Haberler

Armatür, tasarrufla 110 milyon Euro’ya ulaştı

Tarih: 11 Nisan 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hanife Baş

Küresel ısınma sonrası gündeme daha fazla gelmeye başlayan su tasarrufu kaygıları, armatür sektörünün hızla büyümesini sağlıyor. Yılda 2 milyon 700 bin armatürün satıldığı Türkiye’de sektörün büyüklüğü 110 milyon Euro’ya ulaştı. Armatürler konutlarda artık estetik unsuru olarak da görülmeye başlarken, 5 milyar dolar tutarında su tasarrufu yapılmasını da sağlıyorlar.

Su tasarrufu önlemleriyle konutlardaki önemi giderek artan armatür sektörünün büyüklüğü 110 milyon Euro’ya ulaştı. ECA ve Artema’nın öncülüğünü yaptığı sektörde, sağlıksız Uzakdoğu ülkelerinin malları tehdit oluşturuyor. Sektör yetkilileri, ucuz olduğu için alınan armatürlerin tüketicilerin sağlığını tehlikeye attığını vurguluyor.

2 Milyon 700 bin adet
ECA ve Serel markalarının üreticisi Elmor’un Genel Müdürü Hakan Günderen, Türkiye’de yılda 2 milyon 700 bin armatür satıldığını belirterek, armatürlerin konutlarda artık estetik unsuru olarak görülmeye başlandığını söyledi. Armatürde moda ve fonksiyonellik olmak üzere iki farklı trendin bulunduğunu ifade eden Günderen, ancak armatürlerin genelde fonksiyonelliğine bakılarak alındığını kaydetti. Günderen, su sarfiyatının azaltılmasının sektörün en önemli önceliklerinden biri haline geldiğine de değinerek, "En az su tüketimi yapan armatürlerin belirlenerek onların kullanılması konusunda bir karar çıkartılmalı. aşırı su tüketimine yol açan armatürlerin ithalatı yasaklanmalı. Bu yolla konutlardaki ürünlerin 10 yılda dönüşümü sağlanabilir" dedi.

Kaliteli bataryaların hem su, hem de elektrik tasarrufuna yol açtığını da hatırlatan Günderen, "Bu yolla sadece İstanbullular’ın sağlayacağı yıllık tasarruf, 300 milyon metreküp. Bu da 1 milyar 392 milyon YTL indirim anlamına geliyor. Tüm Türkiye genelinde 5 milyar dolarlık tasarruf sağlıyor" diye konuştu. Dört kişilik bir ailenin lavabo, evye ve banyoda kullandığı üç batarya ile tuvaletlerindeki bir klozeti tasarruflu yeni nesil ürünlerle değiştirmelerinin toplam maliyeti 953 YTL civarında oluyor. Tasarruflu armatürle, sıradan armatür arasındaki fiyat farkı ise 100 YTL’yi geçmiyor. Bu 100 YTL’lik ek maliyetle İstanbul’daki evlerde kullanılan 7 milyon 627 bin armatür, yeni nesil tasarruflu ürünlerle değiştirildiği taktirde toplam 762 bin 700 YTL’lik ek bir yatırıma yol açacak. Ancak, bu yatırım karşılığında yılda sağlanacak tasarruf, 1 milyar 392 milyon YTL’yi bulacak. Bu da, İstanbullular’ın su faturalarına anında yansıyacak.

Akıttığı su miktarını 8 litreden 5’e düşürdü
E.C.A ve SEREL markaları ile Elginkan Topluluğu, Unıcera fuarına kesintisiz olarak ilk düzenlediği yıldan bu yana katılıyor. Ürettiği tüm standart armatürlerde dakikada akan su miktarını 8 litreden 5 litreye düşüren E.C.A., tasarruflu armatürleri fuarda sergiliyor. E.C.A. Unicera Fuarı’ndan; hükümete, sektör profesyonellerine ve nihai tüketicilere kıt kaynakların korunması adına "su tasarrufu seferberliği" çağrısı yapıyor. E.C.A. - SEREL ürünleri, 2’nci hol, 206 numaralı standında, 480 metrekarelik alanda sergileniyor. Elmor Genel Müdürü Hakan Günderen, "Bu yıl fuarda yeni Orca Banyo serisi, su ve enerji tasarruflu Topaz armatür serisinin yanında, dakikada maksimum 5 litre su sarfıyatı ile önemli bir tasarruf sağlayacak olan ürünlerimizi sergiliyoruz. Bugün tüm ürünlerimiz, standart olarak enerji ve su tasarruflu üretiliyor. Daha az enerji ve daha az su tüketen ürünler üzerinde ar-ge birimimiz sürekli çalışıyor" dedi. Günderen, bu sektörel fuarın yeni ürünleri, sektöre ve Türk halkına tanıtmakta önemli bir araç olduğunu da sözlerine ekledi.

Akıllı ürünler pazarın gözdesi
VitrA Pazarlama Müdürü Berna Erbilek, küresel ısınmanın etkilerinin gün geçtikçe artmasının, tüketicileri bu konuda her geçen gün daha duyarlı davranmaya yönlendirdiğini söyledi. Erbilek, şu görüşleri dile getirdi: "Geçmiş yıllarda su tasarruflu ürünler ağırlıklı olarak toplu kullanım alanlarında tercih edilirken, günümüzde artık evlere de girmeye başladılar. Bu ürünlerin eskiye oranla daha estetik bir tasarıma sahip olması da kullanımlarını artırıyor. Tasarruflu ürünlerin kullanımının giderek daha fazla yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Diğer yandan, kişiselleştirmeye olanak tanıyan akıllı ürünler de pazarda kendine daha fazla yer bulacak."

Rezervuarda gömme modası
Plastik malzemeden sıhhi tesisat montaj malzemeleri üreten Japar Plastik, Unicera Fuarı’na 10’ncu kez katılıyor. Fuarda, gömme rezervuar, rezervuar iç takımları, klozet kapakları ve sifon gruplarını sergilediklerini söyleyen Japar Plastik Genel Müdürü Erol Amado, "Bu fuarda, özellikle lüks konut inşaatlarında ihtiyaç olan, alçıpan, tuğla, ytong gibi duvar tiplerinde kullanılabilen gömme rezervuar konstrüksiyonları sergiliyoruz. Su tasarruflu gömme rezervuarlar, iç takımlar ve plastik rezervuarlar, suyun gitikçe azaldığı günümüzde artan önem kazanıyor. Bu tür ürünlerimiz de fuarda yer alıyor" dedi. Üretimlerinin yüzde 25’ini Avrupa Birliği, Doğu ve Orta Amerika ülkelerine ihraç ettiklerini ifade eden Amado, fuarda yerli ve yabancı inşaat malzemesi toptancıları, yapı market satın alma görevlileri, inşaat müteahhitleri ve mimarlarla biraraya gelerek ürünlerini tanıtmak istediklerini aktardı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.