Haberler

Zincirli sınır!

Tarih: 21 Temmuz 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Banu Şen
Mahkeme, Urla İskelesi’ndeki restoranların, balıkçılık kooperatifine kiralanan alanı işgal ettiğine karar verdi. Restoranların önüne, içeri girilmeyecek şekilde zincir çekilip sınır hattı belirlendi.

Önce şikayet edildi
İzmir'in ünlü Urla İskelesi’nin de içinde olduğu alan, 20 yıl önce Milli Emlak Müdürlüğü tarafından Balıkçılık Kooperatifi’ne kiralandı. Kooperatifin şimdi yılda 6 bin 600 YTL ödediği bölge, “balıkçı restoranları tarafından işgal edildiği gerekçesiyle” şikayet konusu oldu.

İşletmeler uyarıldı
Denetimden sorumlu Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü ekipleri, durumu tespit edip, kooperatifi, “Bu durumu önleyin, sözleşmeniz fesh edilir” diye uyardı. Kooperatif de restoran işletmecilerinden, masaları, sandalyeleri ve gölgelikleri kaldırmalarını istedi.

Görenler şaşırıyor
Sonunda olay yargıya yansıdı. Asliye hukuk mahkemesi, “barınak sınırlarına giren kısımların terkine ve yıkımına” karar verdi. Yaklaşık 15 gün önce restoranların bazı bölümleri yıkıldı, önlerine de zincir çekilip sınır belirlenince, şaşırtan görüntüler ortaya çıktı.

Urla İskelesi’nde ‘zincir’ sıkıntısı
İskeledeki restoranların, balıkçı barınağının bir bölümünü işgal etmesi, yargı kararıyla son buldu. Su Ürünleri Kooperatifi’nin, ‘sınır belli olsun diye’ zincir çekmesi yeni kriz yarattı. İzmir Urla İskelesi’ndeki balıkçı barınağında bulunan restoranlara, yargıdan çıkan yıkım kararı uygulandı. Barınağı işgal ettikleri tespit edilen restoranların, taşan bölümleri 15 gün önce yıkıldı. S.S. Urla İskelesi Su Ürünleri Kooperatifi, balıkçı barınağıyla restoranlar arasındaki sınırın belirlenmesi için zincir çekti. Ancak bu uygulama, restoran sahiplerinden ve müşterilerden tepki gördü. Urla İskelesi’nin bütün güzelliğinin balıkçılar olduğunu dile getiren Belediye Başkan Vekili Bülent Nart, “Balıkçılar yoksa iskele de yoktur. Ancak halkın, böyle güzel mekanlardan mahrum edilmesine de son derece üzgünüm. Kiralama konusunda bir çözüm bulunmalı” diye konuştu.

İşte anlaşmazlığın geçmişi
Urla İskelesi’ni 20 yıl önce Milli Emlak Müdürlüğü’nden kiralayan kooperatifle restoranların anlaşmazlığı, şöyle başladı: Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü’nün (DLH) ‘balıkçı barınağı’ ilan ettiği alan,restoranların işgal ettiği gerekçesiyle şikayet konusu oldu. Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü, restoranların, barınak alanlarını kullandığını saptadı. Alana, yılda 6 bin 600 YTL kira ödeyen kooperatif, bunun önlenmemesi durumunda anlaşmanın feshedileceği yönünde uyarıldı.

Restoranların terk işlemini gerçekleştirmemesi sonucu, olay yargıya yansıdı. Yargı son sözü söyledi. Masaların çekilmesine, işgal edilen alanlardaki yapıların da yıkılmasına karar verildi. Mayıs ve haziran aylarında icra memurlarıyla üç kez uyarı yapıldı. Dozerler, restoranların barınağa taşan bölümlerini yıkmak için bekledi. Süre isteyen restoran işletmecileri, sonunda pergolelerini kendileri yıktı. Kooperatif de sınır belirlemek için zincir çekti.

İşletmeciler ne diyor?
Sahil Restoran yöneticisi Salih Çetintaş: Kooperatif icra yoluyla önce bizi uyardı. Sonra da süre verdi. Yola taşan masalarımızı ve pergolelerimizi yıktık. Ancak bu da yetmedi bir de zincir çektiler. Müşteriler çok tepkili. İmza toplamaya kalksak 2-3 bin imza toplarız. Bu sorunun bir an önce çözülmesi lazım.

Yosun Restoran işletmecisi Bayram Kaman: Burasıİzmir’in sayılı yerlerinden biri. Bu zincir çok rahatsız edici bir görüntü oldu. Bizden çıktı, artık halkın sorunu oldu. Biz maddi zarara uğruyoruz ama buraya gelenler de bu hizmetten mahrum kalıyor. Çoğu müşterimiz geliyor, geri dönüyor. Kimse böyle bir görüntüde yemek yemek istemez.

Halk tepki gösterdi
 - Şeminur Taro: 45 senedir burada yaşıyorum. Eşim de balıkçıydı. Bizim evimizin önü. Hapishane gibi önümüze zincir çektiler. Müşteriler mağdur olduğu gibi evleri bulunan bizler de zorluk çekiyoruz. Nerelerden dolaşıp, evime girmek zorunda kalıyorum.

 - Barış Altan: Zaman zaman Urla’ya gelip, burada yemek yiyoruz. Bugün böyle zincirlenmiş görünce şaşırdık. Zincirden atlayıp restorana giriyoruz. Bu hem komik hem de bazıları için
zor. Yemek yerken de insanın önünde bir zincir çekili olması tuhaf.

 - Münevver Güner: Restoranın önüne zincir çekilmesi, dünyanın hiçbir yerinde görülmüş birşey değil. Buna bir an önce çözüm bulunması lazım. Urla turistik bir ilçe. Ama hiç de hoş bir görüntü çıkmıyor ortaya. Burası Urla’nın bir güzelliğiydi.

Restoranlarla sorunumuz yok, ama...
S.S. Urla İskelesi Su Ürünleri Kooperatif Müdürü Önder Güneşliler: Herkes yasalara uymalı. Burası balıkçı barınağı. Hudutlarımız belli. Milli Emlak Müdürlüğü böyle istiyor. Bizim, restoranlarla bir sorunumuz yok. Ama başımıza bunlar gelince çaresiz kaldık. Olay mahkemelik oldu. Karar verildi. Aslında bina duvarlarının dibinden itibaren yıkmamız gerekiyor. Çözümü zincir çekmekte bulduk. Yönetmeliğe göre tel örgü bile çekebiliriz. Tarım Bakanlığı, bu yönetmeliği değiştirir ya da uygun görürse burası restoranlara kiraya verilir. Yapabileceğimiz başka birşey yok.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.