Haberler

İstanbul dünya su medeniyetinin de başkenti…

Tarih: 24 Mart 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
5. Dünya Su Forumu’na hazırlanan İstanbul’da gerçekleşen “Dünya Su Günü” töreninde, İstanbul’un dünya medeniyetinin de başkenti olduğu vurgulandı ve 2009’da İstanbul’un ev sahipliğinde gerçekleştirilecek 5. Dünya Su Forumu'nun dünya için bir milat olacağı kaydedildi.

“Dünya Su Günü Açılış Töreni” Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 5. Dünya Su Forumu Uluslar arası Yönlendirme ve Politik Süreç Komitesi Üyesi Jerome Deli Priscoli, Almanya Çevre Doğa Koruma ve Nükleer Enerji Güvenliği Eski Bakanı Klaus Töpfer ile yerli ve yabancı çok sayıda uzmanın katılımıyla Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleştirildi. Törende DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ve Büyükşehir Belediyesi’nin Bürokratları da hazır bulundu.

Bakan Eroğlu; “2012’ye kadar Türkiye’nin su-atıksu problemini çözüyoruz”
Toplantıda konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Bugünkü dünya su gününün tüm dünya belediyeleri arasında su konusunda hazırlanan bir mutabakatın imzalanmasıyla tarihe geçeceğini belirterek, “Bugün tarihi bir gün… Dünya su mutabakatının imzaya açıldığı bir gün olarak tarihe geçecek. Dünya ormancılık gününü dün kutladık. 2012 sonuna kadar 2 milyon 300 bin hektarlık Trakya büyüklüğünde bir alan ağaçlandıracağız 5 yıl içinde büyük bir hedef. Bugün dünya su gününü kutluyoruz. Yarında dünya meteoroloji gününü kutlayacağız. Ağaç, su aynı zamanda hava birbirinden ayrılmaz parçalar. Toprağa gelince, Aşık Veysel gibi benim de ismim Veysel. Ne demiş halk ozanımız; ‘Benim sadık yarim kara topraktır’. Toprak da adımın Veysel olmasından dolayı bize aittir. Dünyadaki tatlı su kaynakları çok sınırlı, tüm suların yüzde 2-3’ünü oluşturuyor. Bu kaynaklar en iyi şekilde kullanılmalı. İşte bugün imzalayacağımız dünya belediyeleri arasındaki mutabakat metninde suyun sınırlı olduğunu ve tasarruf yapılması gerektiğini vurgulayacağız” diye konuştu.

“İstanbullular suyun kıymetini en iyi bilenler” diyen Bakan Veysel Eroğlu, 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde göreve geldiklerinde, her yıl 500 bin kişinin göç ettiği, bazı bölgelere haftada hatta 15 günde bir su veren bir İSKİ olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu; “Suyun kalitesinden bile söz etmek mümkün değildi. Katı atıklar vahşice depolanıyordu, tıbbı atıklar ayrı toplanmıyordu. Altınboynuz olarak anılan Haliç kirli ve çok pis kokuluydu. Yeşil diye bir şey hatırlamıyoruz, İstanbul çıplak bir şehirdi. Ancak, şevkle, akıllıca çalışınca, kaynakları doğru kullanınca çözülemeyecek sorun yoktur. Yılda 1100 kilometre şebeke yenilerek, 8 baraj inşa ederek ve dev isale hatları, arıtma tesisleri yapmak suretiyle, ‘çözülemez’ denilen su meselesini çözdük. Üstelik göçe rağmen ve kendi kaynaklarımızla, dışarıdan hiçbir kaynak almadan çözdük. Göreve geldikten 8 ay sonra 1 Ocak 1995 de su kesintilerinin kaldırılacağını açıkladık. Katı atık depolama tesisleri inşa ettik ve vahşi depolamaya son verdik. Eski vahşi depolama alanları yeşil alanlara çevrildi. Haliç kurtarıldı, şuan masmavi ve 33 çeşit balık yaşıyor. Bu başarı insanları seven, gece gündüz insanları mutlu etmek için çalışan bir ekiple başarıldı. Şimdi de bakanlık olarak Türkiye’de su meselesini çözmek için çalışıyoruz. Bütün Türkiye’de 2012 sonunda kadar büyük bir eylem planımız var. 1-2 yıllık değil, en az 15 yıllık, 30 yıllık su sorunu çözmeyi hedefliyoruz. Ayrıca hedefimiz 51 milyon kişinin katı atığını ayrı toplayarak ayrıştırmak. Bütün bunları 2012’ye kadar yapacağız.”

“Suyun tarihi ve teknolojisi İstanbul’da…”
Halk sağlığı için atık suların düzgün toplanması ve arıtılması gerektiğini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin su konusunda olduğu gibi bu alanda da çok başarılı yatırımlara imza attığını dile getiren Bakan Eroğlu, “5. Dünya Su Forumu’nun İstanbul’da yapılmasını çok önemsiyoruz. Meksika’daki 4. forumda tüm arkadaşlara söz verdik. Dedik ki ‘5. Dünya Su Forumu öyle bir düzenlenecek ki 5 kıtadan 20 bin kişi katılacak ve İstanbul’dan önce ve sonra diye anılacak’. Bu konuda her türlü gayreti gerçekleştiriyoruz. Dünya su forumunun yapılması için en uygun yer İstanbul’dur. İstanbul’da 2 bin yıldır tarihi su eserleri var. Şu anada 60-700 yıllık çalışan su tesisleri mevcut. Hem tarihi kemerleri, su terazilerini ve çeşmeleri görmek mümkün, hem de dünyanın en ileri içme suyu artıma tesisi İstanbul İkitelli’de. Ayrıca İSKİ’nin uzay üssünü andıran komuta merkezini de görebileceksiniz. Katılımcılar İstanbul’da suyun tarihini ve teknolojisini bir arada görme fırsatı bulacaklar” şeklinde konuştu.

Başkan Topbaş; “Su Forumu dünya için bir milat!…”
Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş da 2009’da İstanbul’da düzenlenecek 5. Dünya Su Forumu’nda dünyanın yaşadığı su problemini ve çözüm yollarını ele alacaklarını belirterek, “Dünyanın doğal kaynakları hızla tükenirken, bütün dünyada bu konuda tedbirler alınması sevindirici bir gelişme. 5. Dünya Su Formu’nda bir milat niteliğindeki kararların alınacak ve bu kararların yaşama geçirilmesine öncülük edilecek. Forumda dünyadaki 120 ülkeden 20 binin üzerinde katılımcı yer alacak. “Su için farklılıkların birleştirilmesi” temasıyla düzenlenecek forumda, farklılıklar dünyanın tekrar dünyanın yaşanabilir hale getirilmesi için kullanılacak” diye konuştu.

Şu anda dünyada yaşayan 6.3 milyar insanın 2050’li yıllarda 9.1 milyarlara ulaşacağına ve kentlerin nüfuslarının da hızla artmış olacağına dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, bu nedenle doğal kaynakların insanoğluna yetmez hale geleceğini kaydetti. Bu durumda biz yeni bir gezegen bulmak yerine, dünyamızın başta su olmak üzere mevcut doğal kaynaklarını korumak, doğru ve etkin kullanmak zorunda olduğumuzu vurgulayan Kadir Topbaş, “Bu artık 7’den 70’e hepimizin sorumluluğu içersinde. İçilebilir su kaynaklarının hızla daraldığı bir dünyada yaşıyoruz. Bizler tasarruf ve doğru yatırımlarımızla dünyayı gelecek kuşaklara hazırlamak durumundayız. Yapılması gereken ilk uygulama da su kullanımının azaltılması, israfın önlenmesi ve vatandaşların temiz suya ulaşımını sağlamaktır” dedi.

İstanbul 13 milyon nüfusuyla ve günde kullandığı 2 milyon metreküp suyla dünyanın en büyük metropollerinden biri olduğunu dile getiren Başkan Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kendi dönemlerinde yapılan yatırımlar sayesinde İstanbul’da kurak geçen 2007 yılında su sorunu yaşamadıklarını hatırlattı. Topbaş, “Roma, Bizans ve Osmanlı döneminde kemerleriyle, sarnıçlarıyla ve çeşmeleriyle dünya su medeniyetinin de başkenti olmuştur. Bu şehirde bugün olduğu gibi geçmişte de su tedariki konumunda çok başarılı çalışmalara imza atılmıştır. İstanbul olarak bizim şansımız Sayın Başbakanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yapılan barajlar ve su-atıksu yatırımlarının yapılmasıdır. İstanbul o dönemde susuzluk çeken bir şehirden 1.5 yıllık su rezervi yapabilen bir metropole dönüşmüştür. Bizim dönemimizde de Melen suyu İstanbul’a getirildi. Ayrıca su-atuksu problemlerinin çözümü için çok sayıda kolektör ve arıtma tesisi inşa ediyoruz. Bu nedenle geçen yıl kurak geçmesine rağmen İstanbul’da su problemi yaşamadık. İstanbulluların suyunu da kesmedik. Kaynakların çok doğru ve tasarruf şekilde kullanımı çok önemli. Artık doğal kaynakların bonkörce kullanıldığı dönemler bitti. Bütün bu gelişmeler ışığında 2009’da İstanbul’da ev sahipliği yapacağımız 5. Dünya Su Forumu’nun farkındalıklar oluşturmasını diliyor, bütün katılımcıları bu toplantıda da görmek istediğimizi ifade ediyorum” şeklinde konuştu.

“Suyun sesini dinlemeliyiz…”
Dünya Su Konseyi Başkanı Lic Fauchon’un ülkesindeki seçimler nedeniyle katılamadığı toplantıda, Fouchan’ı temsilen konuşan 5. Dünya Su Forumu Uluslararası Yönlendirme ve Politik Süreç Komitesi Üyesi Jerome Deli Priscoli, güzel ev sahipliği için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a teşekkür etti. Priscoli, tüm insanları temiz ve kaliteli suya ulaştırabilmek amacıyla benimsediği BM’nin Binyıllık Kalkınma Hedeflerini hayata geçirebilmek için siyasetçilerin su yönetimine ilişkin politikalara daha fazla öncelik vermesi gerektiğini söyledi. İstanbul’da gerçekleştirilecek 5. Dünya Su Forumu’nun ana temasının “Su için ayrılıkların giderilmesi” olduğunu hatırlatan Priscoli,” Suyun bize söyleyeceği çok şey var. Bu yüzden suyun sesini dinlemeliyiz” dedi.

“İstanbul suyla dünyaya örnek olacak…”
Almanya Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Enerji Güvenliği Eski Bakanı, BM Eski Genel Sekreter Yardımcısı, BM Çevre Programı Eski Başkanı ve 5. Dünya Su Forumu Başelçisi Klaus Töpfer de, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a ev sahipliği için teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Türkiye’ye ve İstanbul’a su yönetimi konusunda övgüler yağdırdı. İstanbul’u küresel ve jeopolitik öneme sahip, dinamik ve harika bir megakent olarak niteleyen Töpfer, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Türkiye, merkezi ve yerel bazda, su kaynakları konusuna büyük bir titizlik ve uzmanlıkla yaklaşıyor. İstanbul da konumu itibariyle, Bizans gibi bir çok medeniyetin beşiği. Türkiye ve İstanbul, geçmişle geleceği birbirlerine bağlayan önemli bir köprü. Boğaz Geçişi projesiyle bu özelliğine tünel olma niteliğini de katıyor. Türkiye’nin ve İstanbul’un tarihi geçmişe sahip su kaynaklarının geleceğe taşınması ve su yönetimi konusundaki uzman yaklaşımları bütün dünyaya örnek olacak niteliktedir. Dünyamızın su kaynaklarını da, tıpkı kültür ve geleneklerimize yaklaştığımız kadar aynı hassasiyetle yaklaşmamız gerekiyor. Çünkü dünya barışını korumak için su kaynaklarını adaletli bir biçimde paylaşmak zorundayız. Etkin su yönetimi konusunda artık bir şeyler söylemek değil, eyleme geçme zamanıdır. İstanbul’da 2009 yılında gerçekleştirilecek 5. Dünya Su Forumu da, bu konuda ideal bir platform olacaktır.”
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.