Haberler

Sulukule’ye artık dünya sahip çıkıyor

Tarih: 23 Temmuz 2008 Kaynak: Radikal
Sulukule’de kentsel dönüşüm programı çerçevesindeki yıkım, bu kez İngiliz gazetesi The Guardian’a haber oldu. Roman mahallesi Sulukule’nin kentsel dönüşüm programı kapsamında yenilenme projesi ve projeye tepkiler, İngiliz The Guardian gazetesine konu oldu. Gazete “Zorunlu yenilenme İstanbul’daki Roma semtinin sonu anlamına gelebilir. 550 yaşındaki topluluk ve UNESCO, kentsel yenileme planıyla mücadele ediyor” diye yazdı. Haberde, çoğu yoksul olan 3 bin 400 kadar Sulukulelinin belediyenin planını kaygıyla karşıladığı yer aldı.

Sulukule sakinlerinin, İstanbul’un 2010 yılında ‘Avrupa Kültür Başkenti’ olması için yapılan hazırlıklar kapsamında geliştirilen projeyle yaşadıkları semtten ayrılmaya zorlandıklarını yazan gazete, evlerin çoğunun yıkılmasının öngörüldüğünü, yıllarca burada yaşayanların önemli bir bölümünün evlerinden ayrılmak zorunda kaldığını anlattı.

The Guardian, belediye yetkililerinin yapılan çalışmaları ‘uyuşturucu madde, fuhuş, işsizlik ve yüksek cehaletin kol gezdiği semtin yenilenmesi için şart’ olarak gördüklerini aktardı. Gazete, karşıt düşünceleri şöyle özetledi: “Eleştirenler projenin 1453’te o zaman Konstantinopolis olarak tanınan İstanbul’u Bizans’tan alan Fatih Sultan Mehmet döneminden bu yana Sulukule’de yaşayan Roman nüfusunun sağ kalmasını tehdit ettiğini söylüyor.”

Türkiye’deki Roman topluluğunun çok eski ve köklü olduğuna dikkat çeken gazete, projenin birkaç katlı binayla 630 modern villa, bir otel ve 45 tarihi Osmanlı evi renovasyonunu içerdiğini belirtti.

UNESCO uyarısının etkisi
İngiliz gazetesi, Sulukule’deki 503 ev sahibine indirimli fiyatlarla yeni evler önerildiğini ancak projeye karşı çıkan Sulukule Platformu’nun, semt sakinlerinin çok azının bunu karşılayabildiğini söylediğini belirtti: “Projeyi eleştirenler planların mevcut şekilde sürmesi halinde İstanbul’un dünya mirası statüsünü kaybedeceği uyarısını yapan UNESCO’nun desteğini kazandı. Bu da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın planı gözden geçirme sözü vermesine neden oldu ancak karşıtlar ikna olmuş değil.”

The Guardian haberinde Sulukule’deki eğlence yerlerinin 90’larda ‘kamu düzeni’ kaygılarıyla kapatıldığını da anımsatırken, Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük’ün, “Burası eskiden her gece Rio Karnavalı gibiydi, 5-6 bin kişi her gece dans ediyor, eğleniyordu. Bizler, koruma çabasına evlerle birlikte dahil edilmek istiyoruz. Başka yerlere gönderilmek istemiyoruz” sözlerine de yer verdi.

Yabancı ünlüler gelmişti
Gazeteye konuşan belediye yetkilileriyse yenileme planını ‘bir mucize’ olarak nitelendirerek, Sulukule sakinlerinin yüzde 80’inin projeyi desteklediğini öne sürdü. Daha önce de Sulukule’nin sesini duyan yabancılar olmuş, içlerinden mahalleyi ziyaret edenler çıkmıştı. Çingene yönetmen Toni Gatlif, Sulukule’de film çekmek istediğini söylemiş, ünlü müzik grubu Gogol Bordello da yıkımı eleştirip, “Kültürünüze sahip çıkın” demişti.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.