Haberler

Mimari vahalar ödüllendirildi

Tarih: 21 Nisan 2005 Kaynak: Hürriyet Yazan: Doğan Hızlan, Doğan Hızlan

Aydın Doğan Ödülü, bu yıl ‘Kent Mimarisi, Kent Dokusu’ dalında verildi. Mimarlık nedense değerini geç fark ettiğimiz, hayatımızdaki yerinin bilincine yeni vardığımız bir alan. Oysa Doğan Hasol’un ödül konuşmasında belirttiği gibi, mimarlık tarihimizde çok önemli adlar var. Gerçekten de Mimar Sinan’ın ülkesinde bu durum yaman bir çelişki.

Sabahları işimize giderken çevremizde gördüğümüz çirkin binalar, bakımsız evler, kuşkunuz olmasın çalışma tempomuzu etkiliyor, hatta onu düşürüyor.

Yeni çirkinliklerin ayıbından utanırken, ne yazık ki eski yapıları da koruyamadık.

Estetik konusundaki ihmalkárlığımız, kentleri adeta yangın yerine çevirdi, birbiri ardına yapılan çirkin gökdelenler şehrin görüntüsünü bir daha düzelmemek üzere bozdu.

Aydın Doğan Ödülü, kent mimarisi ve dokusundaki çalışmaları ödüllendirirken, çirkinlikler ormanındaki vahaları yaratanları yüreklendirdi.

Eminim kentlerdeki seferberliği hızlandıracaktır. Ödüllerin en büyük işlevi bence budur.

Bir kentin güzelleşmesini, kimliğini korumasını sağlayanlar da unutulmazlar arasına adlarını yazdırıyorlar.

Ödül konusu olarak bu yıl mimarinin seçilmesi, İstanbul’da uluslararası bir kongrenin yapılması gerekçesini de içeriyordu.

UIA (Uluslararası Mimarlar Birliği) Kongresi bu yıl 4-7 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak.

Kongre sırasında Aydın Doğan Ödülü alan eserlerden oluşan bir katalog yayınlanacak, ödül kazanan ve sergilenmeye değer görülen eserlerin yer aldığı bir de sergi açılacak.

Aydın Doğan Ödülü şimdiye kadar ya gündemdeki bir konuyu ödül teması olarak seçti ya da o dalı öne çıkararak gündem yarattı.

Dokuz yılda ödül verilen dalları ve adları bir anımsatalım:

Roman - Adalet Ağaoğlu
Sosyal ve Beşeri Bilimler - Prof. Dr. Doğan Kuban-Prof. Dr. Emre Kongar
Görsel Sanatlar - Ara Güler
Şiir - Melih Cevdet Anday
Tarih - Prof. Dr.İlber Ortaylı
Klasik Batı Müziği - Ankara Devlet Konservatuvarı
Arkeoloji - Ord. Prof. Dr. Sedat Alp-Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu
Türk Halk Müziği - Yücel Paşmakçı

Ödül jürilerinin havası da kendine özgüdür. Farklı dallar ayrı özellikleriyle kendini gösterir. Edebiyatçıların, müzikçilerin, mimarların tartışması da, şakalaşması da başkadır. En iyiyi seçmek, gerçekten meşakkatli bir iştir.

Mimarlık jürisinde gördüm, gerçekten bu alandaki iyi çalışmaları, yapıcı girişimleri bütün mimarlık dünyası destekliyor, gelişmelerden mutluluk duyuyor.

Dileyelim ki bu ödüller bütün kentlerdeki çalışmaları hızlandırsın, kentler güzelleşsin ki çirkinliklere tahammül etmeyelim.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.