Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprünün güzergahını tespit etti. Bakanlık, arazi mafyası ve spekülatörlerin rant elde etmesini engellemek için güzergahı sır gibi saklıyor. Yapımı tartışmalara neden olan İstanbul Boğazı'na 3. köprü yapımında son aşamaya gelindi. Kısa süre sonra proje, Kuzey Marmara Geçişi Otoyol Projesi kapsamında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile ihaleye çıkarılacak.
İncelemeler Tamamlandı
Trabzon'a yaptığı gezi sırasında gazetecilerle sohbet eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Boğaz'a yapılacak yeni köprünün güzergahıyla ilgili soruları da cevapladı. Bakan Yıldırım 3. köprüyle ilgili bütün çalışmaların tamamlandığını belirterek “Kısa sürede bu projenin yapımı için işlemleri başlatacağız. Güzergah alternatiflerinin hepsi incelendi. Çevresel etki değerlendirmeleri de yapıldı. Bunlardan birine karar verildi. Ama onu açıklamayalım. Spekülatörlere fırsat vermeyelim. Güzergah iki köprünün kuzeyinde olacak o kesin. Nokta olarak söylemenin yararı yok” diye konuştu.
YİD Modeli Avantaj Olacak
Bakan Yıldırım, karayolu ve otoyol yapımında, finansman sıkıntısı nedeniyle yaşanan gecikmeleri YİD modeli ile aşmayı planladıklarını da söyledi. “10-15 gün içinde YİD modeliyle gerçekleşecek projelerle ilgili bir yasa TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. Yasa ile YİD modeli projeleri içine havaalanı, demiryolu, otoyol, baraj ve sulama suyu projeleri de alınıyor” diyen Yıldırım, devletin yapım aşamasında projelere kısmen destek verebileceğini kaydetti.
İstanbul-İzmir yoluna ilgi büyük
Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı çıkan ve önümüzdeki günlerde ihalesi YİD modeli ile yapılacak olan 5 milyor dolarlık İstanbul-İzmir Otoyol Projesi hakkında da bilgi veren Yıldırım, “Projeyle İzmit Körfezi köprü ile geçilerek yol kısaltılmış olacak Bunu da tamamen YİD modeli ile gerçekleştireceğiz. Projeye yoğun ilgi var. Kısa sürede ihalesini tamamlayacağımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Yıldırım, Ankara-İzmir Otoyolu, Ankara-Pozantı-Adana Otoyolu ile Ankara-Sivas ve Ankara-İzmir Hızlı Tren Projeleri'nin de YİD modeliyle yapılacağını söyledi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamış
Bütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!

