Haberler

"Raylar yenilenmiyor trenlerin hızı 80'den 30 km'ye düşüyor"

Tarih: 31 Mart 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Fatih Atalay
Demiryolu sektöründe 42 sene çalışan Yavuz, her sene 500 kilometrelik rayın yenilenmesi gerekirken sadece 200 kilometrelik rayın yenilendiğini söyledi.

18 yaşında girdiği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'ndan (TCDD) 60 yaşında emekli olduktan sonra Demiryolu Lojistik şirketini kuran Süleyman Yavuz, Türkiye'nin dünyada demiryollarını yeniden yapılandırmayan 2- ülkeden biri olduğunu ifade etti. Yavuz, demiryollarının her sene 500 kilometrelik bölümünün yenilenmesi gerektiğini, ancak Türkiye'de senede 200 ila 300 kilometrelik bölümünün yenilenebildiğini belirtti. Yenilenme işleminin her sene ötelendiğine dikkat çeken Yavuz, bu nedenden dolayı her sene trenlerin hızlarının düştüğünü kaydetti. Yavuz, "Bu yenilenme işlemi her sene bir sonraki seneye ertelendiğinden dolayı, ister istemez trenlerimizin hızı düşüyor. Normal şartlar altında 80 kilometreyle seyretmesi gereken bir tren, 30 kilometrelik bir hızla yol alabiliyor. Her sene bu hız iyileştirme olmadığından dolayı daha da düşüyor. Ayrıca, Türkiye'deki demiryollarındaki en büyük sorunlarından biri ray iyileştirilmesi yapılmamasına rağmen trenlerin hızlarının artırılmaya çalışması. Demiryolu sektöründe sefer emniyeti çok önemlidir. Bir otobüs devrilir 20-30 kişi yaralanabilir. Fakat bir tren devrilince 500 kişi yaralanabilir. Bu yüzden sadece 2-3 dakika kazanmak için trenlerin hızlarının artırılması sakıncalıdır" diye konuştu.

"1950'den Beri Düşüşte"
1950 yılından itibaren Türkiye'de demiryolu sektörünün yükselmesi gerekirken düşüşe geçtiğinin altını çizen Yavuz, 70'li yıllarda yük ve insan taşımacılığının yüzde 10 seviyelerinin üstünde olduğunu vurguladı. Bugün bu oranın insan taşımacılığında yüzde 2, yük taşımacılığında ise yüzde 4 civarında olduğunu belirten Yavuz, bunun nedenini hükümetlerin uyguladığı yanlış politikalar olarak nitelendirdi.

"Yükte %10'a Yükselecek"
Demiryollarında Türkiye'nin 15 senelik bir kayba uğratıldığını kaydeden Yavuz, "Avrupa demiryollarının önemini görüp, ona yatırım yaptı. Biz de gördük ama gereken desteği alamadık. Sonuçta Türkiye petrol zengini bir ülke değil. Demiryollarının karayolları ile rekabet edebilir hale getirilmesi lazım. Yıldız Teknik Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre karayollarındaki taşımacılığının yüzde 1'i demiryollarına kaydırılırsa, yılda 16 bin ton petrol tasarrufu sağlamış olacağız. Demiryolları ancak şimdi bütçeden hakettiği yardımı almaya başladı. Hedef 2013 yılında yük taşımacılığının yüzde 10'lar seviyesine getirilmesi" dedi.

"Demiryollarına işi bilmeyenler getirildi"
Türkiye'ye otomobil, tır ve yedek parça ithal eden firmaların senelerdir demiryollarının yerine karayolların gelişmesi için çaba sarf ettiğini iddia eden Yavuz, "Demiryolları özel sektörlerle rekabet edecek dinamiğe sahip olamadı. Demiryollarında yıllarca işin başına işi bilmeyenler getirildi" dedi.

"TIR'lar 7 bin dolara taşırken trenler 4 bin dolara götürüyor"
TCDD Eski Hareket Dairesi Başkanı olan Süleyman Yavuz bugün Demiryolu Lojistik şirketinin sahibi. Yavuz, kurduğu şirketle başta Tacikistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Kazakistan olmak üzere Türk cumhuriyetlerine uluslararası demiryolu taşımacılığı organizasyonu yapıyor. Yavuz, Arçelik, Vestel ve Şölen Çikolataları'nın yüklerini Türk cumhuriyetlerine taşırken, Tüpraş ve Opet gibi firmaların Türkiye içinde yürüttüğü akaryakıt lojisitiğine danışmanlık yapıyor ve organizyonlarını yürütüyor. İstanbul'dan kalkan bir trenin yükü 12 günde Aşkabat'a ulaştırdığına değinen Yavuz, "TIR'larla 4 bin kilometrelik bu mesafe 8 günde 7 bin dolar maliyetle giderken, biz tren yoluyla aynı mesefayi 4 bin dolar maliyetle 12 günde götürüyoruz. Böylece firmalara maliyet avantajı sunmuş oluyoruz. Geçen sene 40-45 bin ton yük taşıyıp, 3 milyon dolar ciro elde ettik" diye konuştu. Süleyman Yavuz, demiryolu kazalarının tek bir hatadan dolayı kaynaklanmadığını, illa ki birkaç hatanın ard arda gelmesi yüzünden meydana geldiğini sözlerine ekledi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.