra da geri aldığı bu oteller, farklı bir tatil geçirmek isteyenler için güzel bir alternatif sunuyor.



Avrupa'nın ilk buz oteli Romanya'da
İskandinav ülkeleri uzak diyorsanız, Avrupa'nın ilk buz oteli 2 yıl önce Romanya'da açıldı. Karpat Dağları eteğinde gölün kıyısına kurulan otelin rakımı 2 bin 34 metre. Bir ayda inşa edilen odalarda sıcaklık 0-2 derece arasında. Avrupa'nın el değmemiş ormanları arasında kurulan otel, şimdilik 8 odalı. Bölge boz ayıları ve bizonlarıyla ünlü olduğu için geceleri otelde oturmakta fayda var.

Sıcak bir uyku için yapılacaklar:
Buz otellere giden konukların genellikle ilk merak ettikleri gece nasıl uyuyacakları oluyor. Belki de buz oteller iyi ve sıcak bir uyku çekmek için neler yapılacağı konusunda yarım saat boyunca bilgilendirme yapılan tek yerdir. Öncelikle gece buz yatakların üzerine ren geyiği derisi seriliyor. Yün veya sıcak geçirmeyen kumaştan yapılan çamaşırlarınızı, giysilerinizi ve çoraplarınızı giyip içi polar kumaştan yapılan uyku tulumunun içine giriyorsunuz. Başınıza da bere takmanızda fayda var. Ama hepsinden önce çıkardığınız kıyafetleri uyku tulumuyla vücudunuz arasına yerleştiriyorsunuz ki böylece kalktığınızda donmuş giysileri giymek zorunda kalmayasınız. Asla pamuklu giysi giymeyin. Tulumun içine nefes vermeyin, oluşan su buharı üşümenize neden olabilir.



Alkol oranı düşük olduğu için bira yok, yerine votka satılıyor
Oteller giderek arttığı için her biri farklı bir hizmet vererek rekabet etmeye çalışıyor. Kiminde karlar arasında safari yapıp yabani hayvanları görme imkanı yakalayabiliyorsunuz. Finlandiya'daki otelde evlenebilir, bin 100 metre uzunluğundaki buz kalede gezebilir, İsveç'tekinde sergi gezebilir, Kanada'dakinde de sinemada film izleyebilirsiniz. Tüm otellerde ısınmanın bir diğer yolu da alkollü içkiler. En çok rağbet edilen içki votka. Bira tutkunuysanız buz otellerde istediğinizi bulamayabilirsiniz; çünkü düşük alkol oranı donmasına neden oluyor ve satılmıyor. Ortalama sıcaklığı genelde 2 derece olan odaların sıcaklığı -5 dereceye kadar düşebiliyor. Odalarda özel bir ısıtma yok. Fazladan masraf olmaması ve güvenlik nedeniyle bazı odalarda kapı yok; birbirlerinden perdelerle ayrılıyorlar. Ayrıca hiçbirinde telefon ve televizyona da yer verilmiyor. Otelin sahibi için en önemli avantajlardan biri de temizlik. Yerler karla kaplı olduğu için "toz almak" diye bir gereklilik de olmuyor.



Lambalara izolasyon
Otelle ilgili tüm ayrıntılar en ince şekilde düşünülüyor. Örneğin, tüm kablolar mutlaka yerin altından geçiriliyor. İçeriye yerleştirilen lambaların ısısının buzları eritmemesi için özel bir izolasyon yapılıyor.

50 derecede farklı bir serinlik: Dubai'de buz bar
Kuzey ülkeleri buzdan oteller inşa ederken dünyanın en ilginç binalarının bulunduğu Dubai de farklı bir projeyle gündeme geldi: Buzdan bar... Sıcaklığın 50 dereceye çıktığı kentte ağustosta açılan buz bar büyük ilgi görüyor. Burada da masalar, sandalyeler ve bardaklar buzdan yapılmış. Kapıda kazak ve şapka veriliyor. 222 metrekarelik barı oluşturmak için, Kanada'da üretilen ve gemilerle taşınan 40 bin ton buz kullanıldı. 3 milyon dolar harcanak buz barda alkol sunulmuyor. Kuzey ülkelerinde yatakların üzerine ren geyiği derisi serilirken burada koyun postları kullanılıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.