Haberler

Diploma Jürileri’nden İzlenimler - 5

Tarih: 11 Haziran 2008 Yazan: Zeynep Güney

Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi

Bu yılki diploma jürisi ziyaretlerimizin ikinci durağı Yeditepe Üniversitesi’ydi. 1996 yılında açılan Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü bu yıl 8. mezunlarını veriyor. Doç.Dr. Orhan Özgüner, Prof.Dr. Zekiye Abalı, Yrd.Doç.Dr. Engin Ünal, Öğr.Gör. M. Arman Güran, Öğr.Gör. Ayla Karacabey ve Öğr.Gör. Yaşar Marulyalı’dan oluşan jüri bu dönem, 54 öğrencinin bitirme projesini 5 – 6 Haziran 2008 tarihleri arasında, 2 gün boyunca değerlendirdi. Bu dönemki diploma jürisinin koordinatörlüğünü ise Öğr.Gör. Cem Yücel üstlendi.

Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde okulun kapanmasından sonra iki haftalık final sınavları döneminin sonunda diploma projeleri teslim ediliyor ve teslimden iki ya da üç gün sonra jüri gerçekleştiriliyor. Diploma jürisinden önce ise dönem içerisinde iki ara jüri gerçekleştiriliyor. Teslim günü maket hariç bütün paftalar hazırlanıp teslim ediliyor, kalan 3 gün içerisinde de maket tamamlanıyor ve jüriye sunuluyor. Teslimde özel sınırlamalar olmamakla birlikte sunulan çizimlerin projeyi en iyi şekilde anlatıyor olması gerekiyor. Bunun için proje bilgisayar ortamında hazırlanabileceği gibi, el çizimleriyle de jürinin takdirini kazanmak mümkün. Ayrıca maketi de titizlikle inceleyen jüri, yapısal farklılıkların farklı malzemelerle anlatılmasına dikkat ediyor. Bitirme projesi jürisinde öğrencilere yaklaşık 20’şer dakika süre tanınıyor. Öncelikle öğrenciyi dinleyen jüri kalan süre içerisinde de proje hakkındaki görüşlerini dile getiriyor.

Diploma projesi için bu dönem 3 arsa ve tek bir konu belirlenmiş. Biri Kartal’da, biri Hasanpaşa’da ve diğeri Haydarpaşa’da bulunan üç arsa 54 öğrenci arasında olabildiğince eşit bir şekilde paylaştırılmış ve öğrencilerden seçtikleri arsa üzerinde kültür merkezi projesi tasarlamaları istenmiş. Bununla birlikte diploma projesi öncesinde öğrenciler yaklaşık 18’er kişilik üç gruba bölünerek birer grup eğitmeni seçiyorlar. Bu dönem Yaşar Marulyalı, Engin Ünal ve Cem Yücel’in yürüttüğü proje grupları, haftaiçi Salı ve Cuma günleri grup eğitmenlerinde tashih alabiliyorlar. Sadece grup hocasıyla görüşülebileceği gibi jüride bulunan diğer hocalardan da jüri öncesinde istenildiği zaman fikir alınabiliyor.

Diploma jürisinden önce gerçekleştirilen ve tam bir gün süren eskiz sınavında ise programıyla birlikte bir konu ile arsa veriliyor ve çizimlerinin 1 gün içerisinde tamamlanması isteniyor. Ders programında diploma projesiyle birlikte 4 teorik ders daha bulunuyor ancak öğrenciler mümkün olduğunca bu 4 dersi önceki dönemlerde tamamlayarak, 8. dönemde sadece diploma projesine yoğunlaşmayı tercih ediyorlar.



Jüri sırasında görüşlerini aldığımız, diploma projesi jüri üyelerinden Engin Ünal 54 kişinin sayı olarak çok fazla olduğunu ve zamanın yetersiz olduğunu ifade ediyor: “Öncelikle bu kadar kalabalık diploma projesi olmaz. 54 kişi diploma projesi alıyor, 3 hoca arasında 18’er kişi olarak bölünüyorlar. Bu sayı çok fazla. İkincisi 15 haftalık süreç çok kısa diye düşünüyorum. Diploma projesi bir sömestr içerisinde bitebilecek bir proje değil. Konsepti geliştirdikten sonra strüktür ve tesisat kararlarının en doğru şekilde alınması gerekir. Sonuçta bu öğrenciler buradan mezun olduklarında teknik ressam olarak kollarını bir kaptırırlarsa 3 – 4 sene kolay kolay kurtulamıyorlar.”

Bitirme projelerinde nelere dikkat ettiklerini sorduğumuz Yaşar Marulyalı ise, projelerin belli bir düzeye ulaşması gerektiğini söyledi ve hem yaratıcılığa hem de konsept olarak yapılabilirliğine dikkat ettiklerini ifade etti: “Çünkü artık mezun oluyorlar, çizdikleri projelerin yapılabilir olması gerekir. Bir de projelerin belli bir standarda, seviyeye ulaşmış olması gerekir.” Diğer yandan Yaşar Marulyalı da grupların kalabalık olduğunu ve jüri sırasında öğrencilere yeterli süre ayıramadıklarını belirtti: “Ben 5 senedir diploma projesi veriyorum. Bu sene biraz sınıf kalabalık, 18 öğrenci yönetiyorum. Bugün 26 kişiye bakacağız, herbirine 20 dakika ayırsak 9 saat ediyor. Bu yeterli bir süre değil bana göre.”

Diploma projelerinin hazırlanma ve değerledirilme süreci hakkında bilgi aldığımız Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Yasemin Gökyiğit ve Orhan Özgüner’in asistanı Araş.Gör. Evin Eriş okullarında diploma projesine verilen önemi şu sözlerle dile getiriyorlar: “Bitirme projesinin stresi çok farklı. Bu proje okulda yaptığım son proje deyip geçemiyorsunuz. Okulumuzda bitirme projesi için 5 projeden sonra bu da 6. proje gibi düşünülemez, diploma projesinin ağırlığı farklıdır ve o farkı öğrenciler de hisseder. Diğer beş projede bazı şeyler tolere edilebiliyor ama bitirmede her şey en ince detayına kadar incelenir.” Diploma jürilerinde Orhan Özgüner’in mutlaka yer aldığını belirten Gökyiğit ve Eriş, bundan önceki jürilerde Orhan Özgüner’in oğlu Ahmet Özgüner’in koordinatörlük yaptığını ve bu jürilerin çok keyifli ve öğretici geçmesi açısından Ahmet Özgüner’in öğrenciler için özel bir yeri olduğunu vurguladılar.

Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü diğer okullardan ayıran diğer önemli bir diğer özelliği, diploma projesi aşamasına gelen öğrencilerine 3 – 4’er kişilik, içerisinde çizim masalarının bulunduğu odalar ayırarak, öğrencilerin projelerini ve maketlerini burada hazırlamalarına imkan sağlaması.

Yeditepe Üniversitesi'nden mezun olan Mimarlık Bölümü öğrencilerinin iş bulmak konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Yasemin Gökyiğit ve Evin Eriş, yurtdışına yüksek lisansa gidenlerin de sayısının oldukça fazla olduğunu söylediler. Özel bir üniversitede okumanın avantajlarını ise şöyle açıkladılar: “Okulumuza dışarıdan seçilerek öğretmen getiriliyor. Ders saati başına ödeme yapılarak öğretmen çağırıldığı için Türkiye’den ya da yurtdışından seçilmiş, idealist mimarlar ve akademisyenlerden ders alma fırsatımız oluyor. Tabii bunların arasında hem piyasada aktif olarak çalışan mimarlar hem de ODTÜ, YTÜ, İTÜ ve MSGSÜ'de ders veren akademisyenler var, bunun avantajını yaşıyoruz. Burada hocalarımızla usta çırak ilişkisiyle ders işleniyor. Ayrıca mezun olduktan sonra da hocalarımızla ilişkilerimiz sürüyor, yurtdışında yüksek lisans ayarlanması ya da iş bulma konularında bize çok yardımcı oluyorlar. Diğer yandan mimarlık camiasında da özel üniversite olgusu kırılmaya başladı. Zaten bu imajı değiştirmek için biz de aşırı bir efor sarfederek kendimizi ispat etmeye çalışıyoruz.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.