Haberler

Gaziantep Kültürü Emin Ellerde

Tarih: 14 Nisan 2008 Kaynak: Gaziantep Hakimiyet

Gaziantep kültürel varlıklarının korunması ve geliştirilmesi adına büyük önem taşıyan, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Gaziantep’te kurularak faaliyetine başladı. Geçici olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasında hizmet verecek olan kurumun, Gaziantep İl müdürlüğüne ise İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdür yardımcılığı görevini yürüten ve kültürel anlamda başarılı çalışmalara imza atan Osman Çolak getirildi.

Yaklaşık 10 gün önce ilimizde kurulan, ve bölge illerine de hizmet vermesi beklenen Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, 20 kişilik teknik ve idari personel ile taşınmaz kültür varlıklarının korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması için hizmet verecek.

Gaziantep’in kültürel varlıklar bakımından çok zengin bir il olduğunu belirten Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürü Osman Çolak, daha önceleri Adana’dan yapılan hizmetlerin artık ilimizde yerinde ve hızlı bir şekilde yapılacağını ve bunun da Gaziantep için önemli gelişme olduğunu vurguladı. Kurumun şu anda yapılanma çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Çolak, şu anda geçici olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde faaliyet gösterdiklerini halen devam eden restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla yaklaşık 5-6 ay gibi bir süre sonra eski Gazi ortaokulu binasına geçeceklerini ifade etti.

Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün Türkiye’deki 12’inci Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü olarak kurulduğuna değinen Çolak, müdürlüğün en kısa zamanda tam olarak faaliyete geçmesi için Bakanlığın buraya gerekli önemi vermesi gerektiğini söyledi. Çolak, ayrıca Adıyaman, Kilis, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa gibi illerinde Gaziantep’e bağlanmasının müdürlüğe önerildiğini ifade etti.

Hedeflerinin Gaziantep’te onarımı yapılmamış hiçbir kültür varlığının kalmaması olduğuna değinen Çolak, yapacakları çalışmalarda tüm kurumların yardımlarını beklediklerini belirterek, “ kültürel anlamda yapılacak çalışmalarda tüm kurumların birlikte hareket etmesi gerekli. Mesela İl Özel İdaresi ve Büyükşehir Belediyesi’nin kültürel varlıkların onarım-restorasyon çalışmalarına önem verdiğini görmek çok sevindirici. Gaziantep sokak sağlıklaştırılması açısından çok zengin. Ama kent’te sokak sağlıklaştırılması, projelendirilmesi ve uygulaması açığı var. Aslında bu potansiyel’in iyi şekilde değerlendirilmesi ve Gaziantep’in kültür yaşamına kazandırılarak gelecek nesillere taşınması gerekli.” dedi.

Gaziantep kalesi, Zeugması, Rumkalesi, tarihi Gaziantep evleri ve daha sayılamayacak bir çok kültürel varlığı ile kentin, kültürel bir cazibe merkezi olmayı hak ettiğini belirten Rölöve ve Anıtlar Müdürü Osman Çolak, coğrafi olarak da Gaziantep’in önemli bir yer de olduğuna dikkat çekerek, “Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman gibi inanç ve kültür turizminin olduğu illere geçiş noktası üzerinde bulunması ile de çok büyük önem taşıyor. Biz her şeyden önce dünyanın ilk kurulan şehirlerinden olan Gaziantep’in kültürel varlıklarının korunması ve geliştirilmesi için buradayız. Şunu unutmamalıyız ki, taşınmaz kültür varlıklarının korunması için uzman kişi ve kuruluşlara ihtiyaç var. Çünkü bu tür değerler geri dönüşümü olmayan değerlerdir. Hep birlikte bu değerlere sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.