Haberler

Vatandaşın cebine 2.300 $ girecek!

Tarih: 28 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Hazal Ateş
Başbakan Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kaderini değiştirecek "umut hamlesi" projesi ile 26.7 milyar YTL harcama yapılacağını açıkladı Başbakan Erdoğan bölgede kişi başına düşen milli gelirin proje ile yüzde 209 artacağını belirtti. Böylece, ortalama 1.100 $ olan kişi başı milli gelir 3.400 $'a ulaşacak.

Türkiye'nin en büyük entegre kalkınma projesi GAP, yeniden doğuyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Diyarbakır'da "GAP Eylem Planı"nı açıkladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kaderini değiştirecek "umut hamlesi" kapsamında 26.7 milyar YTL harcama yapılacak. Hali hazırda 7.3 milyar YTL düzeyindeki ödeneğe ilave olarak 2008-2012 döneminde bütçeden 14.5 milyar YTL daha kaynak akıtılacak. Ayrıca, 4.8 milyar YTL de bütçe dışı kaynak bulunacak. Doğu ve Güneydoğu'nun yanısıra bölgesel kalkınma kapsamında İç Anadolu ve Karadeniz de yatırımlardan payını alacak. Ağırlıklı olarak GAP illerinin çehresini değiştirecek yatırımlarla 3.8 milyon kişiye istihdam sağlanacak, 1 milyon hektar alan sulu tarıma açılacak, 27 milyar kilovat saat enerji üretilecek. Başbakan Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre bölgede kişi başına milli gelir yüzde 209 artacak. Bu sayede, ortalama 1.100 dolar olan kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 3.400 dolara ulaşacak. Başbakan Erdoğan'ın 12 bakanla birlikte açıkladığı GAP Eylem Planı'nın ana hatları şöyle:

2 Yılda 2 Baraj İnşa Edilecek
Toprak Suya Kavuşacak: GAP'ta 1 milyon 820 bin hektarlık sulama hedefinin 2012 yılına kadar 1 milyon 60 bin hektarlık kısmı tamamlanacak. Cizre, Zilvan Barajı 2 yılda bitirilecek. 

Damlama Sulama: Güneydoğu ve Konya Ovası projesinde sulama sistemi değişecek. Topraklar yağmurlama ve damlama ile sulanacak. 

Toplu Konut Atağı Sürecek: Bölge illerinde TOKİ faaliyetleri yoğunlaşacak. Altyapı çalışmalarıyla paralel konut ihtiyaçları karşılanacak. 

Sınır Ticaret Bölgesi Kurulacak: Sınır bölgelerinin tamamında sınır ticaret bölgeleri faaliyete geçecek. Ayrıca Gaziantep, Urfa, Mardin'de üç adet kalkınma ajansı kurulacak. 

Elektrik Şebekeleri Yenilenecek: Bölgede tamamlanacak santrallerden 27 milyar kilovat enerji üretilecek. Ömrünü tamamlayan köy elektrik şebekeleri yenilenecek. Güzergâhları uygun olmayan hatlar rehabilite edilecek. Yeni şehir elektrik şebekeleri yapılacak. Ilısu Barajı'nın inşaatına başlanacak ve hidroelektrik santrali faaliyete geçecek.

Doğalgaz Yaygınlaştırılacak: Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa illerine doğalgaz sağlayacak hatlar tamamlandı. Bu illere abonelere doğalgaz bağlantısı sağlanacak. Kilis'te doğalgaz dağıtım lisansı verildi. Mardin ve Şırnak illerine yapılması planlanan bağlantı hatları ise Irak'tan getirilmesi planlanan doğalgazla beslenecek.

GAP İdaresi Bölgeye Taşınıyor:
Merkezi Ankara'da bulunan GAP İdaresi bölgeye taşınacak.

Yol Çalışmalarına Hız Verilecek: Gaziantep-Şanlıurfa otoyolu başta olmak üzere Şanlıurfa-Diyarbakır, Şanlıurfa-Kızıltepe- Silopi, Şanlıurfa-Akçakale gibi ana karayolu güzergâhları çok şeritli hale getirilecek. Bölge için öneme sahip hava ulaşımı altyapısı, uluslararası bağlantılar dikkate alınarak güçlendirilecek.

Erdoğan: Su akacak, ama Türk bakmayacak
Başbakan Erdoğan, açıklamasında şunları söyledi: "Bundan sonra gerek Güneydoğu Anadolu'da gerek Doğu Anadolu'da gerek Konya Ovası projesinde ilk etapta atacağımız adımlar sulama sistemlerinde, açık kanalet sistemini kaldırıyoruz. Bundan sonra kapalı sisteme geçiyoruz. Artık yağmurlamayı, damlamayı benim ülkem inşallah GAP, DAP, KOP'ta görecek. Çünkü bildiğiniz gibi su artık bizler için düne göre bugün çok daha büyük önem arz ediyor. Bir söz var (Su akar, Türk bakar)... İnşallah bundan sonra su akıp Türk bakmayacak. Türk onu, Türk milletine kazandıracak. Enteresan olan ne biliyor musunuz? Bakınız, inşallah kapalı sistemle bu sulama alt yapısını oluşturacağız yağmurlama, damlama sistemiyle de topraklarımızı sulayacağız. Bununla tuzlanmayı önleyeceğiz. Tuzlanma olmayacak, topraklarımız artık çatlamayacak. Ne kadar ihtiyacı varsa o kadar suyu alacak ve verim artacak. Burada bilişim teknolojisini devreye sokuyoruz. Artık hangi saatte nerede, nasıl, hangi miktarda sulama olacak bütün bunlar bu sistem içerisinde yer alıyor. Türkiye artık bu sisteme geçiyor. Buradan çok ciddi bir kazanımımız olacak.''
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.