Haberler

Paralar havaya uçuyor

Tarih: 8 Mayıs 2008 Kaynak: Cumhuriyet
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, Türkiye'deki binaların yaklaşık yüzde 92'sinin yalıtımsız olması nedeniyle kaybedilen enerjinin maliyetinin ortalama olarak 7 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.

Türkiye'de insanların hâlâ ısı yalıtımının önemini kavrayamadığını belirten XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Topçu Türkiye'deki binaların yaklaşık yüzde 92'sinin yalıtımdan yoksun olduğunu belirterek bunun ülke ekonomisine zararının 7 milyar dolara kadar çıktığını söyledi. Enerjide dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye'nin toplam ithalatının yaklaşık 5'te birinin enerji faturasından kaynaklandığının altını çizen Topçu, "Bu durumda enerji tasarrufu ülkemizin acil önlem planlarının başında geliyor. Isı yalıtımıyla sağlanan enerji tasarrufu ise enerji ithalatının yaklaşık 5'te birini oluşturuyor. Rakamların ortaya çıkardığı sonuç çok açık: Isı yalıtımı artık gerekliliğin ötesinde acil zorunluluk" dedi.

Türkiye'de enerjinin yüzde 34'ünün konutlarda kullanıldığını ve bir binada harcanan enerjinin yaklaşık yüzde 80'inin ısınma amaçlı olarak tüketildiğini kaydeden Topçu, "Standartlara ve şartnamelere uygun şekilde XPS ısı yalıtım levhaları ile yapılan ısı yalıtımı uygulamalarıyla, binaların ısıtma ve soğutma harcamalarında ez az yüzde 50 tasarruf sağlamak mümkün. Bu sayede yakıt ve elektrik faturaları da yarı yarıya azalıyor. Üstelik XPS levhalar, ısı yalıtım performansını bina ömrü boyunca sürdürdüğü için ömür boyu tasarrufa da imkân veriyor" dedi.

Isı yalıtımı uygulamalarının yetersiz kalmasının en önemli nedeninin bilinç eksikliği olduğunu ifade eden Topçu, şöyle konuştu: "TS 825 Isı Yalıtımı Yönetmeliği" gereğince, ısı yalıtımı 2000 yılından bu yana zorunlu bir uygulama. Ancak bu yönetmeliğin yeni projelerin yanı sıra mevcut binaları da kapsaması gerekiyor.

Isı yalıtımı sanıldığı gibi pahalı bir uygulama değil. Bir binada ısı yalıtımı uygulamasının getirdiği maliyetin payı, binanın toplam maliyeti içinde sadece yüzde 3­5 arasında değişiyor ve sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde amorti edilebiliyor."

Sorularla Isı Yalıtımı
Isı yalıtımı nedir?

Binalar kışın evlerin içlerinin soğumaması için kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanılarak ısıtılır. Yazın ise ısınan evler klimalarla soğutulur. Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcanan enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemler almaktır.

Nerelere uygulanır?
-Çatı ve duvarlara
-Toprak temaslı mahallere
-Katları ayıran döşemelere
-Tesisat boruları ve havalandırma kanallarına
-Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlara.

Ayrıca özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden oluşan ısı kayıpları azaltılır, yazın binaya güneş ısısı girişi sınırlanır.

Maliyeti nedir?
Isı yalıtımının binanın yapım aşamasındaki maliyeti, bina maliyetinin yüzde 2'si ile 5'i arasındadır. İnşaat aşamasında ısı yalıtımı yapılmış bir binada; düşük kapasiteli kazan, klima, küçük radyatör ve tesisat kullanılacağı için yatırım ve işletme maliyeti de azalacaktır. Isı yalıtımı için yapılacak harcamalar, sağlanan enerji tasarrufu ile 2-5 yıl içinde kendini geri öder.

Nasıl yapılır?
Isı yalıtımı evlerin çatı, döşeme ve dışa bakan tüm duvarlarına ısı geçirmeyen malzeme uygulanmasıyla yapılır. Pencerelerde de özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır. Isı yalıtımı binaların içinden veya dışından uygulanabilir.

Ne kadar sürer?
Binalarda yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları için gereken süre; yapının ihtiyaçları, büyüklüğü ve yalıtım uygulamasında çalışacak kişi sayısıyla ilişkili olarak belirlenir. Genel olarak ısı yalıtımı uygulamaları, orta büyüklükteki bir bina için 1-4 haftalık zaman zarfında tamamlanır. Dıştan yapılan yalıtım uygulamalarının aşırı soğuk ve yağışlı günlerde yapılamadığı unutulmamalıdır.

Faydaları nelerdir?
Yönetmeliklere uygun yapılacak ısı yalıtımı, ısınma veya serinleme amacıyla yaptığımız harcamalardan ortalama yüzde 50 tasarruf ederek yazın serin kalmaya, kışın daha iyi ısınmaya imkân sağlar. Dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekânlar oluşturur. Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan yoğuşmayı (terlemeyi) önler. Enerji verimini ve konforu arttırır. Yalıtım dışarıdan gelen gürültüyü de emdiği için ses yalıtımını da sağlar.

Yararları nelerdir?
Hesaplamalar, tüm konutların standart ve yönetmeliklere uygun olarak yalıtılması durumunda, Türkiye'de yılda yaklaşık 7 milyar dolar tasarruf yapılacağını göstermektedir. Ekonominin canlanması, istihdamın artması, üretim ve uygulama ile birlikte artacak vergi gelirleri diğer önemli faydalar arasındadır.

Isı yalıtımı, binaların daha az yakıtla ısıtılmasını sağlayacağından atmosfere yayılan karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) ve diğer gazlar azalır.

Böylece atmosferde oluşan sera etkisi, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunulur. Dünyanın ısınması kutuplardaki buzulların erimesine ve iklim değişikliklerine yol açmakta; buna bağlı olarak doğal hayat giderek yok olmaktadır.

Nereye başvurulur?
Isı yalıtımı konusunda bilgi edinmek için 0800 211 33 67 numaralı ücretsiz danışma hattından, 0212 274 46 24 numaralı telefondan ya da [email protected] adresine e-posta göndererek İZODER'e (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) ulaşabilirsiniz.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.