Haberler

Çubuk-1 Barajı Yeniden Hayat Buluyor

Tarih: 24 Temmuz 2008 Kaynak: Ankara Büyükşehir Belediyesi
Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek: “Çubuk-1 Barajı’nı rekreasyon alanı olarak yeniden düzenleyerek, dev bir park haline getireceğiz” dedi.

Baraj Tabanında Biriken 1 Milyon Metreküp Dip Çamuru Temizlenecek
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Çubuk 1 Barajı’nın rekreasyon alanı olarak yeniden düzenlenerek, dev bir park haline getirileceğini söyledi. Başkan Gökçek, kanalizasyon suları ile kirlendiği için 1994 yılından itibaren su alınması durdurulan Çubuk-1 Barajı’nın, rekreasyon alanı olarak yeniden Ankaralıların hizmetine sunulacağını belirterek, “Çubuk-1 Barajı’nı projelendirdik ve baraj temizliğine başladık. Bu baraj en kısa zamanda da çevre düzenlemeleri tamamlanarak, yeni mesire alanı olarak Ankaralıların kullanımına hazır hale getirilecek” dedi. Çubuk-1 Barajı’nın genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk barajı olması açısından tarihi bir öneme sahip olduğunu belirten Başkan Gökçek, “Çubuk-1 Barajı, Cumhuriyet ilan edildikten sonra yapılan ilk beton ağırlıklı barajdır. 1930 yılında yapımına başlanan Çubuk-1 Barajı, 3 Kasım 1936 yılında Atatürk’ün de katıldığı bir törenle hizmete açılmıştır. Türk mühendisleri ve işçilerinin emeği ile yapılan Çubuk Barajı’nın inşaat çalışmalarını Mustafa Kemal Atatürk çok yakından takip etmiştir. Sık sık baraj inşaatına giden Atatürk’ün dinlenmesi için "Çubuk Barajı sırtları üzerine küçük bir de köşk yaptırılmıştır” diye konuştu. Başkent’e 12 kilometre uzaklıkta Çubuk Çayı üzerindeki bu barajın Ankara’nın içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının temin edilmesi ve taşkın kontrolü amacıyla inşa edildiğini hatırlatan Başkan Gökçek, şunları söyledi: “Çubuk-1 Barajı uzun yıllar Başkent’in su ihtiyacını karşılamasının yanı sıra Ankaralıların mesire alanı ve gelen yabancı konukların ağırlandığı bir yer olmuştu. Ama baraja yıllarca Çubuk, Pursaklar, Saray, Altınova, Esenboğa ve Akyurt’un kanalizasyonlarının akıtılması nedeniyle baraj işlevini yitirmiş ve kirlenmiştir. Ben 1994 yılında belediye başkanı olduğumda bu baraj, Ankara’ya su veren bir barajken, buradaki suyu görür görmez su alınmasını durdurduğum bir barajdır. Ve o günden itibaren de buradan su alınmıyor. Çevre düzenlemesi yapmış Ankaralıların piknik yapacağı bir alan haline getirmiştik. Ama sudaki kirlilik ve çevreye yaydığı kötü koku çevresini de kullanılamaz hale getirmişti.”

1 milyon metreküp dip çamuru temizlenecek
Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun çıkmasının ardından Çubuk İlçesi ve bu barajı kirleten beldelerin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandığını belirterek, Büyükşehir Belediyesi’nin yetkiyi devir aldıktan sonra da baraj gölünün temizlenmesi için çalışmalara hemen başladığını kaydetti. Başkan Gökçek, Bayındır Barajı’ndan sonra Çubuk-1 Barajı’nı da Başkentlilerin kullanımına sunacaklarını ifade ederek, projeyle ile ilgili şu bilgileri verdi: “Yıllarca kanalizasyon sularıyla kirlenen ve bu yüzden devre dışı bırakılan Çubuk-1 Barajı’nın çevresinin kullanıma açılabilmesi için ASKİ Genel Müdürlüğü çalışmalara başladı. Öncelikle baraja atık suyun gelmesini engellemek için Çubuk ve Karaköy’e 2 adet ileri arıtım yapan atıksu arıtma tesisi yapılmaktadır. Atık suları tesise getirmek için ise toplam uzunluğu 113,5 kilometre olan atıksu kolektörleri inşa ediliyor. Azot ve fosfor giderimi de yapılabilen 20 ve 40 bin metreküp/gün kapasiteli bu iki atık su arıtma tesisi ile gerçekleştirilen ileri arıtım sayesinde baraja temiz suyun gelmesi sağlanacak. Çıkış sularının ultraviyole ışınlarıyla dezenfekte edileceği bu tesislerden gelen su, kar ve yağmur sularıyla birlikte barajda toplanacak ve barajın temiz suyla doldurulması sağlanacaktır. Ayrıca bu çalışma kapsamında barajın dibinde biriken yaklaşık 1 milyon metreküp hacimdeki dip çamuru temizlenecek, böylelikle çevreye yayılan kötü kokular da ortadan kaldırılmış olacaktır.” Çalışmaların tamamlanmasının ardından Çubuk-1 Barajı’nın tarihi misyonuna uygun bir alan haline geleceğini bildiren Başkan Melih Gökçek, “Baraj’da yapılacak bu çalışmaların ardından Başkent’e kazandırdığımız Mavi Göl, Göksu Parkı, Mogan Gölü gibi bir alanı daha Başkent’e kazandırmış olacağız. Yapacağımız bu dev rekreasyon alanında ise parklar, dinlence yerleri, oyun alanları, tarih öncesi hayvanların sergilendiği hayvanat bahçesi gibi alanlar yer alacak. Burası özellikle hafta sonları 10 binlerce Ankaralının aileleriyle birlikte gelip dinleneceği bir yer olacak” diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.