Haberler

Başkan Gökçek: “Odtü’deki Kaçak Yapılar İçin TBMM’den Özel Kanun Çıkması Gerekir”

Tarih: 24 Temmuz 2008 Kaynak: Ankara Büyükşehir Belediyesi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ’deki kaçak yapılar için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) mutlak surette özel kanun çıkarılması gerektiğini belirtti.

Başkan Gökçek, Dikmen Vadisi Başkanlık Konutu’nda bir grup gazeteciye Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampusunda yapılan kaçak yapıların durumu ile Başkent’teki damacana suların kalitesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Belediye Encümeni’nin almış olduğu karar gereğince, ODTÜ’deki kaçak yapıların yıkılmasının gündeme geldiğini belirten Başkan Melih Gökçek, açıklamalarına Encümen kararını okuyarak başladı. 1983 yılında yetkinin Ankara İmar Müdürlüğü’nde olduğunu ve ODTÜ Kampusu’nun imar planına ilişkin, üniversiteye ikazda bulunulduğunu kaydeden Başkan Melih Gökçek, şunları söyledi:

“ODTÜ yapıldığı tarihten itibaren bugüne kadar yapmış olduğu bütün binaları kaçak olarak yapıyor. Ne Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden ne de Çankaya Belediyesi’nden herhangi bir izin almıyor. İmar yasasına göre kaçak inşaat yapmak kesinlikle mümkün değil. Bunun karşılığında da Belediye Başkanlığı’na ve İmar Müdürlüklerine birtakım yükümlülükler getirilmiştir. Yasada kaçak inşaatla ilgili olarak da ‘İlk önce kaçak inşaatı yapan kişi ya da kuruma ikazda bulunulur. İmar planına uygun hale getirilmesi istenir. Yerine getirmemesi halinde de para cezası uygulanır. İmara uygun hale getirilmediği takdirde belediye tarafından yıkılır’ deniliyor. Dolayısıyla bir yükümlülük verilmiş ve bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen Belediye Başkanı ve Belediye görevlileri sorumlu oluyor. ODTÜ’nün bu plansızlığı konusunda nasıl bir çözüm yolu bulunacağı hususunda zaman zaman ODTÜ rektörüne ikazlarda bulunduk. Ayrıca ben de ODTÜ Rektörü Sayın Ural Akbulut’a da defalarca, ‘ODTÜ’nün planlarının mutlaka çıkması lazım. Bu eninde sonunda sorun meydana getirir’ diye ikazlarda bulundum. Bu ikazlara rağmen herhangi bir şekilde ortaya bir netice çıkmadı. En son olarak da biz 19 Mart 2008 tarihinde hem Çankaya Belediyesi’ne hem de ODTÜ’ye ellerindeki imarla ve inşaatla ilgili tüm dokümanları bize göndermelerini söyledik. Çankaya Belediyesi’nden çeşitli cevaplar gelmesine rağmen ODTÜ, cevap verme tenezzülünde bile bulunmadı. Bunun neticesinde de Çankaya Belediyesi’ne yasal işlemleri yapması için yazı yazdık. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile Büyükşehir Belediyelerine yetki verildi. Buna göre de imara aykırı bir yapı tespit edildiği zaman Büyükşehir Belediyesi ilgili ilçe belediyesine yazı yazar, imara aykırılıkların düzeltilmesini ister, bu düzeltilme 3 ay içerisinde yapılmazsa, yetki Büyükşehir Belediyesi’ne geçer. Yasa böyle diyor. Bunun üzerine de 3 ay önce yapmış olduğumuz ikazdan sonra bekledik ve 3 say sonra Çankaya Belediyesi ve ODTÜ’den en ufak bir hareket olmadı. Bunun üzerine de Belediye encümenimiz ODTÜ’deki 45 adet binanın inşaatına 40’ar milyar lira ceza yazdı. İmara uygun hale getirilmediği takdirde de yıkımına karar verdi.”

"Bu karar keyfi bir karar değil"
ODTÜ’ye ilişkin verilen kararın Büyükşehir Belediyesi’ne ait keyfi bir karar olmadığını kaydeden Başkan Gökçek, “Yasa ne diyorsa biz onu yapıyoruz. Yapmadığımız takdirde sorumluluk bize ait oluyor” dedi.

Alınan kararın ardından tüm basın yayın organlarında haberlerin yer aldığını ve bir takım suçlamalara maruz kaldıklarını anlatan Başkan Melih Gökçek, “Bize, ‘Şimdiye kadar aklınız neredeydi?’, ‘Neden şimdiye kadar beklediniz?’, ‘Arsenikle ilgili ODTÜ’nün yaptığı açıklamaya misilleme olarak mı bunu yaptınız?’ gibi suçlamalar yapıldı. Öncelikle biz gerçi sözlü olarak senelerdir söylüyoruz, ama kendileriyle ilk resmi yazışmamızı 19 Mart 2008’de yaptık. Yani bundan 5 ay önce yapmışız. Arsenik açıklaması ise 1,5 ay önce oldu. Bir neden bulmak gerekirse tam tersine bizim ‘ODTÜ bu yazı yazdığı için bu olayı ortaya çıkarttı’ dememiz lazım. Sakın yanlış anlaşılmasın böyle bir şey demiyoruz, ama ileri sürülen iddianın saçmalığını ortaya koymak açısından ifade ediyorum. İkincisi ise bize yetki Büyükşehir Belediye Kanunu yürürlüğe girdikten sonra geldi. Daha önce böyle bir yetkimiz yoktu. Bize ‘Daha önce neredeydiniz ?’ diyenler haksızlık yapıyorlar. Çok farklı kesimlerden vatandaşlar bize, ODTÜ’nün Mimarlık, Şehir Planlamacıları, İnşaat Fakülteleri olduğunu ve buradaki öğretim görevlileri, doçentler ve profesörlerin İdari Mahkemelerce bilirkişi olarak çeşitli çalışmalara tayin edildiklerini söylediler. Şu anda Türkiye’deki imar konusuyla ilgili bütün itilaflarda bunlar görev alıyorlar. Şimdi bizim hakkımızda bu kararları veren kişiler ODTÜ’nün içerisinde kaçak yapıların yapılmasına müsaade ediyorlar. Buna siz müsaade edersiniz? diye şikayetlerde bulundular bize” diye konuştu.

Bu şikayetler üzerine harekete geçtiklerini ifade eden Başkan Melih Gökçek, bundan sonra herhangi bir imar planı yaparak bu binalara meşruiyet kazandırmalarının da mümkün olmadığını belirterek, “Çünkü bu imar affı anlamına gelir. bu da kanunen mümkün değil. Ancak bundan sonra yapılacak binalar için bir imar planlaması yapabiliriz, öncesi için kanunen hiçbir şey yapamayız” dedi.

"ODTÜ'nün yıkılmasını istemiyoruz" 
ODTÜ’nün Türkiye’nin en kıymetli üniversitelerinden birisi ve bir bilim yuvası olduğunu anlatan Başkan Gökçek, “Bu yuvanın devam etmesi lazım. Ben Ankara’nın hedeflerini sayarken her zaman Başkent’in üniversiteler kenti olması gerektiğini hep söylüyorum. Bu konuda da üniversitelere alt yapıyı Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden geçirmek kaydıyla karşılıksız olarak yapmaya hazır olduğumuzu beyan ettim. Bunun arkasındayım ve bir adım geriye atmadım. Burada önemli olan ODTÜ gibi bilim adamlarının en yoğun olduğu bir yerde, bilimden ve hukuktan yoksun bir şekilde, ‘hukuk ve bilim bizim için değil, bizim haricimizdeki müesseseler için geçerlidir’ mantığıyla yıllardan beri onlarca kaçak binanın korkusuzca yapılmasıdır. Bilirkişilik yapıp bu konuda karar veren kişilerin, bu yaptıklarını izah etmek mümkün değildir. Kimse orayı yıkmak istemiyor. Ama burayı hangi kanuna göre yaptıklarını ve sorumluları bulup açıklasınlar. Hamasi sözlerle ortalığı karıştırmasınlar” diye konuştu.

"Tek yol TBMM'den özel kanun çıkarmak"
Başkan Melih Gökçek, kimsenin ODTÜ’nün yıkılmasını istemediğini bir kez daha vurgulayarak, “Bunun tek çözüm yolu, TBMM’den çıkartılacak özel kanundur. Hükümetimize müracaat edip bir kanun talebinde bulunmaları ve özel bir imar affı istemeleri lazım. Başka bir yolu yok. Ben de bu binaların kurtulmasını istiyorum. Ama şunu söylemek zorundayım, eğer böyle bir çare bulunmazsa ve sorun giderilmezse bunları yıkmaz zorundayız. Aksi takdirde başka kaçak yapılarla karşılaşıldığında da herkes bu durumu suiistimal edebilir” dedi.

Eryılmaz'ın açıklamalarına cevap
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başkan Melih Gökçek, bir gazetecinin, Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz’ın, kendisine ilişkin yaptığı açıklamalardaki üslubuyla ve Çankaya Belediyesi’nin ODTÜ’deki kaçak yapılara ilişkin imar planı yapıldığını söylemesiyle ilgili olarak, “Ben bu adamın, seviyesine düşmem. Zaten o konuda ceza davaları açtım. Bu terbiye dışı ifadeleri için hukuk nezdinde hesabını soracağım. Ayrıca Çankaya Belediyesi’nin böyle bir planı yapsa bile, hukuken mevcut olan binalara meşruiyet getirmesi yasal olarak mümkün değildir. Yani bir plan yaparsanız, yapılan plan içinde bu binaları gösterirseniz bile onlara ruhsat veremezsiniz. Çünkü plan yapılmadan yapılan inşaat, kaçak inşaattır” cevabını verdi.

ODTÜ Rektörü Ural Akbulut’un açıklamalarına ilişkin de cevap veren Başkan Melih Gökçek, “Sayın Akbulut’la da görüştük. Bir televizyon kanalında telefonla katıldık. Kendisine programda sordum ve gazetelerde yer alan haberlerle ilgili olarak dedim ki: ‘Melih Gökçek bizden villa için arsa istiyor, diye bir açıklamada bulundunuz mu?’ diye. O da böyle bir şey yoktur, daha önce Çankaya eski Belediye Başkanı Doğan Taşdelen tarafından istenen bir şey olduğunu söyledi ve böyle bir şey söylemediğini ifade etti” dedi.

“ODTÜ’nün Vişnelik Tesisleri’nden yol geçeceğinden dolayı böyle bir durumun yaşandığına” ilişkin bir soru üzerine de Başkan Gökçek, “Bu mümkün değil. Çünkü 1992,1993 ve 1998 yıllarında yapılan 5 binlik imar planlarında bu yollar zaten gösterilmiştir. Bunun olması mümkün değildir” cevabını verdi.

Eymir Gölü’nü ODTÜ’nün Büyükşehir Belediyesi’ne vermemesi üzerine bu olayın yaşandığına ilişkin söylentiler bulunduğunu kaydeden bir gazetecinin sözleri üzerine de Başkan Melih Gökçek, “Bu da mümkün değil. Çünkü ben Eymir Gölü’nü verirseniz halka açarız, vermezseniz su vermem dedim. Bu sözüm de halen geçerlidir” dedi.
Eymir Gölü’nden Büyükşehir Belediyesi’nin su aldığına ilişkin daha önce çıkan haberlere de açıklık getiren Başkan Gökçek, “Bu haberler üzerine Eymir Gölü’ne yetkilileri yolladım ve böyle bir kuyu varsa kapatın hemen dedim. Tespitlerine göre 4 tane kuyu varmış ve bunlardan sadece 1 tanesi Büyükşehir Belediyesi’nin olduğunu tespit etmişler. Onu derhal kapattılar. Diğer 3 kuyu da ODTÜ’ye ait çıktı. Yani ODTÜ’nün bütün suyunu Eymir’den alıyorlarmış. Bunu da tespit ettirdik ama hiçbir basın yayın organında çıkmadı haber” diye konuştu.

"Yeni bir imar planı yapılsa bile, bu binalar kaçak olarak sayılır"
İmar mevzuatına ilişkin açıklamalarda da bulunan ve “25 binlik, 5 binlik ve binlik planların ardından parselasyon planları yapılır ve bu toplam 4 aşamalıktır. Bunlar gerçekleşmeden yapılan bütün inşaatlar kaçaktır” diyerek konuşmasına devam eden Başkan Gökçek, “Şu anda bir imar planı yapılsa dahi, daha öncekiler meşruiyet kazanmaz. Bundan öncekileri bu planlar kapsamaz. Bu binalar kaçaktır” dedi.

"Çankaya Belediyesi, kaçak yapılaşmaya bilerek göz yumuyor"
Kaçak yapılarla mücadele etme yetkisinin ilçe belediyelerine ait olduğunu açıklayan Başkan Melih Gökçek, Ankara’nın tüm ilçelerinde kaçak yapıya izin verilmezken, Çankaya Belediyesi’nin bilinçli olarak özellikle Karataş ve Mühye bölgelerinde kaçak yapılaşmaya göz yumduğunu söyledi. Bu konuda da defalarca ikazda bulunmalarına rağmen bunun devam ettiğini söyleyen Başkan Melih Gökçek, “Bu yazılarımıza rağmen 3 ay içerisinde bir gelişme olmazsa, yıkma yetkisi bize geçer” dedi.

"Kaçak yapılara yol açılır"
Konuyla ilgili ODTÜ’nün mahkemeye gideceği duyumları aldıklarını belirten Başkan Gökçek, mahkemeyi kazanmaları halinde Türkiye’deki tüm kaçak yapılara af yolunun açılacağını, bu durumda hem kendilerinin hem de Türkiye’deki tüm kaçak yapıların kurtulacağını söyledi. 

"Damacana suları denetlemek bizim yetkimizde deği"l 
Bir soru üzerine,CHP milletvekilleri ve Belediye meclis üyelerinin verdikleri beyanatlarda belediyenin damacana suları denetlememesinin eleştirildiğini de hatırlatan Başkan Gökçek, Belediyelerin damacana suları konusunda hiçbir yetkisi olmadığını, bu konuda tek yetkili olanın Sağlık Bakanlığı ve il sağlık müdürlüklerinin olduğunu vurguladı.

"Barajlardaki su durumu yanlış veriliyor"
Barajlardaki su durumunun televizyonlarda Başkent’te yüzde 3 olarak verildiğinin hatırlatılması üzerine Başkan Melih Gökçek, televizyonların bu konuda hata yaptığını belirterek, “Mesela barajlarda yüzde 3 su kaldı diyorlar, ayrıca diğerinde de yüzde 40 su var diyorlar. Barajlardaki suların orantı olarak verilmesi çok yanlış. Çünkü, Ankara’daki barajların toplam su kapasitesi, Kesikköprü hariç, 1 milyar 600 milyon metreküptür. Şimdi siz bunda yüzde 10 su var derseniz, 165 milyon metreküp su yapar. Bir başka yerin yüzde 50’si derseniz bir bakarsınız oradaki suyun yüzde 50’si 100 bin metreküp eder. Bir de şehirlerin nüfusuna bakmak gerekir. Aslında yapılması gereken Ankara’nın barajlarındaki su miktarı şu kadardır, Ankara’nın günlük su tüketimi de şu miktarda yapılmaktadır diye verilmesi gerekir. Mesela İstanbul ile Ankara’nın su tüketimi aynı değil ki. İkisi aynı şekilde kıyaslanamaz. İkimizin de 500’er milyon metreküp suyu olsa. Bana 500 gün yeter, İstanbul’a 250 gün yeter. İzmir’e ise 750 gün yeter. Bu yüzden su kullanım kapasitelerine göre rakamları vermek gerekir” dedi.

Kesikköprü’den Ankara’ya getirilen suyla birlikte Başkent’in 20 yıllık suyunun bulunduğunu anlatan Başkan Melih Gökçek, “Uzun yıllar Başkent’in gündeminde su sorunu yoktur” diye konuştu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.