Haberler

Petkim'den 1 milyon dolarlık yatırım

Tarih: 13 Ekim 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Erdal Çarboğa
Özelleştirildikten sonra yatırımlarına hız veren Petkim Petrokimya Holding A.Ş., kriz ortamında da yeni projelerini uygulamaya koyuyor. Petkim, üretimden kaynaklanan tehlikeli atıkların depolanması amacıyla bir milyon dolara mal olması beklenen "Tehlikeli Atık Düzenli Depolama Sahası" kuracak. Sahanın kurulması için yasal kurallar içinde olan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi.

Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, "Proje ile, üretimden kaynaklanan tehlikeli atıkların daha ekonomik bir şekilde ve Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'ne uygun olarak depolanarak bertaraf edilmesi amaçlanıyor. Sıvı-Katı Atık Yakma Ünitesi'nden kaynaklanan kül ve cüruf gibi atıklar ile diğer ünitelerden kaynaklanan atıklar ayrı olarak depolanacak"dedi.

Çevre sorunu
Yapılacak olan projenin yaklaşık bir milyon dolara mal olacağını belirten Yavuz, şunları söyledi: "Evsel nitelikli katı atıkların değerlendirilebilir sınıfa girenleri (plastik, cam, kağıt, metal vb.) ayrı ayrı toplanacak, biriktirilecek ve geri kazanımı sağlamak için hurdacılara ya da değerlendirme yoluna giden işletmelere satılacak. Faaliyetin inşaat ve işletme aşamalarında oluşacak geri kazanımı mümkün olamayan evsel nitelikli katı atıklar ise, biriktirilecek ve Petkim'e ait diğer evsel nitelikli atıklarla birlikte bertaraf edilecektir."

Geçtiğimiz hafta yapılan ÇED toplantısında konu ile ilgili bilgi veren İzmir İl Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğü ÇED Şube Müdürü Dr. Necat İnce Aliağa'nın ciddi çevre sorunları olduğunu belirterek, "Bu bölge ağır sanayi bölgesi ve ÇED Kanunu çıkmadan önce kurulmuş tesislerle dolu. Önce bunları iyileştirmek zorundayız. Bu nedenle bu tesis çok önemli" dedi.

Çevre yüksek mühendisi Harun Yıldırım ise görüşlerini şöeyle dile getirdi: "Bugüne kadar, tek lisanslı kurum olan İzaydaş'a gönderdiğimiz atıkları artık kendimiz depolamaya başlayacağız. İki bölümden oluşacak depolama alanında, yakma ünitemizden çıkan kül ve cüruflar bir bölgede toplanırken, bazı fabrikalardan çıkan çamur artıkları da başka bir bölümde depolanacak. Yapım aşamasında 20 kişi çalışacak. Kül ve cüruf artıkları için 15 bin 855 metreküp, çamur için ise 15 bin 476 metreküp depolama kapasitesine sahip olan tesis de ortalama 10 yılda 30 bin metreküp atık depolanacak."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.