Haberler

Günay: İstanbul'un 'Dünya Kültür Mirası'nda kalması için çalışıyoruz

Tarih: 24 Ocak 2008 Kaynak: Dünya

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul'un birilerinin takdir hakkına bağlı olmayacak kadar dünya kültür mirasının çok önemli bir unsuru olduğunu ifade ederek, "İstanbul'un Dünya Kültür Mirası'ndan çıkarılması söz konusu olursa dünyada neresi kültür mirası olur çok merak ediyorum" dedi.

Günay, "2008 Frankfurt Kitap Fuarı Konuk Ülke Türkiye Projesi" çalışmalarına ilişkin düzenlenen toplantıdan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Günay, bir gazetecinin "UNESCO'nun İstanbul'un Dünya Kültür Mirası listesinden çıkarılmaması için verdiği süre Şubat'ta doluyor. Bu anlamda neler yapıldı?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"İstanbul'un Dünya Kültür Mirası'ndan çıkarılması söz konusu olursa dünyada neresi kültür mirası olur çok merak ediyorum. İstanbul, birilerinin takdir hakkına bağlı olmayacak kadar dünya kültür mirasının çok önemli bir unsurudur. İstanbul'un merkezi yöneticileri, yerel yöneticileri olarak ve İstanbul'dan sorumlu olan herkes bu konudaki duyarlılığı gösteriyorlar. UNESCO heyeti, Nisan sonu Mayıs ayı başı gibi gelecek. Ancak bundan önce biz, buradaki yetkililerle ve UNESCO'nun görevlendireceği herkesle bu alanda kaygı duyulabilecek hangi noktalar varsa hepsini konuşmaya hazırız. UNESCO'nun gösterdiği dikkatten fazlasını biz göstermezsek İstanbul'a karşı, kendimize karşı haksızlık yapmış oluruz diye düşünüyorum."

"UNESCO'nun dikkatinden çok mutluyum"
Günay, "Geçen günlerde UNESCO'nun yapılmasını istediği birçok şeyin yapılmadığı yönünde haberler yer aldı. İstanbul gerçekten tehlikede olan dünya mirası listesine mi girecek?" sorusu üzerine, 2006 yılından bu yana İstanbul'da olumsuz bir gelişme olduğunu düşünmediğini söyledi.

Bu konuda yapılan bütün gelişmeleri yakından takip etmeye çalıştığını ifade eden Günay, tarihsel kent merkezi başta olmak üzere yapılanları ve yapılması gerekenleri dikkatle tespit ettiğini, bir çoğunu da adım adım yetkililerle gezdiğini anlattı. Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben UNESCO'nun dikkatinden çok mutluyum. UNESCO'nun Milli Komitesi'nde Türkiye'de görevli olan arkadaşlarımızın dikkatlerinden çok mutluyum. Önümüzdeki tarihlerde kendilerini mekanlarında ziyaret edip, onlarla da bu yakınmalar ve gelişmeler konusunda karşılıklı bilgilenme ve gelişmeleri değerlendirme çalışması yapacağız. Ama bir kez daha söylüyorum, bazı çevrelerin dikkati olmasa bile İstanbul bizim için çok özeldir, Türkiye'nin bütünü olduğu gibi. İstanbul önemli bir dünya mirası. Bunu birilerinin tespit etmesi gerekmez. İstanbul'un bir dünya mirası, eseri olduğunu, çok önemli bir emanet olduğunu ben bu ülkenin bir yurttaşı, Kültür ve Turizm Bakanı olarak biliyorum ve gereken her türlü dikkatle yapılması gereken her şeyi yapmak konusunda bir gayret ve niyet içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum."

Koruma-kullanma dengesi
Günay, "Sultanahmet'teki kalıntılar harabe olarak nitelendirildi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı:

"Harabe demek, ören yeri demektir. Ayrıca Sultanahmet'teki kalıntılar için böyle kasıtlı bir cümle kullanıldığını zannetmiyorum. Başka vurgular yapıldı, tekel deposu falan gibi... Burada dikkat etmemiz gereken şu; bütün dünyada doğal ve tarihsel özelliği olan mekanlarla ilgili bir koruma-kullanma dengesi var. Biz 'Bütün buralar ören yeridir' diye kapısına kilit asamayız ya da 'Burada özellikli bir doğal yapı var' diye insanların ayak basmasını engelleyemeyiz. Bütün dünyada koruma-kullanma dengesi kurulmuş. Ören yerinde de doğal sit alanlarında da denge var. Bu denge dünyada nasıl sürdürülmüşse biz de aynı dikkatle burada bir gelişmeyi sürdüreceğiz. Burada zaman zaman bir yapılaşmada belli dikkatler içinde olabilir, kullanıma da açılabilir. Ama onun doğal, tarihsel özelliği yok etmemesi gerekiyor. Bu dikkat çerçevesinde bakacağız."

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.