Haberler

Yağmanın yeni adı: Turizm tahsisi

Tarih: 1 Ekim 2008 Kaynak: Evrensel Yazan: Özer Akdemir
Bir bölge daha turizm bahanesiyle yok ediliyor. Pananos kumullarına golf sahası yapılmak isteniyor. Ege Bölgesi’nin bakir kalabilmiş en korunaklı kumulları olan ve içerisinde dünyada sadece bu bölgede yetişebilen 24 çeşit endemik bitki yetiştiği bilinen Pananos Kumulları, “Turizmi Teşvik Yasası” ile kıyı yağmasına açılmak isteniyor.

Barındırdığı sulak alanlar ve kumullar nedeniyle SİT alanı içerisinde olan bölge, aynı zamanda yaban hayatı koruma alanı içerisinde yer alıyor. Dünyanın birçok bölgesinde, çok daha küçük ölçekteki kumulların korunması için kumsallara terlikle dahi girilmesinin yasak olduğu bilinirken, endemik bitkilerin ve su kuşlarının ve birçok hayvanın barınağı olan Pananos kumulları 5 yıldızlı otel ve golf sahaları yapılarak yok edilmek isteniyor.

Bataklığa golf sahası

Bölgenin turizm bölgesi ilan edilerek ekolojisinin bozulmasına karşı dava açan Efes Çevre, Doğa ve Kültür Derneği (EFESÇED) Başkanı Tekin Karadağ (Ozan Toprak Dede), doğal SİT alanı olan bölgede zeytinliklerin ve diğer tarım alanlarını da bulundurduğuna dikkat çekerek, kendilerine “daha ne istiyorsunuz bataklıkları kurutarak sizleri de bu sorundan kurtaracağız” dendiğini aktardı.

Bir kısmı bataklık olan bölgenin deniz seviyesinin altında kaldığı için yarı sulak olduğuna vurgu yapan Karadağ, “Bu bölgenin yarısına yakınının yaklaşık 4 metre toprakla doldurulup golf sahaları yapacaklarını söylüyorlar. Seferihisar - Kuşadası yolunun ikiye böldüğü bataklığın diğer yarısını ne yapacaksınız diye sorduğumuzda yanıt veremiyorlar. Ayrıca büyük su tüketimi gereken bu golf alanlarını hangi suyla sulayacaklarını da tam olarak açıklayamıyorlar. Bölge sulak alan ama sular deniz suyu karışması nedeniyle tuzlu ve sodalı. Bu suyu kullanamazlar. Küçük Menderes nehri zaten açık kanalizasyon gibi. Kala kala bizim yer altı sularımız kalıyor ki o su zaten bize yetmiyor” diye konuştu. Karadağ, bölge halkının bu turizm tahsisine karşı çıktığını ve verdikleri hukuki mücadeleyi sürdürmeye kararlı olduklarını belirtti.

Çeşme’yi birileri ‘kapatacak’!..
Çeşme-Karaburun Yarımadasının kapladığı alanın yarısını özel işletmelere 75 yıllığına (süre bittiğinde tekrar uzatılmak üzere) tahsisini öngörün Turizm Teşvik Yasası’nın yürütmesi geçtiğimiz günlerde Danıştay 6. Dairesi tarafından durduruldu. Danıştay konuyla ilgili kararında diğer maddelerin yanı sıra çok önemli şu noktaya da dikkat çekti; “Çok büyük arazilerin özel girişimcilere tahsisi kapalı toplumlar yaratacak...”

Çeşme Yarımadası’nının yüzölçümünün yarısı demek olan 112 kilometre karelik alanın turizm tahsisi adı altında 75 yıllığına özel şahışlara devrine karşı dava açan yurttaşların avukatı Ömer Erlat, yasanın yürütmesinin durdurulmasına rağmen tehlikenin devam ettiğini söylüyor. Erlat; “Yasa ortada durduğu sürece tehlike bitmez” diyerek yasanın tamamen püskürtülmesinden başka bir yolun olmadığı görüşünde.

İzmir Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı, 9 Eylül Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Tolga Çilingir ise Türkiye’deki planlama sistemine ciddi bir müdahale olduğunu belirterek, 1980 sonrası getirilen yasaların yarattığı sorunların 1990’ların sonunda ciddi olarak görülmeye başladığını dile getirdi. Çilingir “Son 6-7 yıllık dönemde ikinci bir şok dalga ile karşı karşıyayız. Bu ilkinden biraz daha etkili bir dalga. Çünkü ne pahasına olursa olsun ülke değerlerini ranta dönüştürmeye çalışan hamleler söz konusu” diye konuştu.

Çeşme de turizm nasıl teşvik edilecek !
Av. Ömer Erlat’ı böylesine endişelendiren yasanın Çeşme için öngördüklerine bakarsak endişenin ne kadar da haklı olduğu kolayca anlaşılabilir;
* 112 Kilometre kare kamu taşınmazı yerli ve yabancı girişimcilere tahsis edilecek.
* Tahsis edilecek alanın 40 Kilometre karelik kısmı doğal SİT alanı.
* Uluslar arası öneme sahip sulak alan, Alaçatı Kıyı Ekosistemi tahsis edilecek.
* Koruma altındaki Akdeniz Foku yaşama alanları tahsis edilecek.
* Endemik Katran Ardıcı ormanı tahsis edilecek.
* Alaçatı Barajı koruma alanları tahsis edilecek.
* Kıyılar, ağaçlandırma alanları, tarım alanları ve meralar tahsis edilecek
* Tahsis 75 yıl süre ile ama süre sonunda ucu açık…
* Özel mülkiyete ait alanlar kamulaştırılacak ya da takas edilecek.
* Rezerv alanlardan ilave tahsisler yapılabilecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.