Haberler

İzmir’in hastalığı plansız gelişme

Tarih: 10 Ocak 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Füsun Çağlar
İzmir ilçelerinin ekonomik profilinin çıkartıldığı ve yatırım olanaklarının incelendiği bir kitap hazırlayan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in en büyük sorununun plansızlık olduğunu söyledi. İzmir’de ilk planın 1800 yılında hazırlandığını anlatan Demirtaş, 1954 yılında Nazım İmar Plan Bürosu tarafından hazırlanan son planın ise 2008 yılında hâlâ uygulanmadığını ifade ederek, “Plansızlık ve programsızlık en büyük hastalığımız. Planların yapılması kadar toplum tarafından benimsenmesi de önemlidir” dedi.

İZTO tarafından hazırlanan “İzmir İlçelerinin Ekonomik Profili ve Alternatif Yatırım Olanakları” isimli kitabın tanıtımını yapan Ekrem Demirtaş, bu kitabın yerel seçimler öncesinde adaylar için kılavuz niteliği taşıdığını söyledi. İzmir’deki 28 ilçenin tarım, sanayi, ticaret ya da turizm gibi çeşitli üstünlüklerinin ön plana çıktığını belirten Demirtaş, metropol alanı dışında kalan ilçelerde genellikle tarım sektörü öne çıkmakla birlikte son yıllarda sanayi sektöründe de atılımlar gerçekleştirildiğini dile getirdi. Demirtaş, Aliağa, Çiğli, Torbalı ve Kemalpaşa’nın sanayide ciddi hamleler yaptığını kaydederek, “Bu ilçelerde bulunan OSB’ler ile yatırımcılara çok çeşitli fırsatlar sunuluyor. Ayrıca Buca, Kınık, Menemen, Ödemiş, Tire, Torbalı Tekeli ve Torbalı Pancar’daki OSB’ler de gelişimlerini sürdürüyor. Yaygın sanayi kuruluşları arasında tekstil-hazırgiyim, gıda işleme tesisleri, otomotiv, tütün, deri, seramik ve gıda işletmeleri ilk sıraları alıyor” diye konuştu.

Yatırım Cenneti
İzmir’in yatırım için çok cazip alanları bulunduğunu vurgulayan Demirtaş, Türkiye’nin en gelişmiş bölgesi Çatalca-Kocaeli Yarımadası’na göre İzmir’deki arsaların da oldukça ucuz olduğunu hatırlattı. Demirtaş, kentin altyapı imkanlarına da dikkati çekerek, yabancı sermayeli firmaların İzmir’den kaçtığı söylemlerinin doğru olmadığını ifade etti. Özel yatırımların da hız kazanmasıyla birlikte kentin yatırım cenneti haline geldiğine işaret eden Demirtaş, şunları söyledi:

“İzmir’e yıllardır yatırım yapan yabancı firmalar İzmir’e olan güvenilirliklerini pekiştirmiş durumda. Bunun en büyük göstergesi son zamanlarda yabancı şirketlerin raporlarında İzmir’i yatırım yapmaya uygun kentler arasında göstermeleri. Özel yatırımların da hız kazanmasıyla birlikte kentimiz tam bir yatırım cenneti haline geldi. İzmir, ülkemizde tüm yabancı sermaye firmalarının yüzde 6.4’ünü barındırıyor. İzmir Serbest Bölgesi ülkenin sayılı serbest bölgelerinden birisi ve İzmir teknoloji geliştirme bölgesinde bilişim vadisi olma yolunda hızla ilerliyor. İlimiz metropol ilçelerinden Bornova, Çiğli ve Gaziemir dışındakiler ise sanayileşmeden ziyade ticaret ve kültür merkezi misyonuna sahip. Güneş ve deniz ağırlıklı turizm faaliyetleri Urla, Menderes, Çeşme, Seferihisar, Foça, Dikili, Karaburun da ağırlık kazanıyor. Alternatif turizm olanakları ise Balçova, Güzelbahçe, Tire, Ödemiş ve Bayındır da bulunuyor.”

İşsizlik Sıkıntısı
Madalyonun bir de diğer tarafının bulunduğunu ifade eden Demirtaş, İzmir’in yıllardan beri yoğun bir şekilde göç aldığını ve ön görülen nüfusun aşılmasının da sorunların büyümesine neden olduğunu söyledi. Demirtaş, İzmir’in en önemli sorununun işsizlik olduğunu vurgulayan Demirtaş, “Eğitilmiş işgücünün işsizliği yüzde 20’lere dayanıyor. Öte yandan sulama, kanalizasyon altyapısının olmaması, alternatif yolların olmaması, şehiriçi yolların darlığı, limanın artan talebe yanıt verememesi, kamu yatırımlarından hak ettiği payı alamaması kentin sorunlarının katlanarak büyümesine neden oluyor” dedi.

Seçim Sonrası Plan Zorunluluk
İl bazında stratejik plan yapılmasının yasal bir zorunluluk haline geldiğini ifade eden Demirtaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1/25 binlik bir kentsel bölge nazım imar planı hazırladığını kaydederek, “Bu planların kamuoyu tarafından bilinmediği de açıktır. İzmir ili genelinde tüm kesimlerin katıldığı bir toplantı yapılması ihtiyacı vardır. Yerel seçimlerden sonra yapılması uygun olacaktır. Planı bilinçli ve geleceği görerek yapmak hepsinden önemlidir” diye konuştu.

İZTO’nun hazırladığı altıncı kitap
Bugüne kadar 1997, 1998, 1999, 2000 ve 2003 yıllarında toplam 5 kitap hazırladıklarını belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 6’ncı kitabın 28 ilçeyi kapsadığını, 12 elemanlarının 4 aylık süreçte 2 bin 846 kilometre yol katederek kitabı hazırladıklarını anlattı. İZTO Başkanı Demirtaş, 4 kilo ağırlığındaki kitaptan bin adet bastırdıklarını ve bin adet de CD hazırladıklarını ifade etti. Etrem Demirtaş, “Başka kitap bastırmayacağız. İsteyen herkese CD’lerimizden vereceğiz. Çalışmalar kapsamında İzmir’in tüm ilçelerinin belediye başkanları ve kaymakamları ile görüşmeler gerçekleştirildi” diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.