Haberler

İki dev el sıkıştı, Marmara Denizi'ne 'deprem habercisi' sistem kuruluyor

Tarih: 1 Nisan 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Zeliş Yıldıral
Deprem konusunda dünyanın önde gelen gözlem şirketlerinden birisinin sahibi Türk çıktı. 1985'te Cansun Güralp tarafından kurulan Güralp Systems, sismik araştırmalar ve cihazlar konusundaki çalışmalarıyla adından söz ettiriyor.

Amerika, Kanada, İspanya, İtalya ve Japonya kıyılarının nabzını tutan Güralp Systems, 1999 yılında ortaya koyduğu başarılı projelerden ötürü İngiltere Kraliçesi tarafından ödüllendirildi. Londra merkezli şirket şimdi de Marmara Denizi'ni mercek altına alıyor. Türk Telekom ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün ortak çalışmasıyla Güralp Systems'in ürettiği deniz dibi rasathane cihazları, ülkemizde de kullanılmaya başlanıyor. Deniz altında meydana gelen yer hareketlerini anında Kandilli'ye iletecek cihazlar sayesinde muhtemel depremler ve sonrasında ortaya çıkacak tsunami dalgalarının boyutları önceden tahmin edilebilecek. Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, projenin 2009'un ortalarında tamamlanacağını söylerken, Marmara Denizi'ndeki hareketleri deniz zemininden gözlemleyecek çalışmanın hayata geçirilmesinin gelecek adına olumlu bir gelişme olduğunun altını çizdi.

Sismik Veri İletim Platformu-sVİP isimli proje nisanın ilk haftalarında başlıyor. Marmara Denizi'nin dibine yaklaşık 400-1.200 metre derinlikler arasına gömülecek 5 adet deniz dibi rasathanesinde toparlanan bilgiler, denizaltından karaya çekilecek özel fiber kablolar sayesinde hiçbir gecikme olmadan merkeze iletilecek. Halen Marmara Bölgesi'nin kuzeyinde 25 adet geniş bantlı istasyon bulunduğunu belirten Altay, proje kapsamında bunlara ilave olarak güneyde 10 adet geniş bantlı istasyon ve deniz dibine 5 deniz dibi rasathanesi yerleştirileceğini bildirdi. Enstitü Müdürü Altay, yeni kurulacak istasyonlardan şu anda ölçülmesi mümkün olmayan mikro depremlerin kaydedilececeğini belirterek, "Deniz dibi rasathanesi, Marmara Denizi gibi kapalı bir denizde yapılan ilk uygulama olacak.'' dedi. Endonezya'nın Banda Açe bölgesinde yaşanan tsunami felaketinde yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesi sırasında gündeme gelen deniz dibi araştırmalarına Avrupa'da da büyük önem veriliyor. Avrupa'da kurulan Tsunami Veri Merkezi'nin Doğu Akdeniz bölgesinden ise Türkiye sorumlu. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Gürbüz, projenin amacının Marmara'daki mevcut sismik ağın deniz kısmındaki boşluğu doldurmak ve karadaki sismik ağ ile bütünleştirmek, sıcaklık, basınç ve deniz dibi akıntısını ölçebilmek ve topluma güvenli bilgi sunabilmek olduğunu söyledi. Türk Telekom Pazarlama Direktörü Erem Demircan da sosyal sorumluluk kapsamında bu projeyi desteklediklerini belirtti. Türkiye'nin yüzde 98'inin deprem riski taşıdığını, nüfusunun yüzde 30'unun yanı sıra ekonomisinin önemli bir bölümünün de Marmara Bölgesi'nde olduğuna işaret eden Demircan, bu nedenle Marmara'da beklenen muhtemel deprem dikkate alındığında, sağlıklı verilerin elde edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Bu projede sadece sponsor olarak yer almadıklarını, projenin her aşamasında yer alarak bire bir içinde olduklarını belirten Demircan, bu nedenle proje için ayrılan kaynak konusunda da bilgi vermeyeceklerini söyledi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.