Haberler

"Çıldırtan" bir yatırım daha

Tarih: 14 Nisan 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: İlker Çoban
2001'de zemin etüdü yapılmadan yapımına başlanan Hasan İçyer İlköğretim Okulu, hayırseverlerin 350 bin YTL'lik bağışıyla 3 yıl sonra bitirildi. Ancak hesapsız işler yüzünden zeminin kaydığı ortaya çıktı.

Devletin 525 bin YTL'si harcanıp bu kez gevşek zemin üzerine istinat duvarı yapıldı. Bahçesinde çatlaklar oluşan ve hala kayan okulu güvenli hale getirmek için bir koruma duvarı daha gerekiyor

İzmir'de "çıldırtan" yatırımlara bir yenisi daha eklendi. Narlıdere'de bir tepenin yamacında 4 yıl önce eğitime açılan Hasan İçyer İlköğretim Okulu, heyelana karşı bir türlü güvenli hale getirilemedi. 2001 yılında zemin etüdü yapılmadan inşaatına başlanan okul, hayırseverler tarafından 350 bin YTL harcanarak 2004'te bitirildi. İnşaat tamamlanma aşamasına gelirken yapılan zemin etüdünde ise, okulun yapıldığı alanın kaymasını önlemek için istinat duvarı yapılması gerektiği ortaya çıktı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, güvenli olarak eğitime başlamak için okulun maliyetinden de çok daha fazla harcama yaparak 525 bin YTL'ye okul çevresine bahçe ve istinat duvarı inşa ettirdi. Ancak, eğitime açılan okulun, 2005 yılında tabii zemin üzerine oturtulması gerekirken istinat duvarının dolgu üzerine yapılan aşağıdaki ön bölümünde çökme ve çatlaklar oluştu. Ayrıca okulun baçesinde de yarıklar meydana geldi. 

Ciddi Adım Atılmadı
İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası'nın 2006'daki "Okul boşaltılsın, boşaltılamazsa bir bölümü eğitime kapatılsın" raporu üzerine okulun 4 sınıfı eğitime kapatılırken, bahçenin yarıklar oluşan bölümüne demirler konularak giriş çıkış yasaklandı. Milli Eğitim Müdürlüğü, 2 yıldır okulu güvenli hale getirmek için ciddi bir adım atmazken, uzmanlar yeni projeler hazırlanarak olası bir heyelana karşı tedbir alınması gerektiğini belirtiyor. Olaya el koyan Valiliğin Bayındırlık İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü uzmanlarının katılımıyla oluşturduğu komisyon okuldaki son durumla ilgili rapor hazırlama çalışmalarını sürdürüyor. Uzmanlar okulun kaymasının önüne geçmek için yeni bir projeyle istinat duvarının kayan öndeki bölümünün sağlamlaştırılması gerektiğini, istinat duvarının şimdiki gibi dolgunun üzerinde değil kaya zemine oturan bir şekilde yapılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, okulu korumak için su drenaj kanalları da açılması gerektiği belirtilirken, tüm bunlar okul için yeniden onbinlerce lira harcama yapılması anlamına geliyor.

2001'de Başladı
Narlıdere'de Narbel konutlarının tam karşı tepesindeki yamaçta bulunan Hasan İçyer İlköğretim Okulu'nun yapımına, 2001'de başlandı. Bir kartal yuvasını andıran okulun yaklaşık 10 dönümlük arsasını Narlıdere Belediyesi verirken yapımını ise, vasiyeti üzerine merhum Hasan İçyer'in çocukları üstlendi. 2003 yılında okul yüzde 70 seviyesine gelirken zemin etüdünün unutulduğu ortaya çıktı. Gecikmeli olsa da zemin etüdü yaptıran İl Milli Eğitim Müdürlüğü, istinat duvarı yapması gerektiği sonucuyla karşılaştı. Bu arada hayırseverler tarafından 350 bin YTL harcanan okulun inşaatı, 2004 yılında tamamlandı. 

İki Katına Duvar
İl Milli Eğitim Müdürlüğü inşaatı biten okulu, istinat duvarını yapmadan 173 öğrencisi ile birlikte eğitime açtı. Kısa bir süre sonra okulun istinat duvarının ihalesi de gerçekleşti. İhaleyi 523 bin YTL teklif veren "Sermak A.Ş" adlı firma kazandı. Okulun neredeyse iki katına mal olan istinat duvarının yapımı, kısa sürede tamamlandı. Fakat yaklaşık 1 yıl sonra istinat duvarının tepenin aşağı bölümünde kalan ön kısmında oturmalar, kaymalar ve okulun bahçesinde yarıklar oluştu. Bunun üzerine okulun kaymasından endişe duyan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan rapor hazırlamasını istedi.

Bina Boşaltılsın
Jeoloji Mühendisleri Odası da, 2006 yılında yaklaşık 6 ay süren bir çalışma sonunda şoke eden bir rapor hazırladı. Okulun oturduğu zemindeki toprak yapısının suyla temas ettiğinde yumuşayan özellikte olduğunu tespit eden jeoloji mühendisleri, olası bir kaymanın gözönünde bulundurularak okulun boşaltılmasını istedi. Mühendisler, raporun devamında okulun boşaltılmasının mümkün olmaması durumunda istinat duvarının sorunlu bölümünün bulunduğu alanların kesinlikle kullanılmaması gerektiğini ifade ettiler.

Raporda ayrıca, bahçede yarıkların bulunduğu kısımda koruma bandı oluşturulması ve her türlü kullanıma kapatılması istendi. Bu rapor üzerine okulun 4 sınıfı boşaltılıp eğitime kapatıldı. Bahçenin çatlayan ve yarılan bölümüne de giriş yasaklandı.

Olaya el koyan Valiliğin Bayındırlık İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü uzmanlarının katılımıyla oluşturduğu komisyon okuldaki son durumla ilgili rapor hazırlama çalışmalarını sürdürürken, uzmanlar okulun kaymasının önüne geçmek için yeni bir istinat duvarının yapılmasını öngördü. Uzmanlar, istinat duvarının şimdiki gibi dolgunun üzerinde değil, kaya zemine oturacak şekilde yapılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca okulu korumak için su tahliye kanalları da açılması gerektiği belirtililiyor.

Tüm bunlar için yeniden onbinlerce lira harcama yapılması gerekecek.

Hafriyat döküp inşaat yapmışlar
Şoke eden raporu hazırlayanlardan Jeoloji Mühendisi Hakkı Batur Demiray, okulun istinat duvarının hatalı yapıldığını açıkladı. Okul yapıldığı sırada çıkan hafriyatın yamaca boşaltıldığını ve üzerine de istinat duvarının yapıldığını belirten Demiray, "Hafriyat dolgu üzerine istinat duvarı yapmak, işin kolayına kaçmaktır. Ancak asıl sorun, okulun bulunduğu alanın toprak yapısı yağmur suyunu görünce yumuşuyor. Okulun güvenli hale gelmesi için mutlaka yeni projeler yapılması gerekiyor. Okulun çevresine ve zeminine suyun girmesini engellemek için direnaj kanalları yapılmalı" diye konuştu.

Genelge burada yok sayılmış
Hasan İçyer İlköğretim Okulu ile ilgili bir inceleme raporu da Temmuz 2005'te Dokuz Eylül Üniversitesi'ne bağlı inşaat mühendisleri tarafından hazırlandı. Raporda Bayındırlık Bakanlığı'nın afet bölgelerinde kurulacak yapılarla ilgili genelgesinde dolgu zemin üzerine inşaat yapılmasına izin verilmediği, ancak bu yasağın resmi bir projede gözardı edildiği belirtildi. Raporu hazırlayanlardan Prof. Dr. Zafer Akçığ, "Okulu 3 yıl önce incelemiştik. Bize göre güvenli hale getirmek için yeni projeler yapılması gerekiyor. Ancak okulun şu anki durumunu bilemiyorum. Bu arada okulun yakınında kayma riski taşıyan İZSU'ya ait bir su deposu var. Hem su deposunun, hem de okulun ve çevresinin güvenli hale gelmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bir araya gelip ortak bir çözüm bulmalı" diye konuştu.

Milli Eğitim: Bina sağlam
Uzmanlar, okulun güvenli hale getirilmesi gerektiğini belirtirken İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, şu an için alınan tedbirlerle okulda öğrenciler için bir güvenlik sorunu bulunmadığını öne sürdü. Yetkililer, eğitimin bu halde sürdürülmesinde bir sakınca görmediklerini ifade ettiler. Okulun oturduğu parselin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait ağaçlandırma sahası olduğunu ve ıslah edilmesi gerektiğini belirten yetkililer, "Okulun çevresinde yapılacak ıslah çalışması, sıkıntıyı tamamen giderecek. Alandaki kaymanın durdurulması için İZSU Genel Müdürlüğü proje ihalesi yaptı. Bu proje hayata geçirilmeli" diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.