Haberler

Konutta tasarruf yarışı

Tarih: 11 Nisan 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Mehtap Özcan
Küresel ısınmaya karşı alınan önlemler, yeni konut projelerinde de etkisini gösteriyor. Teknik Yapı Dilman Towers projesinde, kuyu suyunu arıtma yoluna giderken, Tulip de Tulipturkuaz ve TulipTowers projelerinde fotosel teknolojisiyle sıcak su ve elektrik üretimi gerçekleştirmeyi planlanıyor. Propa İnşaat, Sarıyer Park projesinde güneş ışığından yararlanıp, aydınlık mekánlar oluşturmayı amaçlıyor. Regnum, Bodrum’da gerçekleştirdiği Bargylia projesinde uygulamaya koyduğu deniz suyu arıtma tesisini diğer projelerine yaymayı amaçlarken, Soyak da, İzmir Mavişehir projesinde ultraviyole filtreli çift cam uygulamasına gidiyor..

Son dönemlerde etkisini giderek daha fazla hissettiren küresel ısınma, peş peşe hayata geçirilen yeni konut projelerinde tasarrufa ve sürdürülebilirliğe yönelik uygulamaların yaygınlaşmasını sağladı. Teknik Yapı Dilman Towers projesinde, kuyu suyunu arıtma yoluna giderken, Tulip de Tulipturkuaz ve TulipTowers projelerinde fotosel teknolojisiyle sıcak su ve elektrik üretimi gerçekleştirmeyi planlıyor. Propa İnşaat, Sarıyer Park projesinde güneş ışığından yararlanarak, aydınlık mekánlar oluşturmak için geniş pencere ve yerden tavana kadar uzanan camlı kapı kullanıyor. Böylece, ısınma ve aydınlatmada enerjiden tasarruf amaçlanıyor. Regnum, Bodrum’da gerçekleştirdiği Barglia projesinde uygulamaya koyduğu deniz suyu arıtma tesisini diğer projelerine yaymayı amaçlarken, Astrum Towers’ta yüzey sularını bir arada toplayarak yeşil alanların sulanmasında kullanıyor. Soyak da, İzmir Mavişehir projesinde ultraviyole filtreli çift cam uygulamasına gidiyor. Bu yolla binalarda ısı kaybını asgariye indirmeye çalışıyor. Ayrıca, ortak kullanıma açık sosyal alanlarında da sensörlü bataryalar kullanılarak, sudan tasarruf hedefleniyor.

İzoder’in yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de her yıl 600 bin yeni konuta ihtiyaç duyuluyor. kullanılan toplam enerjinin yüzde 72’sini ithal eden Türkiye, her yıl enerji için yurt dışına 33 milyar dolar ödeme yapıyor. Kullanılan enerjinin üçte biri, suyun da yüzde 60’ı konutlarda tüketiliyor. Bu nedenle, kaynakların verimli kullanılmasında gayrimenkul sektörüne önemli rol düşüyor.

2005 yılından itibaren uygulamaya konulan konut projelerinde ısı, ses ve su yalıtımına ağırlık verildiği gözleniyor. Ayrıca, çift cam kullanımı, güneş alan yerlerde geniş camlar, yeni nesil tasarruflu ampül ve armatürler, kontrol sistemli rezervuarlar, tasarruflu mutfak cihazları, kuyu ve deniz sularının arıtılarak kullanılır hale getirilmesi gibi uygulamalar da devreye giriyor. Bu yolla, ısıtma, soğutma ve su giderlerinde ortalama yüzde 50 oranında tasarruf sağlanması amaçlanırken, bunun konut sahiplerinin kışın ısınma, yazın soğutma ve su için ödediği faturalara yansıması sağlanıyor.

Yüzde 8'i yalıtımlı
Tüketimde kullanılan enerjinin yüzde 72’sinin ithal edildiği Türkiye’de, bunun 3’te 1’ini binalar kullanıyor. Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı’nın revize edilmesiyle zorunlu hale getirilen yalıtım uygulamaları, yeni inşa edilen binalarda yıllık ısı kayıplarının yarı yarıya azaltılması amaçlanıyor. Binalarda tüketilen enerjinin yüzde 85’i ise ısınma ve soğutma için kullanılıyor. Yazın klimalarla kışın kalorifer gibi ısıtıcılarla harcanan enerji de yıllık 15 milyar doları buluyor. İZODER’in verdiği bilgilere göre yılda ortalama yüzde 20 orarnında büyüyen yalıtım sektörünün büyüklüğü 1.5 milyar doları buldu. Yalıtım için kullanılan malzemelerin boyutu ise 6 milyon metreküpten 7.3 milyon metreküpe ulaştı. Binaların yüzde 92’sinin yalıtımsız, geri kalan yüzde 8’inin ise ısı yalıtımlı olduğu hesaplanıyor. Buna göre yüzde 8 oranında yalıtımlı binaların yarısından fazlasını da yeni projeler oluşturuyor ve yalıtım sayesinde sağlanın tasarufun boyutu da 3 milyar doları buluyor.

Deniz suyunu arıtıyor yağmur sularını topluyor
Regnum, Bodrum’da gerçekleştirdiği Barglia projesinde deniz suyu arıtarak, kullanıma sunuyor. Deniz suyunu arıtma tesisini diğer projelerine yaymayı amaçlayan Regnum, İstanbul’da gerçekleştirdiği Astrum Towers projesinde ise yüzey sularını bir arada toplama yoluna gidiyor. toplanan bu sular daha sonra yeşil alanların sulanmasında kullanılabiliyor.

Filtreli camlarla ısı kaybı önleniyor
Soyak, İzmir’de gerçekleştirdiği Mavişehir projesindeki dairelerinde ozon tabakasına zarar vermeyen, klor içermeyen ve çevre dostu gazlarla çalışan klimalar kullanıyor. Bloklar içinde bulunan ortak alanların ve bahçe aydınlatma sistemlerinde enerji tasarruflu ürünler tercih edilerek bina içleri ve sitenin ortak kullanım alanlarındaki enerji tüketimi en aza indiriliyor. Her dairede ayrı olarak bulunan elektrik sayaçları ve dimmerli elektrik anahtarları ile konut sahipleri enerji tasarrufuna teşvik ediliyor. Soyak Mavişehir’de kullanılan, yalıtım sistemleri ve ultraviyole filtreli çift camlar sayesinde de binalarda ısı kaybı azalıyor. Projede kullanılan merkezi ısıtma sistemi ve enerji tasarruflu mutfak cihazlarıyla da enerji tasarrufuna katkıda bulunuluyor. Soyak Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, tüm bu uygulamaların konut kullanıcısına sağlayacağı tasarrufun, kullanım alışkanlıkları ve sıklıklarına bağlı olarak değiştiğini söylüyor.

Fotosel teknolojisi sıcak su ve elektrik üretecek
Tulip, Tulipturkuaz ve TulipTowers projelerinde modern enerji üretim teknolojilerinden fotosel teknolojisiyle sıcak su ve elektrik üretimi planlanıyor. Üretilen elektrik ile sitenin genel aydınlatması, havuz sirkülasyonları, merkezi ısıtma sistemleri ve asansörlere enerji sağlanacak. Siteye kurulacak yüzde 100 arıtma sağlayan biyolojik arıtma tesisi ile tüm süs havuzlarının suyu ve sitenin tüm yeşil alanlarının sulaması atık sudan elde edilecek. Jeotermal tesisle su ısısı yaz- kış 15-16 C aralığında tutularak, ısıtma suyu bazı olarak kullanılacak ve üretilen sıcak su, sitenin sıcak su ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayacak.

Tasarruf sağlanırken çevre de korunuyor
Propa İnşaat Tekirdağ’da yer alan ÇorluPark projesinde ve Mayıs ayında temelleri atılacak olan Sarıyer Park’ta enerji ve su tasarrufu için çeşitli uygulamalar gerçekleştiriyor. Enerji tasarrufu sağlamak amaçlı uygulamaların başında ısı yalıtımı geliyor. Her iki projede de ısı yalıtımı uygulamaları gerçekleştirerek bina ömrü boyunca bu tasarruf avantajının devam etmesi amaçlanıyor. Ayrıca konutlarda çift cam kullanımıyla da enerji tasarrufuna katkıda bulunuluyor. Propa İnşaat İcra Kurulu Başkanı Harun Reşit Özçiçek, bu uygulamalar sayesinde kışın ısıtma, yazın ise soğutma masraflarında sağlanan tasarrufun yanında, fosil yakıt tüketiminin azalmasıyla çevre kirliliğinin olumsuz etkilerinin de azaltılmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini söylüyor. Bahçelerde sulama işlemiyle çok fazla su harcanmasını engellemek amacıyla da su tasarruflu fıskiyeler kullanılıyor.Sarıyer Park projesi’nde ise güneş ışığından en fazla faydayı sağlamak ve aydınlık mekánlar yaratmak için geniş camlar ve yerden tavana kadar camlı kapılar kullanılıyor. Böylece ısınma ve aydınlatma amacıyla harcanacak enerjiden tasarruf sağlanması amaçlanıyor.

Kuyu suyunu arıtıyor
Teknik Yapı, Dilman Towers projesinde su tasarrufu sağlamak amacıyla iki ayrı çalışma yapıyor. Mevcut şebeke suyunun yerini alacak ve şebeke suyunun daha az kullanılmasını sağlayacak kuyu suyu kullanımı amaçlanıyor. Proje öncesi yapılan zemin etütleri ve sondaj çalışmalarında, yerin 120 metre altında su olduğu tespit edilen, Dilman Towers’da, projenin son aşamalarına gelindiğinde, kuyu suyunu yüzeye çıkarmak için sondaj çalışmalarının başlatılması planlanıyor. Çıkarılan su testlere gönderilecek ve test sonuçlarına göre nasıl bir arıtma yapılacağına karar verilecek. Böylece kuyu suyu arıtıldıktan sonra tıpkı şebeke suyu gibi kullanılır hale getirilecek. Dilman Towers’ta su tasarrufu sağlayacak ikinci çalışma ise daire sahiplerinin uygun suyu kullanmasına yönelik. Gerek şebeke suyu gerekse kuyu suyu kullanan daire sahiplerinin çamaşır veya bulaşık makinelerinin zarar görmemesi için su sertlik derecesi en uygun seviyeye getirilecek. Su dağıtım sistemine eklenen bir cihazla, kullanılacak suyun sertlik derecesi ayarlanıp, dairelerin kullanımına sunulacak. Dilman Towers projesinde maksimum su tasarrufu sağlamak için söz konusu yatırımların dışında yeraltı ve daire içi tesisatlarda su sızıntısını önleyen boru ve musluklar ile daha az su kullanımını sağlayan kademeli rezervuarlar kullanılıyor..
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.