Haberler

Kimyasal Gaz (FA) İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor

Tarih: 10 Ocak 2008
Japonya’nın 800 yıllık seramik devi Inax tarafından üretilen Ecocarat “İç Cephe Kaplama Malzemesi”nin Formaldehit (FA - kimyasal gaz) içermemesinden yola çıkarak, bu zehirli gazı içeren ürünlere dikkat çekmek amacıyla Global Group, üretici ve tüketiciyi bilinçlendirme kampanyası başlattı.

Global Group Başkanı Cüneythan Ergene ve Basın Danışmanı Sonay Ergene; “Türk insanı ‘Yediklerim ne kadar güvenli?’ sorusunu yeni yeni sormaya başladı, fakat ‘Kullandığım ürünler ne kadar güvenilir?’ sorusuna tamamen yabancı.” dediler.

Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar tek bir noktada buluşuyor. Birçok çeşidi bulunan ve uçucu organikler diye tanımlanan bu gazın; tekstil, kırtasiye, sağlık, inşaat, dekorasyon, kozmetik malzemelerinde olduğuna dikkat çekerken, duvardaki boyadan, yerdeki kaplamaya, yatak odasındaki dolaptan yatağa ve perde üretiminde kullanılan kimyasallarla içiçe yaşamak zorunda kalındığını insan sağlığını tehdit eden bu gazların yaşam alanlarımızdan hızla çıkartılması gerektiğini söylüyorlar.

FA’nın İnsan Sağlığı Üzerindeki Belirtileri
Gözlerde kızarma, sulanma, kaşıntı, yanma, burun tıkanıklığı, bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı, deri döküntüsü, astım krizi, alerji, alerjik nezle, sinüzit, horlama ve hatta kansere kadar birçok hastalığın nedeninin “Formaldehit” olduğu görüşünde birleşiyorlar. Bunu da “Kapalı Ortam Hastalığı” olarak tanımlıyorlar.

Araştırmalara destek veren bir üniversitenin Anatomi Anabilim Dalı Başkanı FA konusundaki tüm araştırmalarını firmamızın Türkiye genelinde vereceği sempozyum ve konferanslarda üretici ve tüketiciyle paylaşacak.

Ayrıca üniversitenin deneylerine destek verebilmek için firmamızın yaptırdığı iki ayrı kafesin biri Ecocarat taşlarıyla döşendi, diğer kafes ise normal bir ev standartlarında kaldı ve her iki kafes içinde yaşatılan deneklerin (fare) doğumları da bu kafeslerde gerçekleştiriliyor. Amaç kimyasal gaz ortamındaki yaşamla, kimyasal gaz içermeyen ortam arasındaki farkın insan sağlığı üzerinde ne kadar etkili olduğunu ortaya çıkarmak. Ortaya çıkan bu çarpıcı sonuçlar bilimsel raporlar halinde Türkiye genelinde paylaşılacak.

Ecocarat’ın Sahip Olduğu Özellikler
Kapalı ortamlardaki; kötü kokuları yok ediyor, ortamdaki nem dengesini ayarlıyor, (İnsan sağlığı için gerekli olan ideal nem oranı %40-70. Ecocarat %40 altına düşen nemi dışarı veriyor, %70 üzerine çıkan nemi ise içine alıyor) böylelikle bakteri ve küf oluşumunu da engelleyerek alerjiye neden olan ortamı steril ediyor. Dünyada yapı malzemelerinde ilk ve tek Formaldehit (kimyasal gaz) içermeyen bir ürün olduğu gibi ortamdaki tüm kimyasal gazları da içine alıyor.

Birleşmiş Milletler'in Araştırması
Birleşmiş Milletlerde yapılan bir araştırmaya göre bir günlük zamanımızın %88’i kapalı mekanlarda geçiyor. Bu değer göz önüne alındığında “İç Ortam Hava Kalitesi”nin önemi daha çarpıcı bir hal alıyor.

Pijamalarıyla Yanan Çocuklar, Piyasadan Toplatılan Oyuncaklar
Son zamanlarda dünya basınını meşgul eden pijamalarıyla yanan çocuklar, piyasadan toplatılan oyuncaklar, kozmetikler gibi birçok haberin içeriği yapımlarında kullanılan kimyasal gazlar. Basında çıkan bu haberler üzerine açıklama yapan Yeni Zelandalı bilim adamları; durumun giyeceklerde küfü ve ürünlerin eskimelerini önlemek için kullanılan formaldehitten olduğunu tespit ettikleri için ürünleri toplattıklarını açıklamışlar. Tüketici Hakları Bakanlığı Genel Müdürü Liz Mac Pherson konuyu ciddiye aldıklarını, araştırmaya devam edeceklerini belirtiyor.

AB Kanserojen Maddelere “Çift Taraflı Kayıt Sistemi”yle Engel Getiriyor
AB’de ise uluslararası anlaşmalarla kanserojen azor boyaların üretimde kullanılmamasını “çift taraflı kayıt sistemi” ile ürün içeriklerini izlemeyi planladıklarını açıkladılar. AB, bu konuda kamuoyu baskısından da etkilendikleri için bu konuyu takip etmek zorunda olduklarını belirtiyor.

Tüketicilerin Markalara Açtığı Tazminatlar
Avrupa ve ABD ülkelerindeki tüketiciler “bu ürün bana alerji yaptı” diyerek markalar aleyhine açtığı davalardan büyük tazminatlar kazanıyorlar. İtibar kaybına neden olan ülkeler bu sorunu önlemek için üretim yaptırdıkları firmalardan her gün daha fazla garanti istemek zorunda kalıyorlar.

Gelişmiş ülkeler sorunu gidermeye çalışırken kimyasal madde olan azo, Türkiye’nin 1995 yılında gümrük birliğine girmesiyle yasaklanmış fakat bu yasaklı maddelerin kullanımının denetimi sağlanamadığı için iç pazar bilinçsiz ve denetimsiz ürünlerle boğulurken, yurtdışına gönderilen ürünlerin de ekolojik olmasına dikkat ediliyor.

Global Group olarak amacımız, bu tehlikeli gaza dikkat çekmek, tüm ulusal ve sektörel basın organları ve duyarlı firmalarla yapmış olduğumuz işbirliği ile 2008’de de kampanyamıza devam etmek. Üretici ve tüketiciyi Formaldehit konusunda bilinçlendirmek ve sahip oldukları birçok hastalığın kimyasallardan kaynaklandığını öğrenmelerini sağlamak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.