Haberler

23. Dünya Mimarlık Kongresi “Mimarlığı Aktarmak” Temasıyla Kapılarını Ziyaretçilerine Açtı

Tarih: 30 Haziran 2008 Derleyen: Gökçe Aras


2006 yılında Uluslararası Olimpiyat Oyunları’nın yapıldığı İtalya’nın Torino kenti şimdi de yine uluslarası seviyede bir etkinlik olan Dünya Mimarlık Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor. Bu yıl 29 Haziran – 3 Temmuz tarihleri arasında 23.sü gerçekleşecek olan “Dünya Mimarlık Kongresi”, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından 1948’den itibaren 3 yılda bir düzenleniyor.

Bu seneki kongrenin ana teması: “Mimarlığı Aktarmak”, başka bir deyişle mimarlığın, zaman içindeki algıları, değerleri ve farklı kültürler arasındaki iletişimi ifade etme yeteneği.

2011 yılında “Çember” temasıyla Tokyo’da düzenlenecek olan Kongre daha önce Barselona (1996), Pekin (1999), Berlin (2002) ve İstanbul’da (2005) gerçekleştirildi. Kongre üç yılda bir, mimarlık perspektifinin sosyal ve kültürel konularla ilişkisini bütün dünyadan binlerce mimarın ve mimarlık öğrencisinin katılımıyla tartışıyor.

Bu tema iki anlamı içinde barındırıyor: mimarlığın sosyal ve tasarımsal faaliyetler arasındaki iletişimi sağlaması ve toplumun mimarlığı, pozitif enerjiyi ve olağanüstü gelişmeyi bir araya getirmesi olarak özetlemesi. Bu tema, mimarlığın sadece ürettiği ile değer kazanmasının değil değerlerin aktarılarak tanıtılmasının da önemli olduğunu söylüyor.

Kongre, Mario Bellini, Gary Chang, Michele De Lucchi, Peter Eisenman, Massimiliano Fuksas, Thomas Herzog, Knafo ve Klimor, Kengo Kuma, Dominique Perrault, Renzo Piano, Hani Rashid, John Rykwert, Alvaro Siza, Paolo Soleri ve Muhammad Yunus’un da aralarında bulunduğu dünya çapında tanınmış birçok mimarı Torino’da ağırlıyor.

“Mimarlığı Aktarmak” temalı kongre üç adet ana konu etrafında şekilleniyor: Kültür, Demokrasi ve Umut. Son yıllarda gerçekleşen ve önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek olan olaylar etrafında şekillenen bu üç ana konu bizim toplu ve bireysel yaşamımızı da karakterize ediyor. Kısaca bu kongre mimarlığın son kullanıcıları olan halkla mimarlığı yaklaştırmayı hedefliyor. Mimarlık, her şeyi insanların etrafında şekillendiren ve herkesle iletişimi amaçlayan bir disiplin. Mimarlık, doğal kaynakların azalması, sürdürülebilir gelişim, kentleşme yöntemleri, bütünleşme, toplu yaşam ve güvenlik gibi çağımızın önemli konularıyla da bizi yüzleştiriyor.



Geçmişte “Kültür”

Mimarlık gelenek ve aktarımlar yoluyla insanlara tarih ve kültürü anlatıyor. Mimarların kişisel ve profesyonel sorumlulukları arasında, insanlığın kültürünü, mimari mirası koruyarak ve yeniden inşa ederek gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak da yer alıyor.

Şimdi “Demokrasi”
Bugünün inşa edilmesi için, kent demokrasisi, iletişim ve her sosyal kesimin ihtiyacı olan uygun çözümleri bulmak için aracılık gerekiyor. Mimarlık herkesi etkileyen elle tutulur sorunları çözmek ve bu sorunlarla yüz yüze gelmek için aşırı bireysellikten kaçmayı ister.

Gelecekte “Umut”
Geleceğin ihtiyaçları arasında inşa bölgelerini geliştirmek ve kullanılabilir kaynaklarla uyumlu çevreler yaratmak da yer alıyor. Yeşil mimarlık, gelecekte yaşam için elverişli alanlar yaratmak için mimarların etik sorumlulukları olan çevresel sürdürülebilirlik ve korumayı sağlamalı.

Etkinlikler
Kongrenin oturumları Lingotto Kongre Merkezi ve Palavela’da gerçekleşecek. Kongre oturumlarının yanı sıra kongre boyunca gerçekleşecek olan ödül törenleri ve UIA Altın Nişanı devir töreni de bu mekanlarda gerçekleşecek.

30 Haziran – 03 Temmuz arasında kongreye paralel olarak gerçekleştirilecek olan bütün kongre katılımcılarına ve halka açık olacak olan Oval’de düzenlenecek olan Architeknonika adlı uluslararası fuarda ise mimarlık, inşaat ve çevreye uyumlu ürünler sergilenecek.

Oval’in içinde bulunan uluslararası mimarlık, kent planlama ve peyzaj kitapları mağazası A Book’da da kongre boyunca uluslararası yazarları konuk edeceği Archileggere adlı toplantı dizisi düzenleyecek.

Torina Mimarlık Derneği tarafından düzenlenecek olan "Off Congress Official Events” (Kongre Dışındaki Etkinlikler) ise Torino’daki mimarlık kültürünü geliştiren sürekli etkinlikler yapmayı hedefliyor.

Bu özel etkinliklerin yanı sıra mimarlık ve fotoğrafçılıkla ilgili büyük ve küçük çaplı sergiler düzenlenecek.

UIA Torina 2008’de “Türk Mimarlığı Şimdi”
Türkiye’den World Architecture Community tarafından düzenlenen "Türk Mimarlığı Şimdi" temalı içiçe 2 sergi, 25 Haziran - 25 Temmuz 2008 tarihleri arasında bir ay süreyle Torino’da yer alacak. Tarihi Palazzo Bertalazone di San Fermo'da bulunan sanat galerisi bu amaçla kullanılacak.

Bu sergilerden biri “7 Tepeden 7 Mimar” başlığı altında Emre Arolat, Can Çinici, Mehmet Kütükçüoğlu, Şevki Pekin, Nevzat Sayın, Melkan ve Murat Tabanlıoğlu ve Han Tümertekin’in yapıtlarından oluşuyor. Diğerinde ise “Görüntüleri Anlatmak” adıyla mimar ve fotoğraf sanatçısı Sıtkı Kösemen’in objektifinden İstanbul’un sosyal yapısının yansıdığı karelerde insana ve mekana dair şaşırtan uyum ve karşıtlıklar izlenebilecek.

UIA Hakkında
1948 yılında kurulan UIA, bugün beş kıtada yüzü aşkın ülkedeki mimarlık meslek örgütlerinin üye olduğu, bir milyondan fazla mimarı bünyesinde toplayan 27 delegesi ile 116 ülkede faaliyetlerini sürdüren uluslararası bir kuruluş. UIA’nın amaçları arasında ise ortak birlikler oluşturmaya yardım etmek, mimarlar arasında saygınlık ve anlayış sağlamak, mimarlara fikirlerini karşılaştırma ve deneyimlerini paylaşma imkanı vermek, mimarlardan en yüksek düzeyde ahlaki ve mesleki standartlar talep etmek, çeşitliliği zenginletmek, insanların ve çevrenin yaşam koşullarına yenilikler getirilmesine yardımcı olmak yer alıyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.