Haberler

Tarihi mirasa akademik ışık

Tarih: 17 Ocak 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Ali Mindiloğlu, M. Savaş Yavuz, Mesut Madan
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğrencileri, Burdur’un en önemli antik kentlerinden biri olan Gölhisar İlçesi’ndeki Kbyra’nın tarihini gün ışığıyla buluşturacak. Üniversite, yeni açılan Arkeoloji Bölümü’ne öğrenci alımı için YÖK’ten onay bekliyor. Ancak, tarihi kazı için sabırsızlanan 2 yardımcı doçent ve gönüllü öğrenciler, 19 yüzyıl önce Romalılar’dan kalan Kbyra’da bu yaz kazı çalışmalarına başlayacak. Arkeoloji bölümündeki 2 yardımcı doçentin ve diğer bölümlerdeki gönüllü öğrencilerin tarihi kazı için hazırlandıklarını belirten MAKÜ Rektörü Prof. Gökay Yıldız, “Senatomuzun kararıyla bölümü açtık, ancak öğrenci almak için YÖK’ten onay ve kontenjan çıkması lazım. Bu gerçekleşirse hem bölüm öğrencileri uygulama yapacak yer sıkıntısı çekmeyecek hem de Burdurumuz’un tarihi kentleri hızla gün yüzüne çıkacak” dedi.

Üniversitede arkeoloji bölümü açılmasına en çok sevinenlerden olduğunu belirten Burdur Müze Müdürü Hacı Ali Ekinci ise, “Burdurumuz’da 20’den fazla antik kent var. Bir kısmı devletin bir kısmı hayırseverlerin bir kısmı da dış ülkelerden gelen kişilerin destekleri ile gün yüzüne çıkartılıyor. Ancak bunun hızlanmasını sağlama adına Burdur’da böyle bir bölümün açılması bizi çok sevindirdi” diye konuştu. Milattan önce Roma hakimiyeti altına giren anlamı ‘Yüce Ana Tanrıça’ olan Kbyra’nın M.S. 2. Yüzyıl’da en parlak devrini yaşadığı tahmin edilirken, ilk çağda demir madenini çıkarıp işlemesiyle bilinen antik kent genelde savaşçı kimliği üstün kişiler tarafından kullanılmış ve antik kentin büyük depremler geçirdiği tahmin ediliyor. Gizem dolu antik kent hakkındaki bilgilerin ortaya çıkartılması için MAKÜ’nün yeni açılan Fen-Edebiyat Fakültesi’nin Arkeoloji Bölümü öğrencileri, şehrin gizli kalmış güzelliklerini ortaya çıkararak hem çalışacak hem de teorilerini pratiğe dökecekler.

Kbyra Gizemi
Antik Gölhisar kenti, Gölhisar Gölü’nün batısında aynı ismi taşıyan ovanın kenarında kurulmuştur. Kbyra antik kenti kalıntıları Horzum Mahallesi’nin kuzeydoğusundadır. Surlarla çevrili olan kent, ilk çağda demir madenini çıkarıp işlemesiyle tanınmıştır. Antik kentin genelde savaşçı kimliği üstün kişiler tarafından kullanılmasının demir madeniyle ilgisi olduğu sanılmaktadır. Yöredeki Bubon, Balbura ve İnuanda isimli kentlerin birleşmesinden oluşan Tetrapolis’in başkenti de olan Kbyra hakkında bilgiler, arkeolojik kazı yapılmadığından yeterli değildir. Yalnızca Akropol kalıntılarının bir bölümü günümüze ulaşabilmiştir. Akropolde nekropol, tiyatro, aşağı ve yukarı agora ile Odeion bulunmaktadır. Heredotos, Kybyralılar’ın Girit’ten geldiklerini kaydetmiştir. Bu kent Pisidialılar’ın buraya yerleşmesiyle büyümüş, halkı dericilik ve demircilik sanatı yönünden oldukça ileri düzeye ulaşmıştır.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.