Haberler

Nükleer santral açıklamaları

Tarih: 26 Eylül 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı ve işletimi için dün yapılan ihale, Elektrik Mühendisleri Odası tarafından değerlendirildi. Yazılı olarak yapılan açıklamada, nükleer santral yapımından vazgeçildiğinin ilan edilmesi ve Türkiye'nin enerji alanında biriken sorunlarına ciddi ve gerçekçi çözümler aranması gerektiği savunuldu.

Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), hukuki, etik ve toplumsal yarar açısından tek teklifle nükleer santral ihalesinin sürdürülmesinin mümkün olmadığını savundu.

Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı ve işletimi ihalesinde teklif veren grubun Türkiye açısından da ciddi tehdit unsuru olarak görülen Iğdır'a 30 kilometre mesafedeki Ermenistan'daki Metsamor nükleer santralı işletmecisi olmasının kaygı verici olduğu iddia edilen açıklamada, Metsamor'un ömrünü tamamlamış, sık sık arıza yapan ve daha önce devre dışı bırakılmış olmasına rağmen, enerji ihtiyacı nedeniyle çalıştırılmakta ısrar edilen uluslararası çevrelerce de kapatılması gündeme getirilen bir nükleer santral olduğu ifade edildi.

Rus şirketi Atomstroyexport'un çeşitli ülkelerde yürüttüğü santral projelerinden Doğu Almanya ve Slovakya'daki toplam 1980 megavatlık 6 ünitenin devre dışı bırakıldığını, 9 ülkedeki toplam 17 bin 160 megavatlık nükleer santral yapımının durdurulduğu ve bir ülkedeki 1280 megavatlık nükleer santral kurulum ihalesinin de ertelendiğine dikkat çekilen açıklamada şirketin hazırlık, başlangıç aşaması, inşa halinde olanlar gibi süreci devam eden 10 bin 920 megavatlık nükleer santral projesi portföyüne sahip bulunduğu kaydedildi.

Atomstroyexport'un stratejik işbirliği imzaladığı Inter Rao şirketinin de 2003 yılından beri Ermenistan'da sorunlu Metsamor nükleer santralini işlettiğine işaret edilen açıklamada, ayrıca bu şirketin Türkiye'ye Ermenistan'dan elektrik ithalatı yapma talebiyle de gündeme geldiği belirtildi.

Zaten ciddi şekilde Rusya'ya bağımlılık söz konusu

İhalede tek teklifin Rusya'dan gelmesinin nükleer santral kurulumundaki dışa bağımlılık ve kaynak çeşitlendirmesi gerekçelerini de yok ettiği öne sürülen açıklamada, Türkiye'nin zaten doğal gazın yüzde 65'ini Rusya'dan ithal ettiğini, hem doğal gaz hem elektrik üretimi açısından Türkiye'nin ciddi şekilde Rusya'ya bağımlığının söz konusu olduğu ifade edildi.

Türkiye'nin enerji alanında ciddi açmazla karşı karşıya olduğu savunulan açıklamada şöyle denildi: ''Bilimsel ve toplumsal tepkileri görmezden gelerek, çalakalem hazırlanan yasa ve yönetmeliklerle nükleer santral yaptırmaya kalkışan Ak Parti hükümeti, dün yarışma adı altında düzenlediği ihalede tek teklifle baş başa kaldı. Nükleer santral hayali ile daha fazla zaman kaybedilmeden gerçekçi yatırımlara dönülmelidir. Bunun için de Türkiye'nin kendi yerli kaynaklarının öncelikle değerlendirilmesinin yolu bulunmalıdır. Bunun da serbest piyasa ve özelleştirme uygulamalarından geçmediği, 2002 yılından bu yana yatırımsızlık ortamında kalınmasından net olarak görülmektedir. Elektrik Mühendisleri Odası olarak nükleer santral ihalesinini iptal edildiğinin bir an evvel açıklanmasını, derhal kamunun inisiyatif alarak yerli kaynakları değerlendirmek üzere yatırımlara başlanmasını talep ediyoruz''
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.