Haberler

İzmir Ekonomisine Büyükşehir Dopingi

Tarih: 6 Ekim 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım projeleri, kentteki 188 şantiyede hızla devam ediyor. 750 milyon YTL’yi aşkın maliyeti olan bu projelerde yaklaşık 3 bin 300 işçi ile 420 teknik eleman istihdam ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerçekleştirmekte olduğu yatırımlar ile kenti dev bir şantiyeye çevirdi. Peşpeşe gelen yeni yatırımlarla İzmir’in kentin temel sorunları çözülürken, kentliye de yeni istihdam olanakları sağlanmış oluyor.

Bugün itibariyle İzmir’de devam eden yatırımlar için faaliyette bulunan 188 şantiyede 182 müteahhit, 3 bin 300 işçi ve 420 teknik eleman çalışıyor. Devam eden metrodan, hafif raylı sisteme, biyolojik arıtma tesislerinden, su ve kanalizasyon yatırımlarına, alt-üst geçit projelerinden çok amaçlı salonlara, kültür-sanat merkezlerine ve tarihi yapıların restorasyonuna kadar uzanan ve şu anda yapımları süren bu yatırımların tutarı ise 750 milyon YTL’yi aşıyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kentte 30 yıldır konuşulan ne iş varsa, hemen hemen hepsine el attık. İzmir tarihinin en büyük yatırımlarını gerçekleştiriyoruz. Kentimizin geleceğini kurtaracak yatırımları gerçekleştirirken hem İzmir hem de İzmirliler kazanıyor” şeklinde konuştu.

İşte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin dört bir yanındaki projelerinden oluşan dev şantiye:
Fen İşleri
İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın halen gerçekleştirmekte olduğu alt-üst geçitlerden, kültür-sanat merkezlerine, yol-meydan düzenlemelerinden çok amaçlı salonlara kadar uzanan değişik alanlardaki yatırımlarının toplam tutarı 327 milyon YTL’nin üzerinde. Fen İşleri’nin gerçekleştirmekte olduğu yatırımları ihale yoluyla yürüten 37 müteahhitlik firmasında ve kendi asfalt şantiyelerinde 1634 işçi ve 95 teknik adam istihdam ediliyor.

Raylı Sistem
İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Müdürlüğü, 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi ile 5.5 kilometrelik Üçyol-Üçkuyular ve 3.2 kilometrelik E.Ü. Hastanesi-Bornova metro projelerini gerçekleştiriyor. Şu anda inşaatları devam eden işlerin toplam maliyeti 307 milyon 980 bin YTL. Şantiyelerdeki 9 yüklenici firmanın görev yaptığı raylı sistem projelerinde 493 işçi ve 53 teknik adam görev yapıyor.

İZSU
İlçe ve beldelerde biyolojik arıtma tesisleri ile içme suyu ve kanalizasyon yatırımlarının devam ettiği 136 İZSU şantiyesinde 1155 işçi, 272 de teknik eleman çalışıyor. Devam eden işlerin toplam tutarı yaklaşık 120 milyon 761 YTL.

İzmir’i dev bir şantiyeye döndüren yatırımlardan bazıları: 
- 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi’nin toplam maliyeti 340 milyon dolar. 8 etap halinde devam eden inşaat maliyetleri 200 milyon dolar. Tamamlanan kısımların dışında şu anda inşaatı devam eden etapların toplam maliyeti 104 milyon YTL. 3.2 kilometrelik Ege Üniversitesi-Bornova hattı 67 milyon YTL. Tamamı yeraltında ve 5.5 kilometre uzunluğundaki Üçyol-Üçkuyular metro hattı ise 137 milyon YTL’ye malolacak. 

- Anadolu Caddesi üzerinde Harmandalı ve Büyük Çiğli katlı geçit inşaatları sürüyor. Harmandalı 12 milyon YTL, Büyük Çiğli katlı geçidi 37 milyon YTL’ye mal olacak. Önümüzdeki günlerde Evka-5 yonca kavşağının yapımına başlanacak. 

- 425 bin metrekarelik alanda kurulan Sasalı Doğal Yaşam Parkı alt yapı ve çevre düzenlemesinin toplam maliyeti 10 milyon YTL. Ayrıca Sasalı’da 7.5 kilometrelik güzergahta yol genişletme çalışmaları yapılıyor. Mevcut Sasalı yolu 2 şeritten 4 şeride çıkarılıyor. Yine Doğal Yaşam Parkı’nın yanında toplam 2 milyon 600 bin metrekarelik bir alanda piknik alanı oluşturuluyor. 

- Narlıdere’de, NARBEL konutları ile İnönü ve Atatürk mahallelerini birbirine bağlayan ve Balçova üzerinden Mithatpaşa Caddesi’ne ulaşımı kolaylaştıran yolun inşaat çalışmaları devam ediyor. Projenin maliyeti 11.5 milyon YTL. 

- İnşaat çalışmaları tamamlanma aşamasında olan Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin maliyeti 35 milyon 500 bin YTL. 

- İlçe ve beldelerin kültür –sanat ihtiyaclarının karşılanması için çok amaçlı salonların inşaatları sürüyor. İnşaat ve ihale çalışmaları yapılan 22 çok amaçlı salondan Çırpı, Canlı, Helvacı, Koyundere, Emiralem ve Helvacı’da yapım çalışmaları sürüyor. Bitirilen 4 çok amaçlı salon, beldelerinde hizmet vermeye devam ediyor. Her akıllı salon yaklaşık 1 milyon YTL’ye maloluyor. 

- Kent genelinde cadde-yol ve kaldırım düzenlemesi çalışmaları durmaksızın devam ediyor. Körfezköy otoyol bağlantısı çalışmaları kapsamında Çiğli Otoyol Kavşağı’na bağlantıyı sağlayan yeni güzergah açılması için çalışmalar devam ediyor. Bu işin maliyeti de 2.641 bin YTL. 

- Buca’da Büyükşehir Belediyesi arazisi üzerine kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere 578 konut inşa ediliyor. Toplam maliyet 45 milyon YTL. 

- Tarihi Havagazı Fabrikası çevre düzenleme çalışmaları 2 milyon 690 bin YTL. 

- Tarihi Kemeraltı Çarşısı cephe düzenlemeleri 2. etap çalışmaları 2 milyon 184 bin YTL. 

- Kent genelinde yapılan asfaltlama çalışmaları için 2008 yılında 141 milyon YTL’lik asfalt kullanıldı. Ayrıca İzmir’in ihtiyaçlı mahallerinde çözüm ekipleri de çalışmalarını sürdürüyor. 

- İzmir Büyükşehir Belediyesi, merkez ışındaki ilçe ve beldelerin en önemli sorunlarının başında gelen evsel atıksu problemini, 11 adet arıtma tesisi kurarak çözüyor. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyolojik Arıtma Tesisi tamamlandı. Halen Kemalpaşa, Seferihisar, Bayındır, Menmen, Urla İlçe, Torbalı ve Ayrancılar-Yazıbaşı biyolojik arıtma tesislerinin yapımı sürüyor. Her bir tesis 4-6 milyon YTL arasında bir maliyetle gerçekleştiriliyor.

- Yeni bağlanan ilçe ve beldelerde milyonlarca YTL tutarında içmesuyu, kanalizasyon şebekesi döşeniyor, dere ıslahları gerçekleştiriliyor. 

- Göksu ve Sarıkız kuyularındaki arsenik arıtılmasına yönelik 3000 lt/sn lik paket arıtma tesisi yapımı devam ediyor. İşin 1500 lt/sn’lik kısmı Aralık ayı içerisinde bitirilerek işletmeye alınacak. 

- Menemen Acil ve Halkapınar kuyularındaki arsenik giderilmesine yönelik paket arıtma tesisi yapım çalışmaları da sürüyor. Menemen acil kuyularındaki suların 600 lt/sn lik kısmı ile Halkapınar kuyularının 1000 lt/sn lik kısmı arıtma tesisi bitirilip Aralık ayı içerisinde devreye alınacak. Arsenik arıtma çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi’ne toplam maliyeti yaklaşık 27 milyon YTL olacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.