Haberler

Yazılım Yarışında Kim Önde?

Tarih: 14 Şubat 2008 Kaynak: Building Design Yazan: David Littlefield Çeviren: Zeynep Güney


Dünyanın en büyük tasarım ofisleri hangi tasarım programlarını kullanıyor? Yazılım sıralamasında kimin önde olduğunu öğrenebilmek için mimarlarla görüştük.

Muhtemelen düşününce, sonuçlar çok da şaşırtıcı gelmeyecektir. Konu mimarlık yazılımı satmak olduğunda, Autodesk üst sıralarda yer almakla kalmıyor, rakiplerine fark atıyor. Mimarlar, kullandıkları dört tasarım programından üçünün Autodesk ürünü olduğunu söylüyorlar. Bunların arasında en çok kullanılan ürün olan AutoCAD, en temel tasarım programı olarak %49’luk oranla ilk sıraya yerleşiyor.

Gariptir ki, Autodesk’in hızlı modelleme olanağı sunan ürünü Revit, Bentley’in Microstation’ını sadece 1 puanla geride bırakarak, %16’lık oranla ikinci sırada yer alıyor. Architectural Desktop, yeni adıyla AutoCAD Architecture 2008 ise pazarın %6’sına sahip.

Autodesk’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinden sorumlu satış müdürü Pete Baxter sonuçlara şaşırmıyor: “AutoCAD hemen hemen her ofiste olan, çok büyük ve önemli bir ürün bizim için. Ve tabi ki Revit’in kullanıldığı her ofiste AutoCAD’in de olmasını bekliyoruz.”

Birkaç yıldır, Autodesk oldukça saldırgan bir tutumla Revit kullanımını yaygınlaştırmaya çabalıyor ve sonunda AutoCAD gibi basit ve “aptal” bir araç yerine, bu akıllı üç boyutlu modelleme programının tercih edilmesini umuyorlar.

CAD Genel Müdürü ve HOK Yardımcı Başkanı Miles Walker, bunun kesinlikle mantıklı bir hedef olduğunu düşünüyor. HOK’ta geçtiğimiz yıl ADT (Autodesk Architectural Desktop)’den Revit’e geçişi denetleyen Walker; “Endüstrinin AutoCAD’e ağırlık vermesini beklerdim. Ancak bir yıl içinde Revit’e doğru bir kayma oldu” diyor.

Atkins Mimarlık Departmanı Müdürü Ray Phillips de aynı fikirde. Bu şirket de AutoCAD’den; İngiltere, Hindistan ve Dubai’de 3 boyutlu tasarım programları arasında alternatif olarak kullanılan Revit’e geçiş sürecinde.

Ancak Phillips, şirketin müşterinin talep ettiği herhangi bir programı kullanabilecek olmasından şikayetçi: “Eğer Microstation kullanmamız istenseydi, Microstation kullanırdık” diyor ve Atkins’in arşivinde düzinelerce programın kullanılmadan beklediğini sözlerine ekliyor. SketchUp’un son versiyonunu “hayranlık uyandırıcı” bulan Phillips’in en sevdiği program ise 3D Studio Max. Fakat şirkette sıkışık durumlarda AutoCAD’in yerini hemen Revit alıyor.

İlk bakışta AutoCAD’in bu kadar baskın olması doğru görünmüyor, ancak farklı ölçülerdeki, çeşitli projeler üzerinde çalışan firmalar daha bilinen programları tercih ediyorlar. İngiltere’deki Graphisoft’un yöneticisi Alan Baikie, bu durumun mantıklı bir açıklaması oduğunu söylüyor. Büyük projelerin başarılı bir şekilde 3 boyutlu modellemelerinin hazırlanabilmesi için ciddi yatırımlar yapıldığını, büyük bir emek ve zaman harcandığını belirten Baikie, sadece 2 boyutlu tasarım programlarının kutusundan çıkarılmadığı küçük, hızlı ofislerdeki becerikli yöneticilerin 3 boyutlu programları kullandığını ifade ediyor.

Baikie; firmaların 2D’den 3D’ye geçebilmeleri için; üretkenlik, yasal düzenlemeler veya gelişmiş bir çevre analizi ihtiyacı gibi “çok önemli bir neden” gerektiğini , büyük şirketlerin sadece yazılım firmaları istediği için bu değişimi yaşayamayacağını söylüyor.

Bentley Sistemleri’nden Huw Roberts, araştırmanın güvenilirliğini onaylıyor fakat aynı zamanda şüpheleri de var; özellikle de yazılım araçlarının “temel” tasarım uygulaması olarak görülmesi konusunda.

“Bu araştırma sonuçları bizim AutoCAD ve Microstation’ın pazarın belli bir bölümünü oluşturduğuna ve BIM (building information modeling)’e adaptasyonun hızla arttığına dair tahminlerimizi doğruluyor” diyen Roberts ekliyor; “Bentley olarak biz AutoCAD’de modelleme işinde oldukça başarı sağladık, ve bazı durumlarda Revit’le de gayet iyi sonuçlar aldık.

Farklı programların kullanılması BIM’de birbirine yakın paylaşımların daha iyi ve net görülmesini sağlıyor. Üstelik inşaat mühendisliği, peyzaj ve ulaşım yazılımı konularında lider konumdaki Bentley’de kullandığımız tasarım araçlarının oranı, sadece mimari bazda bakıldığında farklı branşlardaki diğer firmalara göre az kalır.”

BD World Architecture’ın görüştüğü yazılım şirketlerinden hiçbiri, hangi ülkede, hangi programdan, ne kadar satıldığının bilgisini vermek istemedi. Satış rakamlarını gizli tutan şirketler, sadece ipuçları vermekle yetindiler.

HOK’tan Miles Walker, kullanım şemalarının, hemen hemen her ülkede aynı olduğuna inanıyor ve İngiltere’deki tanınmış firmaların Microstation’ı tercih etmelerinin her yerde tekrarlanmayan bir durum olduğunu söylüyor.

İskandinavya ise 3D yarışlarında oldukça önde görünüyor. Graphisoft’tan Alan Baikie, “İskandinavya’daki mimarlık ofislerine, 2 boyuttan 3 boyuta geçişleri hakkında soru soracak olsanız, hiç düşünmeden o noktayı çoktan aştıklarını söyleyeceklerdir” diyor ve 3D paketlerin Avustralya ve Yeni Zelanda’da da giderek yaygınlaştığını belirtiyor.

Danimarka’nın tartışmasız en büyük ofisi Arkitema (listede 150 mimarla 70. sırada), sıçrama aşamasında. Firmanın iletişim müdürü Holger Dahl; “1969 yılında kurulan şirket, günümüzde tekrar gündeme gelen dayanıklılık, kullanıcının katılımı ve diğer bilim dallarıyla işbirliği konularında her zaman aktif oldu. Şu anda Revit’i şirket genelinde kullanıyoruz ve bunun bizi daha doğru bir noktaya taşıyacağına kesinlikle inanıyoruz” diyor.

Pete Baxter, Baltık ülkelerinin, özellikle de basit 3D modellemelerle inşaat projesini kolayca oluşturabilmeyi amaçlayan küçük ofislerin, bu tür teknoloji için güçlü bir pazar sağladığını söylüyor. Baxter’a göre bu durum Güney Avrupa ve kısmen İtalya için de geçerli.

Ülkeler; yeni teknolojiler, belli bir tasarım programının kullanılmasında ısrar eden güçlü ve etkili işverenler/müşteriler veya yerel ürünlere bağlılık gibi konularda da farklılık gösteriyor.

Allplan ve Vectorworks’ün üreticisi Alman şirket Nemetschek, ülkesinde en iyi şekilde temsil ediliyor. Firmanın açıklamasına göre; satışlarının %43’ünü sadece Almanya’da gerçekleştiriyorlar. Diğer Avrupa kentlerindeki satış oranı da %43 olan firmanın kalan %14’lük oranı Amerika ve diğer ülkelerde eşit olarak dağılıyor.

Aynı şekilde, Graphisoft Budapeşte kökenli bir şirket olduğu için, Almanya, Amerika, Japonya ve İngiltere’de olduğu gibi Macaristan’da da oldukça fazla Archicad kullanıcısı bulunuyor diyor Alan Baikie.

Bentley’in sonuçları ise, şirketin sadece Amerika’daki geliriyle, diğer ülkelerdeki satış gelirinin toplamının neredeyse eşit olduğunu göstermesi bakımından şaşırtıcı: Amerika’da %49, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da %40, Asya’da ise sadece %11.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.