Haberler

Duble yol projeleri IMF'ye takıldı

Tarih: 7 Şubat 2008 Kaynak: Zaman
Ulaştırma Bakanlığı'nın duble yol projeleri için hazırladığı 3 milyar YTL'lik kaynak paketine IMF'den itiraz geldi. IMF, 242 karayolu projesinin 4 yıl içinde tamamlanmasını hedefleyen paketin 'bütçe ve harcama disiplinini bozacağından' endişe ediyor.

On beş bin kilometre duble yol yapmayı planlayan bakanlık, kendisine bağlı bazı kurumların özelleştirme ve işletme gelirlerinden elde edilen parayı karayolu ve demiryolu yapımına aktarmak istiyordu.

Bu amaçla bir yasa teklifi de hazırlandı. Teklif geçen hafta TBMM'ye sunuldu. Ancak geliştirilen model, IMF ve Hazine'den destek görmedi. IMF'nin çekinceleri nedeniyle Hazine Müsteşarlığı da ulaştırma yatırımlarının yeniden ele alınmasını düşünüyor. Bu nedenle Ulaştırma Bakanlığı'nın kaynak paketi yeniden ele alınacak. Bunun için, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le Katar'a giden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın dönmesi bekleniyor. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, "Devam eden projeler için müteahhitlere yaklaşık 2,5 milyar yeni lira borç var. Bir taraftan borçları ödeyip diğer taraftan yeni projeleri başlatmak için, yeni finansman modeli hayata geçmeli. Yoksa, tıkanma noktasına gelen projelerin hayata geçmesi mümkün değil." açıklamasını yaptı.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün devam eden 242 projesi bulunuyor. Karayolları'nın 2008 yılı yatırım ödeneği ise 1,7 milyar YTL. Ulaştırma Bakanlığı'nın hesaplamalarına göre, devam eden projeler bugünkü ödeneklerle en erken 25 yılda tamamlanabilecek. Bakanlığın hazırladığı kaynak paketi hayata geçerse projeler 4 yıl içinde bitirilecek. Duble yollar için aktarılacak kaynağın doğru kullanılıp kullanılmadığı Yüksek Denetleme Kurulu tarafından kontrol edilecek.

Kaynak paketinde neler var?
Ulaştırma Bakanlığı'nın duble yollar için geliştirdiği finansman modeli için Merkez Bankası'nda açılacak hesaba aktarılacak kaynaklar şöyle:

Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlara ait varlıkların özelleştirilmesi, hisse devri yapılması, işletme hakkı verilmesi veya kiralanmasından elde edilen gelirler.

Söz konusu birimlerin mülkiyetinde olan taşınmazlar ve bunların kullanımlarına tahsis edilen Hazine'ye ait taşınmazların satış ve devrinden elde edilecek gelirin yüzde 90'ı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nce temin edilen kira gelirlerinin tamamı.

Köprü, otoyol ve diğer karayolu geçiş ücretlerinden sağlanacak gelirlerin yüzde 90'ı.

Araç muayenelerinden elde edilen gelirin Hazine'ye aktarılması gereken bölümünün yüzde 90'ı.

Telekomünikasyon Kurumu'nun her üç ayda bir giderlerinin karşılanmasından sonra kalan miktarın yüzde 80'i ve kurumca yapılan her türlü yetkilendirme bedelinin yüzde 90'ı.

Ulaştırma Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulacak ödenek ile genel bütçeden gerektiğinde yapılacak aktarmalar.

Her türlü bağış ve nema gelirleri.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.