Haberler

Osmangazi'nin "büyük işleri" sınırları aştı

Tarih: 12 Mart 2008 Kaynak: Olay Yazan: Ahmet Emin Yılmaz
Kazakistan'da Almaata Üniversitesi'nin rektörü ziyaretine gelen Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'ye şöyle diyor: 'Biz sizi tanıyoruz. Bursa'da surları yaptınız, Tuzhanı yaptınız. Tarihi canlandırma çalımalarınız var.'

Bu sözlere Altepe şaşırıyor ve 'unları nereden biliyorsunuz?'diye soruyor. Rektörün cevabı önemli: 'elevizyonda izliyoruz. Biz burada Türk kanallarını takip ederiz.' Gerçi... Almaata Üniversitesi'nin rektörü adını ilk anda söylemiyor ama, Osmangazi Beediye Başkanı Recep Altepe ile binlerce kilometre ötede, Orta Asya bozkırlarının göbeğinde tanışık olmalarını sağlayan televizyon kanalı belli:

Olay Televizyonu. Yıllardır Bursa'nın dünyaya açılan penceresi olarak yayın yapan Olay Televizyonu'nun üstlendiği misyonu başarıyla yerine getirdiği buradan anlaşılıyor. Yoksa... Osmangazi Belediye Başkanı'nın ve yaptıklarının üke sınırlarının çok uzağında dost gözüyle izlenip değerlendirilmezdi.

Dün... Olay Medya'da konuğumuz olan ve konferans salonumuzda yaptıklarını anlatarak bizleri bilgilendiren Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'yi dinlerken şunu düşündük: Yaptıklarını değil dört yıla, bir döneme sığdırabilmek mümkün değil. 4 yılda neredeyse 3 dönemlik iş yapmış.

Bir şey daha... Altepe'nin bu kadar kısa sürede yaptıkları, bir ilçe belediye başkanının işlerinin çok ötesinde. Hatta... Bir adım daha ileri giderek Osmangazi Belediyesi'nin Büyükşehir'den daha fazla iş yaptığını söylemek bile mümkün. Zaten... Dinlediklerimizden, Osmangazi'nin 'büyük işlerinin' ülke sınırlarını aştığını anladık.

Örneğin... Balkanlar'da iz bırakılmayan köşe kalmamış. Bulgaristan'ı, Kosova'sı hep Osmangazi Belediyesi öncülüğünde yapılan işleri biliyor. Tarihi eserlerin restorasyonu, köprüler, çeşmeler, dönüşüm programları Osmangazi tarafından elden geçirilmiş, hatta aşure bile dağıtılmış.

Bu yolla... Oralardaki yerel ve genel yönetimlerin de ilgisi çekilmiş, onların da bir şeyler yapmaları sağlanmış. Anlatırken... 'Murat Hüdavendigar'ı şehit ettikten sonra öldürülen Sırp Miloş için anıt dikilmiş. O anıta 1 milyon 800 bin kişi toplanıp müslümanlara savaş açmış. Ama biz burada Murat Hüdavendigar'ı anmıyorduk. Onu da yapmaya başladık' diyor ve ekliyor:

'Buradan gidip oraları fethetmişiz. Şimdi de gidip eserleri ayağa kaldırıyoruz.' Ayrıca... Gürcistan ve Kazakistan'a da buradan dost eli uzatılmış, oralarda da önemli kültürel projeler gerçekleştirilmiş. Listede bir de sürpriz var: Kamerun.

Bu yoksul Afrika ülkesinde, içinde cami de bulunan kültür kompleksi yapılarak Osmangazi'nin mührü vurulmuş. Üstelik... Bütün bunlar belediye kaynakları ile değil, tamamen gönüllülerin koordine edilmesiyle yapılmış. Yine...

Osmangazi Belediyesi tarafından yapılanların yurt içindeki yankılarıyla ilgili bir bilgi notu daha verdi. Uzunçarşı'nın üstünün kapatılması, semtlere yapılan yüzme havuzları, su kayağı göleti gibi orijinal yatırım projeleri bir çok il belediyesi tarafından uygulanmak üzere istenmiş. Bu da... Osmangazi Belediyesi'nin yaptığı 'büyük işler' ile kent sınırlarını aşmasının bir başka boyutunu gösteriyor.

'Bu şehrin hakkını vermek kolay değil'
2 saat süreyle Olay Medya'da sunum yapan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'nin bazı vurgulamaları önemliydi. 'Bursa hem nimetleri hem rantı büyük bir il' derken, belediyecilik anlamında ciddi bir kaygı ortaya koydu. 'Biz ilçe belediyesiyiz. Ama pek çok il belediyesi ve kuruluş bizim projelerimizi örnek alıyor. Demek ki güzel işler üretiyoruz' derken huzurluydu.

Şu sözünün de altını çizdik: 'Bu şehrin hakkını vermek kolay değil. Herkes gelmiş bir şeyler alıp götürmüş. Elinde tahta sandıkla Bursa`ya gelenler milyarder olarak geri dönmüş.'

Bununla birlikte... Yapılan işlerin ve yatırımların dökümü ilgi çekiciydi. Örneğin... 4 yıllık süre içinde 1600 bina yıktıklarını, bunun 950`sinin Doğanbey'de olduğunu söyledi. Rakamlar verirken...

Daha önce olmayan Beldiyespor'da, 1500'ü yarışma sporcusu olmak üzere 3 bin sporcuları olduğunu belirtti. Bursa'nın bugün için en önemli projesi kabul ettiği Kamberler'de 7 trilyon liralık harcamayla 55 bin metrekarelik alan elde ettiklerini ve yaz sonu açılacak bu alanda alışveriş merkezi olmayacağını görüntüleriyle anlattı.

Doğanbey'de 950 civarında binanın yıkılmasıyla 200 bin metrekarelik alana proje yaptıklarını, TOKİ'nin nisan sonunda işe başlayacağını kaydetti. Mahallelere meydan yapmaya önem verdiklerini, Adalet Mahallesi`ndeki meydanın yanına da Bulgaristan Konsolosluğu yapılacağını açıkladı.

170 civarında yeni park yaptıklarını, 250 parkı da kaldırıp yeniden yaptıklarını belirtirken, Ulu Mahalle'de 9 evi kamulaştırıp yıkarak park yaptıklarını söyledi. 17 spor tesisinin bittiğini, beş yılın sonunda bu rakamın 32`ye ulaşacağını belirtti. Kışın üstü kapanan 3 havuzun 4 ay içinde açılacağını müjdeledi.

Çukurca'daki su kayagı göletinin Türkiye'de tek olduğunu da açıkladı. Her yıl bir milyon adet basılacak şehir haritaları ile kente gelenlerin bilerek gezeceklerini ifade etti.

2 saatte 300 slaytla 110 konu anlattı...
Olay Medya'da dün konuk ettiğimiz Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yaptığı sunumu, performans açısından çok başarılı bulduk. Rakamla söylemek gerekirse... Altepe iki saat süreyle 300 civarında slayt gösterip 110 konu hakkında bilgi verdi.

110 konu derken, büyük perdeye yansıttığı slaytlarda yer alan her bir konunun belediye yatırımı ya da yapılan iş olduğunu vurgulamak gerekiyor. Bu bile... Bir belediyenin 4 yıllık süresi için çok fazla icraat anlamına geliyor. Bu arada...

Altepe'nin çok iş yapmış bir belediye başkanının huzurunu yansıttığını da eklemekte yarar görüyoruz. Son derece rahat bir duruş ve akıcı bir üslupla sunumunu yaptı. Yani...

Belediye başkanının yaptıklarıyla heybe dolu olunca söyleyeceği sözler de kolaylaşıyor ve daha anlaşılır oluyor. Osmangazi Belediyesi'nin yatırımlarını ve yaptığı işleri çok fazla ayrıntıya boğmadan, görüntüler üzerinde biraç cümleyle çok seri bir şekilde dile getirdi.

İki saatlik süre uzun gibi gelse de, çok iyi hazırlanıp planlanmış bir sunum izledik.

Keskin'den ikinci üniversite ilgisi...
Pazartes günü bu sütunlarda Bursa'ya ikinci üniversite kurulması ile ilgili gelişmelere yönelik değerlendirmeler yaptık. O değerlendirmede... Yıldırım Belediye Meclisi'nde alınan kararla Ankara Yolu üzerinde bulunan eski Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü arazisinin üniversite alanı olarak belirlendiğini anımsatıp, 'Keskin`in yakın gördüğü bazı yapılara bu araziyi vermek istediği' yorumunu yaptık.

Buna da karşı çıktık. Konunun yankıları sürerken dün Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin aradı. Özellikle de yanlış anlaşıldığını düşündüğü bir konuya açıklık getirmek istedi.

Söylediği şu: 'Söz konusu eski Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü arazisini üniversite alanı olarak belirledik. Ama yer Hazine'ye ait. O nedenle bu yeri kimseye tahsis etmemiz mümkün değil.'

Şunu ekledi: 'Bizim yaptığımız yalnızca yeri üniversite alanı olarak belirlemek. Hazine'den kimin alacağını ben bilemem. Etkili de olamam.'

Şu noktayı önemsiyor: 'Belediyeye ait olmayan bir arsayı başkasına nasıl verebilirim ki?' Çabalarını ise... 'Yıldırım'ı geri kalmışlıktan kurtarabilmek ve bir şeyler yapabilmek için çırpınmak' olarak yorumluyor. İkinci üniversitenin Yıldırım'a kurulmasını bu nedenle önemsediklerini vurgularken de şunu söylüyor: 'Ben bu konuyu meclise getirmeden önce üst düzey görüşmeler yaptım ve olur aldım.'
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.