Haberler

Mimar Sinan Evinde Düzenlenen Etkinliklerle Anıldı

Tarih: 10 Nisan 2008 Yazan: Gül Keskin

Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi

Mimar Sinan ölümünün 420. yıl dönümünde memleketi Ağırnas’ta Belediye ve ÇEKÜL Vakfı işbirliğiyle düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Ağırnas Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu, yaptığı açılış konuşmasında tarihi ve kültürel mirası korumak adına, katkılarından dolayı ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen’e, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici’ye teşekkür etti.

Osmanbaşoğlu’nun konuşmasının ardından kürsüye gelen Mimarlar Odası Kayseri Şubesi Başkanı Hakan Mahiroğlu, Mimar Sinan’ı anlamak için, ilk olarak onun içinde bulunduğu dönemin özelliklerini incelemek gerektiğine dikkat çekti. Osmanlı Dönemi’nde mimarlığa verilen önem sonucunda inşa edilen önemli yapıtlar gibi günümüzde de gelecek nesillere aktarılacak eserlerin inşa edilmesinin mümkün olduğunu ancak bunun mimariye o dönemdeki gibi gerekli önemi göstermekle gerçekleşebileceğinin altını çizdi.

Mahiroğlu’nun ardından kürsüye gelen bir diğer konuşmacı ise Oktay Ekinci’ydi. Ekinci, “Ağırnas artık sadece Sinan’ı yetiştiren bir kent değil, Türkiye’nin uygarlık öğretmeni, Sinan akademisi, geçmişten geleceğe yaratıcılığın nasıl akması gerektiğini anlatmakta örnek olan bir yerleşim haline geldi. Sinan’dan ders almak demek, kubbesine bakıp ne kadar muhteşem yapmış demek değildir. Mimar Sinan’ın o kubbeyi yarattığı o düşünceyi çağdaşlaştırmamız gerekir. Geçmişteki düşünce elbette ki aynen değerli değildir, ama o düşüncenin çağdaşlaştırılması, uygarlığın gelişmesinin temel kuralıdır. Dünyada geçmişteki uygarlıkların çağdaşlaştırılması çok az yerleşime nasip olan bir kavramdır. Amerika dendiği zaman mesela 100 -150 yıllık, Avrupa dendiğinde ise 800 yıllık bir tarih aklıma gelecek. Oysa Türkiye için 13.000 – 14.000 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. 13.000 yıllık bir dönemi çağdaşlaştıramıyorsak, çağın gerisine giden bir mantığı durmadan izlemeye çalışıyorsak, Sinan iyi ki bunu görmüyor. Ne zaman Mimar Sinan’ı ansak ketlerimize, basma kalıp geliştirilen kişiliksiz binalara, mimarlarımıza bakıp hayıflanırız. Mimarlarımız da biraz mahcup boyunlarını eğerler, ki şu şartlarda eğmeyen zaten mimar değildir. Ama bana kalırsa hafif yüzleri kızarması gereken siyasetçilerdir. Günümüzde mimarlık ve şehircilikle ilgili gelişmelerin nedenini oluşturan yasalara baktığımızda, bu yasaların hiçbirisinde mimarlık ya da şehircilik kurumlarından görüş alınmış değildir. Oysa Sinan Dönemi'ni, Sinan Dönemi yapan Kanuni Sultan Süleyman zamanında da dahi mimarlık ve şehircilikle ilgili fetvalar Hassa Mimarlar Teşkilatı’nın önerisi ile padişah tarafından yayınlanmıştır. Şimdi ise Mimarlar Odası’nın önerdiği yasayı ellerinden gelse yırtıp atacaklar” yorumunda bulunduğu konuşmasında çağdaş yaklaşımlarla geçmişe ait değerleri buluşturmanın asıl meziyet olduğunu vurguladı. Ekinci’nin dikkat çekmek istediği bir diğer konu ise Türkiye’deki yönetimlerin süreksizliğiydi.



ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen, “Sinan eğer bugün vasiyetini yazsaydı, benim yaptıklarıma süreklilik, çeşitlilik kazındırın, çağın gerektirdiklerini de göz önüne alarak gelecek nesillere bir umut kapısını açın derdi. Çünkü süreklilik bir toplumsal isteklik, ayakta kalma, küresel dünyada yer bulma anlamına gelmektedir. Geçmişini unutan bir toplum, bugününü gözden geçirirken umut aşılamayan bir yönetim, geleceğin varlığını, zaman zaman sınırları aşan bir ihtirasla üstümüze gelen dünyanın gelişmiş ülkelerinin baskısını göğüsleyemez. Bunu göğüsleyen üç şey var: uygarlık, kültür ve yaşama sevinci. Bu üçünün süreklilik kazanması gerekli.” Sözen ayrıca, yapılan bu etkinliklerin uluslararası platformlara da taşınması gerekliliğinin altını çizdi.

Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Özhaseki, Mimar Sinan’ın tarihe iz bırakan eserler bıraktığını ve bugün de ancak bu yaklaşımla benzer eserlerin ortaya konabileceğini belirtti, Sinan’ın eserlerinin kopyalarını yaparak bu etkinin yaratılamayacağına değindi. Oktay Ekinci’nin siyasetçilere yönelik yaptığı yoruma atıfta bulunan Özhaseki, değerlerin korunamamasındaki suç ve sorumlulukta herkesin eşit paya sahip olduğunu söyledi.

Medeniyetin bir bilgi birikimi olduğunu, bu bilgi birikiminin de oldukça önemli bir kısmını mimarlığın oluşturduğunu belirten Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, bu anlamda Mimar Sinan’ın uygarlığa yaptığı katkının yadsınamayacağını söyledi.

Bilici’nin yaptığı konuşmanın ardından, Sinan’a Saygı Fotoğraf Yarışması’nda kazanan yarışmacılara ödülleri takdim edildi. İstanbul Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün de katılımıyla Ağırnas ile Büyükçekmece arasında kardeş belediye protokolünü imzalandı.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından Mimar Sinan Fotoğraf Sergisi’nin açılış töreni gerçekleştirildi. Etkinlikler kapsamında bölgeye gelen ziyaretçilere aralarında Mimar Sinan’ın evinin de bulunduğu tarihi yerler gezdirildi. Gezinin ardından Ağırnas Belediye Başkanlığı’nda gerçekleştirilen basın toplantısında ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen ve Ağırnas Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu, projenin gelişim sürecine dair açıklamada bulundu.

İlk kez 1956 yılında Kayseri’ye geldiğini belirten Sözen, o yıldan itibaren Ağırnas’ta Mimar Sinan’ı anmak için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirtti. Mimar Sinan’ın eserleri ile ilgili 2 ciltlik bir eser yayınlayan Sözen, yollarının Mehmet Osmanbaşoğlu ile gelişmesiyle beraber çalışmalara başladıklarını dile getirdi. Sinan gibi bir simgenin yetiştiği bir yerin, sıradan bir kasaba halinde bırakılamayacağını ifade eden Sözen, bilim insanlarının güzel kitaplar yazarak "Ben yazdım, Sinan’ı iyi biliyorum" demelerinden çok, "Sinan için şu kavramları geliştirdik, şu mekanları yarattık, şu coğrafyaların kültürel hareketinde Sinan’ı bütünleştirici, bağlayıcı öge olarak kullandık", diyebilmeleri gerektiğini belirtti. Sözen ayrıca Mimar Sinan’ın mimarisini kültürel değerler arasında ortak bir dil arayışı içinde, çağdaş, işlevsel, bulunduğu yere uygun, yalın ve anıtsal olarak tanımladı.

Mimar Sinan Günleri Afiş Yarışması’nda dereceye girenlerin ödüllerinin takdim edildiği tören ile Mimar Sinan’ı Anma Etkinlikleri’nin ilk günü tamamlanmış oldu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.