Haberler

İstanbul Modern’den yurtdışı atağı

Tarih: 18 Ağustos 2008
İstanbul Modern Sanat Müzesi, Eylül ayında ilk kez yurtdışında iki sergi birden açacak. “Tasarım Kentleri” sergisi 5 Eylül’de Londra’da Tasarım Müzesi’nde (Design Museum), “Modern Türkiye: Othmar Pferschy Fotoğrafları 1935-1955” sergisi ise 19 Eylül’de Viyana’da Viyana Şehir Müzesi’nde (Museen der Stadt Wien) sanatseverlerle buluşacak.

Ülkemizin modern ve çağdaş sanat birikimini değerlendirerek, dünya sanatından örneklere yer vermeyi ve farklı ülkelerin sanatçılarının bir araya gelmelerine elverişli bir ortam oluşturmayı öncelikli hedeflerinden biri olarak gören İstanbul Modern, her iki sergiyle birlikte bu sorumluluğunu yerine getiriyor.

Küratörlüğünü Engin Özendes’in yaptığı “Modern Türkiye: Othmar Pferschy Fotoğrafları 1935-1955” (Türkei Modern: Fotografien von Othmar Pferschy 1935-1955) sergisinde, İstanbul Modern Koleksiyonunda yer alan Othmar Pferschy fotoğraflarından seçilmiş, modern Türkiye’nin gelişimini gösteren 80 fotoğraf ve çok sayıda belge yer alacak.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında, fotoğraflarıyla genç Cumhuriyet’in ve Türk insanının dünyaya tanıtılmasında büyük bir görev üstlenen, Avusturya Graz doğumlu Othmar Pferschy’nin yapıtları Viyana Şehir Müzesi’nde 19 Eylül-9 Kasım 2008 tarihleri arasında sergilenecek.

İstanbul Modern Tasarım Küratörü Paul McMillen’ın önerisiyle, Londra Tasarım Müzesi işbirliğiyle gerçekleşen “Tasarım Kentleri” sergisi İstanbul Modern’den sonra Londra’ya taşınacak. Küratörlüğünü Londra Tasarım Müzesi Direktörü Deyan Sudjic’in üstlendiği sergi, mimariden endüstriyel ürünlere, mobilyadan grafik tasarıma, modadan otomotive uzanan çok geniş bir yapıt seçkisini içeriyor.

5 Eylül 2008 - 4 Ocak 2009 tarihleri arasında Londra Tasarım Müzesi’nde yer alacak olan “Tasarım Kentleri” sergisi, dünya tasarım anlayışını değiştiren sanatçıların yapıtlarını bir araya getirerek, 19. Yüzyıl ortalarından günümüze kadar tasarım tarihini yansıtıyor.

Othmar Pferschy fotoğrafları Avusturya’da
Belge fotoğrafının Cumhuriyet dönemindeki ilk ve en önemli temsilcilerinden Othmar Pferschy (1898-1984), genç Türkiye’nin yenilenen yüzünü tüm dünyaya tanıtmak için ülkemizi dolaşarak binlerce fotoğraf çekti.

Kızı Astrid von Schell, Othmar Pferschy’nin 1714 adet negatif ve 1293 adet basılmış fotoğrafından oluşan, ülkemizin görsel tarihi olarak da nitelenebilecek eşsiz arşivini İstanbul Modern Sanat Müzesi’ne bağışlamıştı. Sanatçının fotoğrafları, İstanbul Modern Sanat Müzesi Fotoğraf Bölümü Küratörü Engin Özendes’in küratörlüğünde iki ayrı sergiyle, önce İstanbul Modern’de, daha sonra da Ankara Palas Devlet Konukevi’nde sergilenmişti.

Türkiye’de kırk üç yıl yaşayan, modern manzara fotoğrafçılığını başlatan, insan-doğa ilişkisinin, kentlerin değişiminin ve çağdaşlaşmasının en güzel örneklerini veren Avusturyalı fotoğrafçının fotoğrafları bu kez Viyana’da izleyiciye sunuluyor.

Othmar Pferschy, tekniği ve olağanüstü kompozisyon anlayışıyla, fotoğrafa bakmayı ve görmeyi öğreterek kendinden sonraki belge fotoğrafçıları kuşağına adeta bir öğretmen oldu. Sanatçının fotoğrafları, yeni dönemi dünyaya göstermek amacıyla hazırlanan ve baskısı Münih’te Türkçe, Fransızca, İngilizce, Almanca açıklamalarla yapılan “Fotoğrafla Türkiye” adlı albümde (1936), “La Turquie Kemaliste” dergilerinde, pullarda, kartpostallarda, kâğıt paralarda, kitaplarda, broşürlerde, takvimlerde ve pek çok tanıtıcı yayında kullanıldı. “Fotoğraflarla Türkiye”, “Turistik Türkiye” adlı sergiler, Bükreş, Belgrad, Atina ve Montreux’de açıldı. Bu kentlerde, yabancı dillerde hazırlanan yayınlar dağıtıldı.

“Tasarım Kentleri” sergisi İstanbul’dan sonra Londra’da
“Tasarım Kentleri” sergisi, çağdaş tasarımın serüvenini, uluslararası anlamda yedi önemli kente ve bu kentlerin tasarımın gelişimindeki belirleyici konumlarına odaklanarak anlatıyor. Sergi, kentlerin farklı zamanlardaki konumlarının tasarımın gelişimini yönlendirmeye nasıl katkıda bulunduğunu göstermeye çalışarak, tasarımın çağdaş kültürü de biçimlendirmesini inceliyor. Aynı zamanda tasarımın, seri üretimin ve tekil üretimlerin, yüksek teknolojinin, yeni malzemelerin ve bu alandaki iletişimin kilit yönlerini bir araya getiriyor.

1851 yılındaki “Büyük Sergi” zamanının Londrası’nda başlayan sergi, 2008 yılında bugün dünyanın önde gelen tasarım merkezi olan, Ron Arad, Zaha Hadid, Ross Lovegrove, Jasper Morrison ve daha birçok öncü tasarımcının yaşadığı Londra ile sona eriyor.

Bu iki dönem arasında ise altı kente odaklanıyor: Modernist dilin yeni yeni biçimlenmeye başladığı, Birinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesindeki Adolf Loos’lu Viyana; dünyanın en ünlü tasarım okulu olan Bauhaus’un yer aldığı Almanya’daki Dessau;1930’larda, görsel kültürün başkenti olan, Picasso ve Le Corbusier’li Paris; Amerikan tasarım yüzyılını tanımlayan, Charles Eames’in son derece incelikli atölyesini ve evini inşa ettiği, savaş sonrasındaki Los Angeles; 1960’larda, çağdaş tasarımın başını çeken Milano ve 1980’lerde Avrupalı endüstri tasarımının ahlaki katılığının ötesine geçerek, daha oyunbaz bir anlayışla varlığını hissettiren Tokyo...
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.