Haberler

3. köprü "bir Belgrad Ormanı"nı götürecek

Tarih: 14 Mart 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Serhat Oğuz
3. Boğaz köprüsü ve çevre yollarının yaklaşık 5 bin hektar ormanlık alanı tahrip edeceği belirtiliyor. Bu kayıp Belgrad Ormanı’nın tamamına eşit.;

Orman Mühendisleri Odası (OMO) Marmara Şubesi’nin hesaplamalarına göre, hükümetin inşa etmeyi planladığı üçüncü Boğaz köprüsünün İstanbul ormanlarına maliyeti çok yüksek olacak.

İstanbul’un akciğerleri olan bölgeden geçecek olan köprü ve çevre yollarının yaklaşık 5 bin hektar ormanlık alanı tahrip edeceği belirtiliyor. Bu kayıp Belgrad Ormanı’nın tamamına eşit.

OMO Marmara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Besim Sertok, üçüncü köprünün, İstanbul’da kalan son ormanlık alanların da köprü inşaatı için tahrip edileceğini belirtti. 3. köprü bağlantı yollarının hemen hemen tamamının ormanlık alanlardan geçeceği vurgulayan Sertok, kayıp hesaplamasının, yapı tasarımı uzmanlarının başvuru kaynağı olan “Neufert Yapı Tasarımı Bilgisi” baz alınarak yapıldığını vurguladı. Oda’nın tahminlerine göre, 3. köprünün kayıp bilançosu şöyle oluşacak:
- İzmit il sınırından Kırklareli il sınırına kadar olan mesafe yaklaşık 150 kilometre. Usulüne uygun sekiz şeritli (4+4) bir otoyolun standart genişliği 45 metre. Bu hesaba göre bu uzunluktaki bir otoyol 675 hektarlık alanı kaplıyor. Sadece otobanın asfalt kaplamasını içeren bu alan, yaklaşık 1350 futbol sahasına karşılık geliyor.

- Görüş daralması ve dikkat dağılması gibi nedenlerle trafiğin olumsuz etkilenmemesi için otobanların taşıt yolunun dış kenarlarından 40-100 metre arasındaki mesafe de çeşitli kısıtlamaların uygulanabilmesi için temizlenerek ve açılarak yol alanına katılır.

Kaplama dışındaki kazı ve dolduru alanları göz önüne alındığında, bir otobanın kapladığı alanın genişliği, kaplama genişliğinin 3-6 katına ulaşır. Buna bağlantı yolları ve kavşakların kapladığı alan da eklendiğinde yaklaşık 5 bin hektarlık alan söz konusu.

Terkos ağaçları tehlikede
OMO Marmara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Besim Sertok, köprünün kuzeyden geçmesiyle, şehrin en büyük su kaynağı olan Terkos’ta yıllardır yapılan ağaçlandırma çalışmalarının da zarar göreceğini söyledi. Ağaçlandırma çalışmasının, gölün hareketli kumulla dolma tehlikesine karşı yapıldığını belirten Sertok, “Hareketli kumulları fiziksel, mekanik engellerle durduramazsınız. Ancak canlı ve büyüme özelliği olan bitkilendirme ile durdurabilirsiniz. Yani otoyol değil, Çin Seddi yapsanız, kumul hem yolu, hem de gölü kaplar. 1960 yılından bu yana, Toplam 2 bin 102 hektar sahanın, 2 bin 800 hektarına 2 milyon 688 bin sahil çamı, 294 hektarına ise 177 bin fıstık çamı dikildi. Bunlar için tehlike çanları çalıyor” dedi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.