Haberler

Bir Başıbüyüklü ne yapmalı?

Tarih: 2 Nisan 2008 Kaynak: Birgün

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Maltepe Belediyesi ve TOKİ’nin işbirliği ile gerçekleştirilmeye çalışılan ‘Mağdur Etme Projesi’ne (Kentsel Dönüşüm Projesi) karşı 30 yıldır korudukları toprakları savunan Başıbüyük Mahallesi sakinleri, çadırlarda nöbetleşe kalarak, sokak, belediye önlerinde seslerini duyurarak direniyor. Dönüşüm projelerinde Belediyenin sicilinde mimlenen mahallenin sakinlerinden konuk olduğumuz Sadık Kaba, “Halk çatışmak istemiyor. Şimdi benim anneme provakatör diyerek üstüne yürürse bir polis, annemi savunmak için Allahın yarattığı taşa sarılmaktan başka yapacağım birşey olmaz. Bir komşumun göğsüne, kafasına direk isabet gaz bombasını atarlarsa, ben tabi ki taşa sarılacağım” dedi.

Kastamonulu Sadık Kaba, Başıbüyüğe geleli dört yıl olmuş. Eşi, iki çocuğu ve 75 yaşındaki annesiyle yaşayan Kaba, mahallede gerçekleştirilmek istenen dönüşüme kiracı olmasına rağmen karşı çıkıyor. Mahalleyi, hem kiraların ucuz olması hem de yöresinin insanlarının fazlalığı nedeniyle tercih ettiğini söylüyor.

Mahallede yaşanan sorunlardan, “Hepimizin sorunu” diye bahseden Sadık Kaba, komşuları, arkadaşları ile bir arada olabilmek için mücadele ettiğini ifade ediyor ve halkın sorunlara karşı duyarlı olmasını istiyor.

Niye Hizmet Verdiniz?
Başıbüyük’te yaşanan olaylar ve yapılmak istenen dönüşüm ile ilgili olarak halkın rahat bırakılmasını isteyen ve polis ablukasının kaldırılarak tapuların dağıtılması talebinde bulunan Sadık Kaba, şunları söylüyor:

“Burası büyük bir rant bölgesi. Bu rant öncelikle Belediye Başkanı ve Mahalle Muhtarımızın doğrultusunda medyaya taşındı. Fakat burada yaşayan 30-40 senelik aileler var. Madem buraları yıkacaktınız niçin hizmet verdiniz bu insanlara. Seçim zamanları göz yumarak ev yaptırdılar. Şimdi öyleyse niçin yıkmaya çalışıyorlar. Türkiye’de yabancılara yurt edindirme diye bir yasa geçti Meclis’ten. Bugün Bodrum’da, Antalya’da, Mersin’de bir sürü yabancı turiste yerler satılıyor. Kalkıyorlar İETT Garajını Arap şeyhlerine satıyorlar. Peki buraları satarlarken hiç düşünüyorlar mı, halkın da haklarının olduğunu? Bizim adımıza bu işi yapıyorlarsa buraları yabancılara değil, TOKİ’ye değil, gerçek sahibi olan halka satın.

Bir ara gecekondular yıkılacak diye TOKİ elemanları gelip fizibilite çalışması yaptı. Çalışma yaptıkları yerden su çıktı. Daha sonra onları mahalleliler ve dernekler olarak oraya sokmama kararı aldık. Bu arada polisler geldi, çatışma durumuna geldik. Mahellemiz tam 30 gündür polis işgali altında. Gecekonduculuğun g’sini bilmeyen insanlar masa başında öncelikle TOKİ’yi idare ediyorlar, TOKİ’de Emniyeti idare ediyor. On yaşındaki yeğenim soruyor ‘Amca bu polisler ne bekliyorlar?’ diye. Polisin asli görevi halkı korumak değil mi, peki siz halkı yerinden yurdundan eden insanları korursanız, bu durum halkı mı korumak oluyor yoksa para baronlarını mı korumak oluyor?”

"Gözaltına Alınıyoruz"
Kaba sözlerine şöyle devam etti: “Maltepe Belediye Başkanı Fikri köse seçim propagandası yaparken ‘Beni seçerseniz tapularınız hazır, ben sizin tapularınızı vereceğim’ demişti. İlk gün burası imara açıldı. İmara açılınca tapularımızın Belediyede olduğu söylendi. Eğer öyleyse halka tapularını dağıtsın, yerinden yurdundan etmesin.”

Projeyle ilgili mahallelinin görüşleri
- Mahalleli Necmettin Altay: Çocuklarımız psikolojik baskı altında. Derslerinde geri kalıyor, gece uyurken bile sayıklıyorlar. Ne zaman evlerimizin yıkılacağını soruyor, cevap veremiyoruz. Çok büyük sıkıntı içersindeyiz.
- Mahalleli Salim İnan: Kastamonuluyum. Dedelerimiz bu topraklar için savaşmış, bizde onların torunlarıyız. Ben dedemin kanının toprağını istiyorum. Sayın Belediye başkanı İnebolu’ya gitsin, Öküz arabası ile mermilerin taşındığı heykeli görsün.
- Esnaf Osman Uzun: Haksızlık yapılıyor. Mahallemiz zor geçinen insanlardan oluşuyor, Belediye iki-üç tane makarna verdi diye bizi kendine mahkum ettiğini zannediyor. Tepki gösterdiğimiz zaman ‘Ben sizi besliyorum’ diyor. Tapumuzu istiyoruz.
- Başıbüyük Mahallesi Doğayı ve Çevreyi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Adem Kaya: Dönüşüme karşı değiliz ama planın mağduriyeti ortadan kaldırmak amaçlı yapılması gerekiyor. Mağduriyeti ortadan kaldırsınlar, gelsinler davul zurnayla temel atalım, halkımızla birlikte dönüşümü yapalım. Bizi polisle karşı karşıya getiriyorlar. Polise değil, onları getirenlere düşmanız.
- İl Koordinasyon Kurulu Temsilcisi ve Meteoroloji Mühendisleri Odası İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Durukanoğlu: Burada yaşayan insanların çoğunun yasa dışı kaldığına dair büyük bir argüman atıyorlar ortaya. Önümüzdeki süreçte ‘rantsal dönüşme’ dediğimiz projelere ciddi bir eğilim var. Savunmaya çalıştığımız bu dönüşüm süreçlerinde insan merkezli bir dönüşümün olması ve insanların toplumsal değer ürettiği mahallelerin yaşam alanlarının çok kısa vade de tasviye edilmesinin, aynı zamanda insanların hayatlarının tasviye edilmesi anlamına geldiğini anlatmak.
- İmece Toplum ve Şehircilik Hareketi, Alper Karademir: İstanbul’da devam eden rant savaşına karşı halktan yana çalışmalar gerçekleştiryoruz. Başıbüyük ciddi bir rant projesiyle karşı karşıya ve biz de destek vermek amaçlı seslerine kulak veriyoruz.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.