Haberler

Beşiktaş’ın meydanları ve heykelleri...

Tarih: 15 Eylül 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Hasan Pulur
Eğer Beşiktaş halkı meydanları seviyorsa, Belediye Başkanı İsmail Ünal’a oy verir. Çünkü Beşiktaş, meydanı az bir semttir, sarayı boldur, konağı boldur, evi, apartmanı boldur da, meydanı azdır, bir Barbaros Meydanı vardır, bir de Akaretlerin başındaki meydancık...

Önce sessiz sedasız, Barbaros Bulvarı’nın başındaki o meydanı yaptılar, Beşiktaş rahatladı, şimdi de Levent Çarşı Meydanı’nı elden geçirdiler, düzenlediler. 

Bundan yirmi yıl önce Levent Çarşısı o bölgede oturanların alışveriş ettiği, nefes aldığı bir yerdi, lakin giderek öyle bir hal aldı ki, insanlar “Aman Levent Çarşısı’na işim düşmesin!” demeye başladılar; bir karmaşa bir gürültü, bir çirkinlik...

Pirimiz, ustamız Ahmet Mithat Efendi gibi lafa başlarsak, “Ey okur, meydan deyip geçme!” dersek, bakın dilimizde ne kadar çok “meydan”lı laf var.

“Meydan açmak, meydan aramak, meydan bulamamak, meydan vermemek, meydan dayağı, meydan okumak, meydan saati, meydan savaşı, meydan süpürgesi, meydana çıkmak, meydana dökmek...”
Uzayıp gider, bu “meydan” faslı...

Bu deyimlerin çoğu da mecazi, mesela “meydan süpürgesi” hafif meşrep kadınlar için kullanılır, kısacası sürtük...

Beşiktaş Belediyesi ne yaptı?

Mimar Sinan Güzel Sanat Fakültesi ile işbirliği yapıldı, önce meydana açılan binaların cepheleri temizlendi; gelişigüzel reklam ve ilan tabelaları kaldırıldı, hemen hepsi standart hale getirildi.

Ve bir de “anıt-heykel” dikildi.

Siz hareketli heykel gördünüz mü?

Biz ilk defa gördük.
“6 metre yüksekliğinde, defne yaprağı motifiyle bezenen, paslanmaz çelik bir gövdenin üzerinde el ele dans eden beş kadın. Hiç durmadan dans ediyorlar, dövme bakırdan yapılan kadınlar, altın varakla kaplı, altın kızlar...”

Peki nedir, bu “altın kızlar”ın anlatmak istediği...

Ferit Özşen’in bu hareketli heykeli Türkiye’de ilk uygulama...

“Bireylerin inanç, duygu düşünce ayrımı gözetmeksizin, dostluklarını, el ele vermesini, birlik olmasını, bu birlikten dayanışmanın ve birlik bilincinin oluşacağını, birlik olmanın coşkusunu anlatıyormuş...”

Lakin, biz anlatamamış olabiliriz, gidin seyredin, sonra düşünün siz ne anlamışsanız, odur; bu da yeter.

Ama herhalde bu heykel “Kavgayı anımsatıyor” diyemezsiniz.
Kavganın, kavga çıkarmanın marifetini erbabına bırakın.

Gidin, bir daha seyredin.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.