Haberler

Ulusal Su Manifestosu

Tarih: 24 Mart 2008 Kaynak: Birgün
Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği tarafından, çevre sorunları, küresel ısınma, dünyada suyun giderek azalması konularına dikkat çekmek amacıyla hazırlanan “Ulusal Su Manifestosu” 9 gazetecilik örgütü tarafından da imzalandı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Avrupa Gazeteciler Birliği, Haber-Sen, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Foto Muhabirleri Derneği, Profesyonel Haber Kameramanları Derneği tarafından da imzalanan manifestoda özetle şöyle deniyor:

1. Akşehir, Eber, Meke, Sultan Sazlığı ile Seyfe, Eğirdir, Beyşehir, Burdur ve Salda Gölleri gibi birçok sulak alanda kuraklık başta olmak üzere yanlış kullanım-yönetim, kurutma ya da başka mühendislik yaklaşımları nedeniyle sulak alan kayıpları gibi halen çözüme kavuşturulmayı bekleyen sorunlar mevcuttur. Sorunlar için kalıcı çözümler yönünde daha çok çaba sarf edilmelidir.
2. Eğirdir ve Beyşehir Gölleri gibi ülkemizin en önemli tatlı su kaynaklarında, suyun farklı kullanım amaçlarından doğan sorunlar süregelmektedir. Diğer yandan suyun kullanımı açsından yeterli düzeyde makro planların yapılmamış olması bu sorunların kronik hale gelmesine yol açmaktadır.
3. Kanun, Yönetmelik ve benzeri uygulamalardan zaman zaman doğan aksaklıklar ve girişimler su yönetiminde zorluklara yol açmaktadır. Mevzuat çalışmalarının bu tip sorunları aşacak şekilde sonuçlandırılmasına gayret edilmelidir.
4. Küresel ısınma ve/veya iklim değişikliği senaryoları Türkiye açısından da, sulak alanların geleceği yönünden de değerlendirilmelidir. Türkiye’nin gelecekte olabilecek kurak dönemler için her düzeyde hazırlık yapmasına çalışılmalıdır.
5. Türkiye’nin su varlığının önemli ölçüde sulamada kullanılması, suyun akılcı ve tasarruflu kullanımına aykırı düşmektedir. Gelişmiş ülkelerde %35 oranında kullanılan salma sulama yöntemi ile sulama, Türkiye için yüzde 75’lere ulaşmaktadır. Vahşi sulama da denilen bu yöntemde su israfı doruğa çıkmaktadır. Su tarım alanlarına ulaşmadan buharlaşma ile kaybedilmektedir. Vahşi sulama yerine damla-yağmurlama sulamasına geçilmelidir.
6. Sulak alanlar için Yönetim Planlarına benzer koruyucu eylem planları devreye geçirilmelidir. Devletin çeşitli kurumları arasında oluşan birlikte çalışma fikrinin hayata geçirilmesi zorunludur.
7. Medya, sivil toplum kuruluşları ile ilgili kamu kuruşları ve üniversiteler arasındaki işbirliği artırılmalıdır. Halkın suyun tutumlu kullanımı konusunda bilinçlendirilmesine ağırlık verilmelidir.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.