Haberler

Yunanistan, İzmir'in EXPO 2015 adaylığını destekliyor

Tarih: 28 Ocak 2008 Kaynak: Zaman Yazan: İbrahim Balta

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Odalar ve Borsalar Birliği, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği ile Yunan Girişimciler Federasyonu tarafından düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu, Çırağan Sarayı'nda yapıldı.

Türkiye ile siyasi ve ekonomik ilişkilerini geliştirmek isteğini açıkça ifade eden Atina yönetimi, İzmir'in, dev fuar organizasyonu EXPO'yu alması için destek verecek.

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, İtalya'nın Milano şehri ile yarışan İzmir'in adaylığını desteklediklerini açıkladı. Karamanlis, "Eminim ki Yunanistan iş dünyası, orada kendini güçlü bir şekilde gösterecek." dedi. Karamanlis'in bu sözleri salonda alkış tufanına yol açarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu jestten duyduğu memnuniyeti, "2015 EXPO bizim için barış fuarı olacak." ifadelerini kullandı. Dev fuar organizasyonu olan EXPO'lar, dünyanın kültür, tarih ve eğitim olimpiyatları olarak nitelendiriliyor. Ülkeler, uzmanlaşmış oldukları konulardaki bilgi birikimlerini daha yaşanır bir dünya için paylaşmak üzere organizasyonun yapıldığı şehirde tanıtıyor. Ancak sergiye; herhangi bir ürün değil fikirler, kültürler ve dünyanın geleceği için projeler açılıyor. Bu organizasyonlar kısaca 'Dünya Sergisi' ya da 'Dünya Fuarı' olarak adlandırılıyor.

Resmi bir ziyaret için Türkiye'de bulunan Karamanlis, dün İstanbul'da yapılan Türk-Yunan İş Konseyi toplantısına katıldı. Konuşmasında ekonomik işbirliğinin üzerinde duran konuk başbakan, işbirliğinin iki ülkenin de yararına olacağını vurguladı. Ekonomik yakınlaşmayla birlikte sürtüşme ve gerilimlerin ortaya çıkardığı zararların bertaraf edileceğini söyledi. Geçen yıl Türkiye'den Yunanistan'a 413 bin, Yunanistan'dan Türkiye'ye ise 400 bin turistin geçtiğini aktaran Karamanlis, "İnanıyoruz ki iki ülke arasındaki işbirliği daha da gelişecektir. Bu hem turizm alanında faaliyet gösterenlerin hem de iki ülke halkının ortak arzusudur. Yunanistan, Türkiye ile ilişkileri, uluslararası hukuka aykırı eylemlerden kaçınarak geliştirmek istiyor." diye konuştu. İki ülke arasında hava taşımacılığının gelişmesinin ekonomik gelişmeye doğrudan katkı yapacağını kaydetti.

Son yıllarda siyasi gerilimin azalmasıyla Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret bir hayli arttı. 2007'nin 9 aylık döneminde Yunanistan Türkiye'ye 600 milyon dolar, Türkiye Yunanistan'a 2,3 milyar dolar ihracat yaptı. Yunan firmaların Türkiye'deki yatırımları 5,5 milyar doları buldu. Türkiye'de 35 kadar Yunan şirketi faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz yıl Yunan NBG, Türk Finansbank'ı satın almıştı. Ancak Atina'dan, Ziraat Bankası'nın bu ülkede başkent ve Gümülcine'de şube açmasına henüz izin çıkmadı. Bu konuda olumlu sinyal veren Karamanlis, "Bankacılık alanında yapılan yatırımlar çok önemli. Yunan Ulusal Bankası'nın Finansbank'la ilgili ortaklığı örnek olarak verilebilir. Ziraat Bankası'nın ülkemizde şube açması da önemli bir örnek. Bizim ikili yatırımları daha da cesaretlendirmeye ve güçlendirmeye önem vermemiz lazım." ifadelerini kullandı.

'Aramızdaki ihtilafları 100 yıl daha konuşmayalım'
Başbakan Erdoğan da konuşmasında, iki halk arasındaki ortak noktalara vurgu yaptı. Türkiye ile Yunanistan'ın Ege ve Akdeniz havzasından beklenen ortak yemek, müzik, giyim kuşam kültürüne sahip, Avrupa Birliği'ne üye ve aday iki komşu ülke olduğunu kaydeden Erdoğan, 'bataklık' olarak nitelediği sorunlara takılıp kalmak yerine sorunsuz alanlarda işbirliği yapmayı önerdi. Balkanlar'da istikrarın sağlanması, enerji arzı güvenliği, enerji yollarının çeşitliliği gibi birçok alanda ortak hareket edilebileceğini belirtti. "Bundan kârlı çıkacak olan, en başta iki ülkenin halkı olacaktır." diyen Erdoğan, "Aramızdaki ihtilafları yüz yıl daha konuşmaya devam edebiliriz. Ankara'da bir gazeteci sordu. '49 yıl daha bekleyecek miyiz?' dedi. Bizim beklemeye niyetimiz yok. Bu işleri çözelim bitirelim. Adil, kalıcı, kapsamlı kararlarla küresel barışa zemin oluşturacak şekilde yola devam edelim. Bazı basit sorunlara takılıp kalmamız halklarımız, ülkelerimiz ve bölgelerimiz için çok büyük bir kayıptır." şeklinde konuştu. Sorunların çözümü için siyasiler kadar medyanın olumlu yaklaşımının da önem taşıdığını vurguladı ve 'bardağın boş tarafının değil dolu tarafının görülmesini' istedi.

'Dost olmaya mahkûmuz'
Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Yunanistan'ın dost olmaya zorunlu değil, mahkûm olduğunu söyledi. Forumun açılışında, "Geçmişi değiştiremeyiz. Ama geleceği sağlam temeller üzerine inşa edebiliriz." diyen Türk iş dünyasının temsilcisi, "Artık bizler de kaynaklarımızı birbirimize karşı harcayıp tüketmek yerine daha verimli alanlarda kullanmanın ülkelerimize çok daha büyük faydalar sağladığını görmeliyiz. Birbirimizi iş ortağı değil, tehdit unsuru gördüğümüz müddetçe bundan başka çıkar grupları faydalanır." dedi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.