Haberler

Kültür ve turizmde Bursa'nın ilk eylem planı

Tarih: 22 Şubat 2008 Kaynak: Olay Yazan: Ahmet Emin Yılmaz
Türkiye'nin yönetim mekanizmasında hazırlanan plan, program, rapor ve bilgilerin bir dosya içinde kalmasının kimseye yararının olmadığı bilinen gerçek. Gelin görün ki...

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanıp genel hatlarıyla kamuoyuna duyurulan bir proje dosyası içinde, Bursa için strtejik öneme sahip bilgi ve hedeflerin yer aldığı, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili ve MYK Üyesi Kemal Demirel’in soru önergesiyle ortaya çıktı.

Eğer... Demirel soru önergesi verip 'Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ileriki yıllarda uygulamaya koyacağı stratejik planlar içinde Bursa ile ilgili neler var?' diye sormasaydı, o bilgileri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay açıklamayacaktı.
Üstelik...

Türkiye Turizm Stratejisi - 2023 Belgesi adını taşıyan proje dosyası içinde Bursa'da konuşulan pek çok konunun beklenen cevapları bulunuyor. Öncelikle söylemek gerekirse... Kültür ve Turim Bakanlığı’nın geçen yıl hazırladığı Türkiye Turizm Stratejileri - 2023 Belgesi'ndeki ana projeler arasında, Bursa için 5 önemli konuda eylem planı var.

Bir... Zaman ve güvenlik açısından ön plana çıkan havayolu ulaşımının geliştirilmesi. Bu projenin eylem hedefi olarak Bursa, Çanakkale ve Körfez Havaalanları’nın uluslararası uçuşlara açılması planlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 6 yıllık hedef koyduğu projede ilgili bakanlık ve kuruluşlar arasında koordinatörlük yapacak.

İki... Ulaşımda demiryolu taşımacılığı payının arttırılması amacıyla bölgeler arası bğlantıların geliştirilmesi. Bu projenin eylem planını ise yıllardır Bursa’da çok konuştuğumuz ve son günlerde ciddi şekilde tartışmaya başladığımız hızlı tren projesi oluşturuyor. Hedef hat olarak Bursa-Osmaneli arası belirlenirken, ilgili bakanlık ve kuruluşlar arasında yine koordinasyon üstlenilecek. Projenin hedef süresi ise 6 yıl olarak belirlenmiş.

Üç... Turizmde karayolu ulaşımında güvenliğin ve erişim kapasitesinin arttırılması. Bu projeyle ilgili olarak iki eylem planı yer alıyor. İlki ana bölünmüş yol bağlantıları adını taşıyor. Planlama hedefinde ise; uygulama planı gerçekleştirilecek ana bölünmüş yollar olarak Afyonkarahisar-Kütahya-Bursa-Balıkesir hattı içinde Bursa-Erdek hattı var.

Projenin süresi 3 yıl olarak belirlenmiş... Aynı projenin ikinci eylem planı olarak da bölünmüş yol bağlantıları gözüküyor. Burada da Bursa-Bandırma-Erdek-Çanakkale ve Balıkesir bağlantılarının yine 3 yıl içinde tamamlanarak yol ve ulaşım güvenliği sağlanması amaçlanıyor. Proje hedefi yine 3 yıl.

Dört... Kentsel ölçekte markalaşma ve mimari düzenlemeler. Burada da... Bakanlık tarafından hazırlanmış eylem planı kapsamında, kütür şehirleri adıyla yeni bir çalışma hedefleniyor.

Çalışmada... Bursa’nın yanısıra Adıyaman, Amasya, Edirne, Gaziantep, Hatay, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Kars, Mardin, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon gibi iller hedeflenerek marka kentler oluşturulması düşünülüyor.

Hatta... Projede yürütülecek çalışmalar bile belli. Buna göre... 15 ili kapsayan marka kentler projesi için kültürel varlıkların tespit edilerek restorasyonlarının yapılması ve kültürel varlıklara uygun işlevler kazandırılması var.

Ayrıca... Kapsamdaki illerde konaklama kapasitesinin geliştirilmesi de hedefler arasında. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu projesi için 6 yıllık hedef koymuş.

Beş... Kongre ve fuar turizmi. 2023’e yönelik strateji planında Kültür ve Turizm Bakanlığı kongre ve fuar turizmi için öncelikle örgütlenmeyi sağlamayı amaçlıyor.

Yine... Kongre ve fuar turizmi için hedeflenen iller belirlenmiş. Burada da Bursa'nın yanısıra İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Konya ve Mersin var. Bu illerde pazarlama, tanıtım ve organizasyon işlerini yürütmek üzere kongre turizmi şirketleri kurmayı amaçlayan bakanlık, 1 yıllık bir hedef koymuş.

Doğrusu istenirse... Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023 strateji planı hazırladığı biliniyordu ama, bu plan içinde Bursa için önem taşıyan beş ayrı eylem planı olduğunu bilmiyorduk. Üstelik... Kemal Demirel’in soru önergesine Bakan Ertuğul Günay’ın verdiği cevaptan, eylem planı olarak düşünülen bazı konu başlıklarının son dönemde yerel siyasetin hedef ve söylemleri arasında yer aldığını gördük. Bu da bir başka ilginç gelişme.

Termal projesi Turizm Bakanlığı takibinde
Cumhuriyet halk Partisi Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in soru önergesine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın verdiği ayrıntılı cevaplar içinde Bursa turizmi açısından önemli bir başka konu daha öne çıktı:

Termal turizmi
Bakanlığın açıklamasında, Termal Turizmi Kentleri Projesi kapsamındaki 17 il dışında belirlenen 11 ilde ise ikinci etap çalışmaları başlatıldı. İkinci etap çalışması yapılan o 11 il arasında Bursa da var. Proje... Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geçen yıl Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’ne hazırlattığı Bursa İli Jeotermal Kaynakları Değerlendirme Raporu’na göre gündeme gimiş.

Raporda... Bursa’daki termal kaynaklar Çekirge-Kaynarca, Orhangazi-Keramet, İnegöl-Oylat, Gemlik-Terme, Mustafakemalpaşa Tümbüldek, Orhaneli-Ilıcaksu, İnegöl-Karacakaya, Orhaneli-Sadağ ve Orhaneli-Ağaçhisar olarak gösteriliyor.

Ardından... Kent merkezirdeki Çekrge kaplıca bölgesinde Yeni Kaplıca, Kükürtlü, Kaynarca ve Kara Mustafa Paşa olmak üzere 4 termal alanın yer aldığı, bölgedeki 6 termal otelde 1200 yatak kapasitesi bulunduğu, ayrıca İnegöl’ün Hilmiye Köyü’nde yer alan Oylat Kaplıcaları’nın 690 yatak kapasiteli olduğu vurgulanıyor.

Sonrasında... Turizm Teşvik Kanunu uyarınca, 11 bin 800 hektar yüzölçümlü alanı kapsayan turizm merkezine ilişkin olan Mustafakemalpaşa Tümbüldek Termal Turizm Merkezi Çevre Düzeni Planı’nın 29.12.2006'da onaylandığı anımsatılıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.