Haberler

'Köy' tipi ağaçlar kente gitmiyor!

Tarih: 14 Nisan 2008 Kaynak: Radikal
Belediyelerin gelişigüzel ağaçlandırma çalışmalarına uzmanlardan itiraz var: Her fidan her yere dikilmez. Çam ve sedir gibi 'köy' tipi ağaçlar hızla büyüyerek kentlerde trafiği etkiler, çevre kirliliğine yol açar, üstelik faydası da olmaz.

Dalları hızla uzayıp yayılan çam ve sedir gibi 'köy' tipi ağaçlar, kente zararlı çıktı! Uzmanlara göre bu ağaçlar trafikte görüşü etkilemesi, üzerinde tüneyen kuşların dışkısı nedeniyle çevre kirliliğine yol açması gibi birçok nedenden dolayı kent merkezlerine faydadan çok zarar veriyor.

TEMA Konya İl Temsilcisi Namık Ceyhan, küresel ısınma, çevre kirliliği, betonlaşma gibi birçok etkenin, belediyeleri kent merkezlerini yoğun şekilde ağaçlandırmaya yönelttiğini hatırlattı. Kent merkezlerine bilinçsiz ve plansız şekilde dikilen fidanların zamanla büyüyerek ciddi bir sorun haline geldiğini ifade eden Ceyhan, "Bu fidanlar, birkaç yıl içinde geliştiğinde yollarda sürücülerin görüş mesafesini etkiliyor. Apartmanların önünü kapatıyor. Üzerindeki meyveler yollara, kaldırımlara dökülerek çevre kirliliğine neden oluyor. Bu nedenle de tekrar kesilmek zorunda kalınıyor" dedi. 'Köy ağacı' olarak tabir edilen iğne yapraklı ağaçların, hızlı şekilde büyüdüğünü, dallarının yaygın olduğunu belirten Ceyhan, bu ağaçların hava kirliliğine karşı da duyarlı olduğunu, bu nedenle yapraklarının kent merkezlerinde kısa süre içinde döküldüğünü söyledi. Ceyhan, dökülen yaprakların çevre, yapraksız kalan ağaçların da görüntü kirliliğine neden olduğu görüşünde:

"Dalları hızla uzayıp yayılan çam ve sedir türü 'köy' ağaçları, trafikte görüşü etkileyebiliyor, üzerinde tüneyen kuşların dışkı bırakması nedeniyle de çevre kirliliğine yol açabiliyor. Çam, ardıç, köknar, ladin, kızılçam, mazı gibi çeşitli türleri bulunan bu ağaçların, yaprakları hava kirliliğine bağlı olarak çabuk döküldüğü için faydası az oluyor. Bu nedenle kentlerde çınar, meşe, at kestanesi, okaliptus, manolya, cennet ağacı, orkide gibi geniş yapraklı ağaçlar dikilmeli. Bu ağaçlar hem çabuk yaprak dökmez, hem de estetik görünüm sağlarlar. Geniş yapraklı ağaçlar ayrıca toz dumanı emerek havayı temizler. Bu nedenle şehirler için en ideal ağaçlar bunlardır."

20-30 yıl sonrası düşünülmeli
"Her zaman, her fidan her yere dikilmez" diyen Ceyhan'a göre ağaçlandırmada alt geçit, üst geçit yapımı, yol yapımı veya benzer konularda olduğu gibi planlama çok önemli. Özellikle büyük şehirlerde 20-30 yıl sonrasının planlaması yapılarak fidan dikilmesi gerekiyor. Eni 4 metreden küçük kaldırımlarda fidan dikilmesi de engelli vatandaşlar için sıkıntıya neden oluyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.