Haberler

Kültür ve tarih turizminin incisi: Gelibolu

Tarih: 14 Mart 2008 Kaynak: Yeni Şafak
93 yıl önce kahramanlık destanlarının yazıldığı Gelibolu hayata geçirilen projelerle cazibe merkezi oldu. 50 milyon dolar bütçeli Uzun Devreli Gelişme Planı kapsamında yarımadada 4 yıldır devam eden projeler, kültür ve tarih turizminin incisi Gelibolu'yu adeta taçlandırdı.

Mehmetçiğin 93 yıl önce kahramanlık destanı yazdığı Gelibolu Yarımadası, hayata geçirilen projelerle Türkiye'de yakın tarihin yeniden canlandığı bir cazibe merkezi haline geldi. Edinilen bilgilere göre, 50 milyon dolar bütçeli Uzun Devreli Gelişme Planı kapsamında yarımadada 4 yıldır devam eden projeler, kültür ve tarih turizminin incisi Gelibolu'yu adeta taçlandırdı.

3 bin hektar büyüklüğünde bir alana sahip olan ve binlerce şehit ileyabancı askerlerin mezarlarının bulunduğu Gelibolu Yarımadası, "Yüzakı" olarak değerlendirilen projeler sayesinde, Türkiye'nin en önemliturizm bölgeleri arasındaki yerini aldı.Vatan savunması için düşmana karşı göğüs göğüse bir mücadelenin verildiği Çanakkale Savaşları'ndan geriye, batık gemiler, toplar,siperler, kaleler, mezarlar ve savaşla ilgili yüzlerce malzeme kalırken, BM Milli Parklar ve Koruma Alanları listesinde olan yarımadadakimuharebe alanları, mezarlar, anıtlar ve savaşla ilgili kalıntılar,"Tarihi sit alanı" ve "Kültürel varlık" olarak tescil edildi.

Milli Parkın Planlama Süreci
Planın hazırlanmasına esas olarak 1994 yılında, "Uluslararası Fikir veTasarım" yarışması düzenlendi. 79'u yabancı 120 projenin katıldığı yarışmayı, Norveç'ten katılan ekibin projesi kazandı. Planı hazırlanma süreci, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğinin 1998 tarihli yazısıyla1999'da ODTÜ ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokolle başladı. Bu süreç, 23 Aralık 2003'te tamamlanarak, "Gelibolu YarımadasıTarihi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı" olarak uygulanmaya konuldu.

18 Mart Eğitim Gezileri
Bu arada, TÜRSAB ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalananprotokolle, 81 ilden öğrencilerin katılımıyla "18 Mart eğitimgezileri" başladı.Son 5 yılda 31 bin 800 öğrencinin katıldığı eğitim gezileri kapsamında,öğrenciler rehberler eşliğinde savaş alanlarını ziyaret ederek,Çanakkale Savaşları'nı yerinde görerek öğrenme fırsatı bulmuş oldu.Öte yandan, Çanakkale Savaşları'nın Türk ve dünya tarihindeki önemineilişkin bilincin yaygınlaşmasıyla, ülkenin dört bir yanındanziyaretçiler bölgeye akın etmeye başladı. Yapılan yatırımlarla, cazibemerkezi haline gelen tarihi yarımada, aynı zamanda "Tarihi görereköğrenmek" kavramının geliştiği bir yer halini aldı.

Dünün Düşmanı, Bugünün Dostu
Tarihe, "Çanakkale Destanı" olarak geçen Çanakkale Savaşları, en kanlı çarpışmalara sahne olsa da ülkeler arasında atılan barış tohumları,yıllar sonra dostluk duygularını yeşertti. Her karış toprağında savaşan ülkelerin izlerini taşıyan tarihi yarımada,18 Mart ile 24-25 Nisan tarihlerinde, "Dünün düşmanı bugünün dostu"ülkelerin buluşmasına ev sahipliği yapıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.