Haberler

Çeşme'nin rüzgârı altın değerinde

Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Referans Yazan: Hakan Tartan
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de enerji; en önemli gündem maddesi.

Arayışlar yoğun. Hatta o yüzden Karadeniz petrolü ciddi bir umut. Ama... Türkiye'nin avantajları da var. Yakın gelecekte ciddi bir enerji krizi ile karşı karşıya kalmamak için bazı açılımlar.

Bu çerçevede özel sektörün enerji alanındaki yatırımları da hızla artıyor.

Son yıllarda genellikle yenilebilir, çevreci enerji santralleri ön plana çıkıyor. Daha çok rağbet görüyor. Nitekim, Çeşme Yarımadası'nın rüzgârı da adeta altın oldu. Avrupa'nın karasal anlamda en yüksek rüzgâr verimliliğine sahip bölgesi olan Çeşme Yarımadası'nda, başvuruları geçen yıllarda yapılan ve ekonomik büyüklüğü 460 milyon euroya varan 15 rüzgâr santralı yapılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) izin çıktı.

Zengin rüzgâr potansiyeli
Zengin rüzgâr potansiyeli olmasına rağmen, bölgede mevcut bağlantı ve iletim hattı kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle yaklaşık 5-10 yıldır sonuçlandırılmayı bekleyen Çeşme Yarımadası'ndaki bu rüzgâr santralı yatırım başvuruları, şirketlerin bağlantı ve iletim hattını kendilerinin yapmayı taahhüt etmesiyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından karara bağlandı.

Böylece şu anda 39,5 megavatlık (MW) 3 rüzgâr santralının faaliyet gösterdiği Çeşme'nin boşa giden rüzgârının değerlendirilmesi için önemli bir adım atılmış oldu.

Rüzgâr enerji santralının kurulduğu ilk il olan İzmir, Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nin yaptığı ölçümler sonrası çıkarılan Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası'nda rüzgâr potansiyeli en yüksek iller arasında yer aldı.

Kentte toplam 4 bin 742 MW rüzgâr enerjisi potansiyeli tespit edildi. Türkiye'de ilk rüzgâr enerji santralını tek türbinle duayen iş adamı Selçuk Yaşar kurmuştu.

Demir Holding ise, 1998'de Çeşme'de 1.5 MW'lık santral kurdu. Bu kuruluşun hemen ardından Güçbirliği Holding 7,2 MW'lık Alaçatı Rüzgâr Enerji Santralı'nı faaliyete geçirdi.

Büyük gruplar sırada
EPDK, geçen günlerde aldığı kararla, Çeşme bölgesinde kurulu güçleri 10 MW ile 50 MW arasında değişen 15 proje için, aralarında Egeli işadamlarının güç birliği ile kurduğu Enda Enerji Holding ile birlikte Çalık Grubu, Güriş ve Bilgin Enerji'nin de bulunduğu şirketlere üretim lisansı verilmesini kararlaştırdı.

Böylece 3 yıl içinde tamamlanması planlanan bu yatırımlarla bölgede toplam 426 MW gücünde rüzgâr tesisi kurularak yılda yaklaşık 1 milyar 600 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek.

Enda Enerji Holding, bölgede toplam 68 MW'lık 5 santral için lisans aldı. Çalık Grubu 72 MW kurulu gücünde 2 santral, Bilgin Grubu ise 49,5 MW kurulu gücünde bir santral yapacak. Ayen Enerji'nin Karaburun'da kuracağı santral ise, 30,7 MW gücünde olacak.

100 milyon dolarlık yatırım
Çeşme Yarımadası'ndaki 15 yeni santralın 5'ini Enda Holding kuracak. Holding bu 5 santral için 100 milyon dolar civarında yatırım yapacak.

Enda Enerji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri, yatırıma en kısa sürede başlayacaklarını söylüyor. Sivri, yatırım için rüzgâr santralı ekipmanı üretimi yapan firmalarla görüşmelere de başladıklarını dile getiriyor.

Bölgede mevcut bağlantı ve iletim hattı kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle bu 15 santral için yapılan başvuruların yıllardır sonuçlandırılması bekleniliyordu.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş ise Türkiye'de devreye giren 249 MW kurulu gücünde 13 rüzgâr santralının işletmede olduğunu ve yıl sonuna kadar bu rakamın yeni devreye alınacak 4 santralla birlikte 470 MW'ı aşacağını dile getiriyor.

Enerji ithalatçısı bir ülke olarak yerli kaynaklardan azami ölçüde yararlanmak gerektiğine dikkat çeken Köktaş, "Kendi kaynaklarımıza yönelik pozitif ayırımcılık yapmamız lazım. Bunun için rüzgâr potansiyelimizin yatırımlara dönüşmesini çok önemsiyorum" yorumunu yapıyor.

Bu değerlendirmeler ve girişimler önemli. Başvurular sürüyor. Rüzgâr gözde. 78 bin MW'lık çoğunluğu aynı bölge için birden fazla şirketin başvurduğu 751 proje var.

Temiz ve çevreci enerjiden yararlanma konusunda Türkiye atak yapmalı. Bu kesin... Eee, yağ var, un var,şeker var... Öyleyse helvayı niye yapmayalım?

Dünya "enerji, enerji" diye inlerken, biz elimizdeki kozları niye doğru kullanmayalım? Ve bu anlamda "öksüz Ege"ye yeni bir fırsat kapısı aralamayalım?
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.