Haberler

UNESCO gitti, Sulukule’ye sözleşme geldi

Tarih: 27 Mayıs 2008 Kaynak: NTVMSNBC Yazan: Ayça Aydoğdu
UNESCO heyetinin ziyaretinin ardından, Sulukule’de kiracılara taşınmaları için sözleşme imzalatıldığı ortaya çıktı. Avukat Hilal Küey, kiracıları inşaatı bile bitmeyen konutlara taşınmaya zorlayan sözleşmenin, hukuken geçersiz olduğunu söyledi.

Sulukule’de “Kentsel Dönüşüm” projesi kapsamında Kasım ayından beri 200’ün üzerinde bina yıkıldı. Tüm tepkilere rağmen, projeyi “Dünyanın en sosyal projesi” olarak nitelendiren Fatih Belediyesi, Sulukule sakinlerini Taşoluk’ta inşa edilen TOKİ konutlarına taşımayı planlıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, UNESCO heyetinin incelemelerinin ardından yaptığı “projeyi olumlu buldular” şeklinde açıklama, Heyetin Başkanı Francesco Bandari tarafından bizzat düzeltildi: “Üzerinde hâlâ çalışılması gereken bir projeyi onaylamayız.” Topbaş ise Sulukule halkının her şeye rağmen kendi kültürünü devam ettirebileceğini savunarak, “Yine darbukasını çalacaksa çalsın. Kimse çalma demiyor” dedi. Tüm bu tartışmalar sürerken, Sulukule’deki kiracılara, buradan taşınmaları için sözleşme imzalatıldığı ortaya çıktı. Hatta kiracıların taşınmaları istenen konutların, henüz bitirilmediği belirlendi. Avukat Hilal Küey, UNESCO heyetinin ziyaretinin ardından gündeme gelen sözleşmeyi NTVMSNBC’ye değerlendirdi.

Unesco Kuralları Çiğneniyor
Sulukule’de yaşayan birkaç kişi için bu projeye iptal davası açmıştım. Dava Aralık sonunda açıldı, halen devam ediyor. Yürütmeyi durdurma konusunda henüz bir karar yok, ama bugünlerde bir karar alınacak. Davanın olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz. ‘Sosyal Dönüşüm Projesi’, kiracılara Sulukule Mahallesi’nde yaşama hakkı tanımıyor. Sadece uygun ödeme koşullarını karşılayabilen bazı Sulukulelileri Taşoluk’a taşıyor. Oysa bu mahalle, Bizans Dönemi’nden beri Roman kültürüne sahip. Romanlılar oradan çıkarılıyor. 2006’dan beri yıkımlar yapılıyor ve durmadan el değiştiriyor. Roman mülk sahibini orada bırakmazsanız, bu kültürü nasıl koruyabilirsiniz? Uluslararsı sözleşmelere göre özgün kültürlerin korunması gerekiyor. 2010’da Kültür Başkenti hazırlıkları var ve özgün kültürleri, İstanbul’un 100 yıllardan beri oluşmuş kültürlerini korumuyoruz. Ayrıca UNESCO kurallarına göre hareket etmiyoruz, o kurallar çiğneniyor.

Sulukulelinin Hakkı Satılıyor
Bu sözleşme, uluslararası sözleşmelere aykırı. Sözleşmeye göre, oradaki Roman mahallesini bozmamak gerekiyordu. Sözleşmenin tarafı olarak Belediye ve TOKİ, ev yapacak ve kendi evinin borcunu ödeyecek. Teslim sırasında da birtakım vergiler var, bunları da kendisi ödeyecek. Orada yaşayan insanların koşulları iyi değil, onlar güçsüz insanlar. Bu paraları nasıl ödeyecekler? 1 milyarlık damga vergisi onlar için yıkım. Dolayısıyla el değiştirmeye bakıyor, o hakkını satmaya çalışıyorlar. Ayrıca Belediye ve TOKİ, Taşoluk’ta evlerin kiralarını ‘ucuz’ olarak değerlendiriyor, fakat Sulukuleliler için hiç de ucuz değil. Dolasıyla bir hak tanımış gibi gözüyor sözleşmede; ancak 3 ay içinde evinizi boşaltın, eviniz bitsin bitmesin 3 ay sonra boşaltmak ve bitmemiş evlere taşınmak zorundasınız. Sözleşme özetle şöyle diyor; ‘Evler bitmemiş olabilir, söz vermiyorum ama, siz o şeklide teslim alacaksınız ve vergileride ödeyeceksiniz’ yazıyor.

Paralarının Olmadığını Biliyorlar
Sözleşme gereği ev vermek zorunda olan taraf devlet. ‘Evleri bitiremeyeceğim’ demeye hakkı yok. Devlet istediğini yapıyor ama, Sulukuleliler tüm yükümlülüklerini yerine getirmek zorundalar. Böyle birşey olamaz... Bu sözleşme, dava yoluna başvurduğun takdirde tabii ki iptal olur, çünkü hukuki değer taşımıyor. Böyle tek taraflı sözleşme mi olur? Yani hiçbir geçerliliği yok. Fakat Belediye ve TOKİ, dava açabilecek paralarının olmadığını da biliyor. Hukuken geçersiz bir sözleşmeyi, yalan olarak Sulukulelileri imzalamaya zorluyor. Bu davranış devlete yakışmıyor. Bu insanların durumlarından yararlanıyorlar. Ayrıca dava açılsa da, üç ay içinde bitmez. Bu sürecinde farkındalar ve bundan da faydalanıyorlar. Aralık’ta açtığımız davanın daha sonucunu bekliyoruz. Aradan kaç ay geçti. Yargı yavaş işliyor. Kamuoyu bunu duymalı; devlet zorlayıcı ve hukuken geçersiz sözleşmelerden vazgeçmeli.

Unesco Gitti, Sözleşme Çıktı
UNESCO da bunun farkında değil, çünkü onlar denetimi bitirdikten sonra bu sözleşme ortaya çıktı. Kamuoyu da bilmiyordu, kiracılara sözleşme imzalatılmaya başlayınca öğrenildi. UNESCO’nun raporu da, ‘sosyal yanı dikkate alınarak yürülüğe girmesi gerektiği’ni vurguluyordu. Sosyal yandan anlaşılanı gördük... Burada yaşayan insanları sokağa atmak olmasa gerek. Roman kültürü, ancak Sulukule Mahallesi’yle birlikte yaşar. O insanları, o kültürü sokağa atamazlar.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.