Haberler

ODTÜ’lüler Gökçek’e rest çekti

Tarih: 18 Temmuz 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Betül Kotan
‘Gerekirse ODTÜ’yü yıkarım’ diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’e ODTÜ’lüler ateş püskürdü. Rektör Akbulut: ‘Yıkabiliyorsa yıksın. Ben kapıda bekliyor olacağım.’ Mezunlar: ‘Gökçek rant peşinde...’

Ankara’nın içme suyundaki arsenik miktarı konusunda ODTÜ ile karşı karşıya gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi, üniversite kampüsündeki 45 bina için ‘uygulama imar planı, yapı ruhsatı ve iskân belgesi bulunmadığı’ gerekçesiyle 1 milyon 800 bin YTL para cezası kesince ODTÜ’lüler ayaklandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek “Eğer kaçak yapılarla ilgili aykırılıklar düzeltilmezse bu yapılar yıkılacak. Yasa bunu emrediyor” açıklaması yaparken ODTÜ’lüler ve Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, Gökçek’e sert tepki gösterdi. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut da kararlı: “Yıkabiliyorsa gelsin yıksın, ben kapıda bekliyor olacağım.”

Türkiye’nin köklü üniversitelerinden biri olan ve 21 bin öğrencinin öğrenim gördüğü ODTÜ kampüsünde 45 bina yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

5216 sayılı kanunu hatırlatan Gökçek, hem üniversite yönetimini, hem de Çankaya Belediyesi’ni ‘sıkıştırdı’. (5216 sayılı kanun, imara aykırı yapılarla ilgili olarak büyükşehir belediyelerine, ilk kademe belediyelerini uyarma, eksiklerini gidermesini isteme, üç ay içinde gereken düzenlemeler yapılmazsa ilçe belediyelerinin yetkilerini üstlenme imkânı tanıyor.)
Büyükşehir Belediyesi’nin, Çankaya Belediyesi’ne ikazda bulunduğunu ancak belediyenin gerekeni yapmadığını öne süren Gökçek, bu nedenle Çankaya Belediyesi’nin ODTÜ’yle ilgili yetkilerinin Büyükşehir’e geçtiğini savunuyor.

‘Bilirkişi’ iğnelemesi
Üniversite yönetiminden ODTÜ kampüsündeki yapıların imara uygun hale getirilmesini istediklerini anlatan Gökçek, “İmar Kanunu ne diyorsa o yapılacak. Her davaya bilirkişilik yapan ODTÜ’nün, kaçak yapı yapmasını anlayabilmek mümkün değil. Neden yasal yollara başvurmadılar? Bize yasal planlarını getirselerdi gerekeni yapardık. Biz üniversitelere yardımcı oluyoruz ancak yasa tanımayarak binaları kaçak yaptılar. Aykırılıklar düzeltilmezse bu yapılar yıkılacak. Yasa bunu emrediyor” dedi. Gökçek, ODTÜ’deki ‘kaçak’ yapıların yıkılmasını istemediğini, ancak bunun hükümetin özel imar affı çıkarmasıyla mümkün olabileceğini söyledi. Gökçek, ODTÜ’de ne zaman yıkım yapılacağına ilişkin soru üzerine “Yasa bir ay diyor” yanıtını verdi.

Çankaya Belediye Başkanı Eryılmaz ise başkentte pek çok kamu kurumunun kaçak olduğunun sır olmadığını dile getirdi: “Sadece ODTÜ ile ilgili değil, diğer üniversiteler ve kamu kuruluşlarıyla da yapıcı görüşmelerimizi ve yazışmalarımızı sürdürüyoruz. Pekçok devlet kurumunun ve üniversitenin sorunlarını etap etap çözüyoruz. Hal böyleyken pişmiş aşa su katma uzmanı Gökçek’in hırsla ve hışımla, ODTÜ’ye yüklenmek istenmesinin altında bir çapanoğlu yatmıyor mu? Çünkü, ODTÜ ile imar problemleri çözülmüş, imar izni verilmesine de günler kalmıştı.”

Gökçek’i ‘belediyeyi kişisel ihtiraslarının paravanı gibi kullanmakla’ suçlayan Eryılmaz şöyle konuştu: “Bilim insanları olarak ODTÜ’lüler tutup Gökçek’in Ankaralılara içirmeye çalıştığı suda normalin iki katı arsenik tespit etmişler ve bir de ODTÜ’nün Kızılırmak suyuyla ilgili kendi adlarını kullanmasının halkı yanılttığını belirtmişler. Gökçek vurun abalıya misali ODTÜ’ye yükleniyor şimdi. Gökçek, şimdilik aynı saflarda durduğu hükümetin pek çok devlet kurumunun da ODTÜ ile aynı durumda olduğunu bilmiyor mu? O halde babayiğit Gökçek, hükümete ait binalara da aynı hükmü uygulamaya kalkışabiliyor musun?”

ODTÜ Rektörü Ural Akbulut “Yıkabiliyorsa gelsin yıksın. Ben kapıda bekliyor olacağım. Melih Gökçek kaç yıllık başkan? Bu üniversite 50 yıllık bir üniversite” diyerek rest çekerken, ODTÜ Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Şahin, Gökçek’i ODTÜ’ye savaş açmakla suçladı.

Şahin, kararlı: “ODTÜ binalarının içinde bulunduğu durum çoğu kamu binası için de geçerli, örneğin Ankara Büyükşehir Belediyesi binalarına ve AKP Genel Merkez binasına da bakmak gerek. Buldozerler yıkmaya gelirse, içeriye giremez. ODTÜ kuruluş dönemindeki yasal koşullara göre imar edilmiş. Şimdi muhatabı Çankaya Belediyesi. Melih Gökçek, bu girişimiyle bir taşla iki kuş vurma hevesinde. Hem Çankaya Belediyesi’ni yıpratmaya çalışıyor, hem de Büyükşehir Belediyesi’nin uygunsuz icraatlarını duyuran ODTÜ’yü susturmaya çalışıyor. ODTÜ’nün şehir merkezinde ranta uygun bir arazisi var. Yakın zamanda Atatürk Orman Çiftliği’ne (AOÇ) yaptıkları gibi şimdi de ODTÜ’yü talan etmek istiyorlar. ”

Neden şimdi?
ODTÜ, 1983 yılında büyükşehir belediyelerinin kurulmasıyla Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil oldu. Büyükşehir Encümeni önceki günkü kararında, ODTÜ’nün büyükşehir sınırlarındaki yapılarda aranan onaylı uygulama imar planı, parselasyon planları, mimari proje onayları ve yapı ruhsatlarına rastlanılmadığı açıklamıştı. 10 Temmuz 2004’te kabul edilen Büyükşehir Belediyesi Kanunu, büyükşehir belediyelerine imar planları ve kaçak yapılar konusunda denetim yetkisi veriyor. Basın toplantısında kanunun 2004’te çıkmasına rağmen beş ay öncesine kadar neden işlem yapılmadığı sorusuna ise Melih Gökçek “Keşke iki sene önce yapsaydık. Kanun bize geçtiği zaman yapsaydık daha iyi olurdu” yanıtını verdi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.