Haberler

Kazılmış asfaltlar geri dönüştürülüyor

Tarih: 14 Nisan 2008 Kaynak: Zaman
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), kazılmış asfaltın tekrar kullanılmasına ilişkin çalışma başlattı. Pilot uygulamada 20 bin ton kazılmış afsfalt geri dönüştürüldü.

KGM Üst Yapı Şube Müdürü Gürkan Güngör, yollardaki asfalt kaplamaların yıllar içinde mevsimsel etkiler ve trafik yoğunluğuna bağlı olarak bozulduğunu söyledi.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün üst yapı iyileştirme faaliyetleri kapsamında bozulan asfaltların kazıldığını ve yeni asfalt kaplama yapıldığını ifade eden Güngör, kazılan asfaltın içinde bulunan agrega (mıcır) ve bitümün ekonomik değeri yüksek malzemeler olduğunu, bitümün tonunun şu anda yaklaşık 700 YTL olduğunu belirtti.

Doğaya Daha Az Zarar
Avrupa ülkelerinin kazılmış asfalt malzemesini 20-30 yıldır geri dönüştürerek yeniden kullandığını anlatan Güngör, ''Ağır trafikli yollarımızın ve otoyollarımızın yapım yılları ağırlıklı olarak 1990'lar. Yollarımızın çoğunda üst yapı iyileştirme faaliyetleri önümüzdeki yıllarda yoğun bir şekilde gündeme gelecek'' dedi.

Kazılmış asfaltın yeniden kullanılmasının, yeni yapılacak yol üst yapı iyileştirme faaliyetlerinde daha az malzeme kullanması anlamına geldiğini dikkati çeken Güngör, ''Böylece kaynaklar daha etkin kullanılmış olacak, doğaya daha az zarar verilmiş olacak. Bu taş ocaklarından daha az malzeme çıkaracağımız anlamına geliyor'' diye konuştu.

20 Bin Ton Asfalt Geri Dönüştürüldü
Güngör, KGM'nin kazılmış asfalt malzemenin yeniden kullanılmasına ilişkin pilot uygulamanın geçen yıl ''Sakarya Köprülü Kavşağı-Gümüşova Otoyolu ve Bağlantı Yolları Üst Yapı İyileştirilmesi ve Büyük Onarım İşi''nde 17. Bölge Müdürlüğü kontrolünde Gülsan İnşaat tarafından başlatıldığını anlattı.

Pilot uygulama kapsamında kazılan asfalt malzemelerin üst yapı iyileştirme çalışmalarında tekrar kullanılmak üzere şantiye sahasına taşındığını dile getiren Güngör, şöyle devam etti:

''Öncelikle kazılan asfalt malzemeyi elemeden geçirdik. 'Plentte Soğuk Geri Kazanım' dediğimiz yöntemde, yeni agrega ile bitümün karıştığı mikserin içine yüzde 20 oranında kazılan asfalt malzemeyi kattık ve elde ettiğimiz yeni asfalt malzemeyi yola serdik. Bu çalışmada 20 bin ton kazılmış asfalt malzemesi kullandık, toplam 50 bin ton malzemeyi yeniden kullanmayı planlıyoruz.''

Geri Dönüşüm Yöntemleri
Pilot uygulamada 'Plentte Soğuk Geri Kazanım', yönteminin kullanıldığını anlatan Güngör diğer kazılmış asfaltı geri dönüştürme yöntemlerini şöyle anlattı:

''Sıcak geri dönüşüm uygulamasında ise kazılan malzeme önce ısıtılıyor. Ardından ısıtılmış bu malzemeden yüzde 80'lere varan oranda, yeni malzemeden ise yüzde 20 oranında konularak yeni asfalt malzemesi oluşturuluyor. Kazılmış asfaltın dönüşümünün yolda yapıldığı yöntemler ise 'sıcak yerinde dönüşüm' ve 'soğuk yerinde dönüşüm' olarak tanımlanıyor.''

Geri Dönüşümün Faydaları
Güngör, bozulmuş asfalt kaplamaların kazılarak bitümlü sıcak karışımlarda yeniden kullanılması ile ilgili faydaları şöyle sıraladı:

''-Kazılan asfalt tabakası tekrar kullanılarak ekonomik kazanımlar elde edilebilir.

-Geri dönüşüm, yeni malzeme ihtiyacını azaltarak doğal kaynakların korunması ve atık sahalarının oluşmaması açısından çevrenin korunmasına katkı sağlar.

-Mevcut kaplamanın üzerine yeni kaplama yapılmasıyla ortaya çıkan yansıma çatlakları, kot yükselmesi gibi sorunlar giderilebilir.

-Geri dönüşüm, geleneksel yapım teknikleriyle karşılaştırıldığında büyük miktarda enerji tasarrufu sağlayabilir.''
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.