Haberler

Yeşil Yalan

Tarih: 14 Nisan 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Mehveş Evin
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çevre ve bağlantı yollarındaki üst geçitleri bir reklam panosu olarak kullanıyor... Şehrin en can alıcı noktalarındaki bu panolar, bazen vatandaşa uyarı, bazen de iktidarın propaganda aracı niteliğinde. Genellikle, Büyükşehir’in ne kadar da başarılı işler yaptığını anlatan ‘iletişim çalışmaları’yla dolu. Ancak iki-üç haftada bir değişen panolardaki bazı sloganların gerçeği yansıtmadığını olduğunu düşünüyorum.

Bu yıl, Kadir Topbaş’ın görevdeki 4. yılını doldurması (ve yaklaşan yerel seçimlerin) şerefine, ‘Yeşil alanı %50 artırdık’ buyurmuşlar. Üstelik aynı sloganı 2007’de de görmüştük.

Acaba başka bir şehirden mi bahsediyorlar diye merak ettim. İstanbul’un her köşesi şantiye değil de biz rüya mı görüyoruz?
Büyükşehir Belediyesi, bu konuda sorularımı cevaplarken 3.5 yılda yaptığı yeni yeşil alan miktarını 15.858.097 m2 olarak açıkladı: ‘2004 yılında İstanbul’un yeşil alan miktarı yaklaşık 30 milyon metrekareydi. Topbaş döneminde 15.858.097 metrekare yeni yeşil alan eklendi. Şu anda toplam 45.968.030 metrekare yeşil alanımız var.’ Detaylar şöyle:



Bu tabloya bakıp matematiksel olarak İstanbul’da yeşil alanın %50 arttığını söylemek mümkün mü? Hayır, çünkü yeni yapılan yeşil alan toplam 10.366.990 m2, yani Topbaş göreve geldiğinden bu yana yüzde 30 oranında yeni yeşil alan yaratmış. Dikilen çiçek sayısında ise, rekor elbette lalede... Sanırım ‘yüzde 50’ ortalamasına katkıda bulunan en önemli unsur, 3 haftalık lalecikler ve yerli yersiz dikilen parklar.

Lale Müsrifliği
Doğrusu en sevdiğim çiçeğin, İstanbul kavşaklarında açması konusunda çelişki yaşıyorum. Bir yandan tozlu, biçimsiz yolların kenarında rengarenk lalelerin açtığını görmek hoşuma gidiyor. Ama diğer yandan, ömrü sadece 3 hafta olan bu zarif çiçek için harcanan paralar İstanbul için fazlasıyla ‘lüks’ geliyor... Topbaş’ın ağzından, 3. Lale Festivali’nin 2008 faturası şöyle: ‘Bu yıl İstanbul’a 12 milyon lale soğanı ekildi, 7 büyük lale bahçesi oluşturuldu. Bunun için 2.7 milyon YTL harcandı. Bu rakam, Park ve Bahçeler Müdürlüğü bütçesinin sadece yüzde 1.2’si.’

Geçen yıl da laleye 2 milyon 136 bin 144 YTL harcandığına göre... İki yılda kaba hesapla 4.9 milyon YTL, ‘İstanbullular laleyle tanışsın’ diye ayrılmış.

Aklıma takılan şu: Madem yılda 2.7 milyon YTL, Park ve Bahçeler Müdürlüğü için ‘devede kulak’ bir bütçe. Neden kalıcı yeşil alana daha çok yatırım yapılmıyor? Küresel ısınma uyarılarına karşı Belediye’nin ‘yeşillendirme’ politikası, lale dikip suyunuzu boşa akıtmayın demekten mi ibaret olacak?

Bir fidan dikmenin ortalama maliyeti 3 YTL olduğuna göre, İstanbul Belediyesi lale bütçesiyle bir yılda 900 bin fidan dikebilirdi! Tabii kim uğraşacak 10-20 yılda kendini gösterecek, ileriye dönük yatırımlarla? Maksat göz boyama ve kısa vadeli seçim yatırımıysa, elbette anlık işler daha makbul!

Kel Alaka İsimler
Lale müsrifliğini şirin göstermek için düzenlenen ve 1 Temmuz’a dek sürecek ‘heykel ve tasarım’ sergisini anmadan geçemeyeceğim: Bugün başlayan sergide, 12 sanatçının lale güzellemeleri bulunuyor. Bu isimlerden en önemlisi, lale temalı 40 eser hazırlayan İsmail Acar... Acar’ın gri cami fonunun önündeki boynunu bükmüş lale durumu güzel özetliyor, tebrik ederim!

Bunun dışında, sanatçı olmayan, 75 popüler ve çoğu kelalaka isme, pardon ‘tasarımcıya’ da ‘lale heykeli’ yaptırılıp meydanlara, alışveriş merkezlerine konuyor. Her biri 2.25 cm’lik dev laleleri ünlülere yorumlatma fikri hiç de orijinal değil üstelik. 3. Boyut’un başlattığı, Nişantaşı sokak şenliği ve şehri dolaşan ineklerden esinlenilmiş belli ki... Lale atağına hazır olun.

Orman Vasfını Geri Kazandırın
Yedi yıldır tartışılan ‘orman vasfını yitirmiş araziler’, yani 2B arazilerinin satışının onaylanmasında sona yaklaşılıyor İstanbul başta olmak üzere, Adana, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bursa, Mersin, İzmir, Muğla, Denizli, Sakarya ve Kocaeli’de toplam 37 bin 262 hektar arazinin inşaata açılması söz konusu. 2003’te AKP’nin yaptığı projeksiyona göre bu satıştan 25 milyar dolar gelir bekleniyor. Memlekette kuraklık had safhada, soluyacak havamız kalmayacak deniyor... Ama kimse bu alanlara orman vasfını ‘geri kazandırmayı’ düşünmüyor!

TEMA Vakfı’nın 2B’lerin satışına karşı yürüttüğü kampanyada 1 milyonu aşkın imza topladı. Kaldı ki 2B arazileri için çözüm önerileri de var. İlgilenenler için: http://www.tema.org.tr/2B/index.asp
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.