Haberler

Selçuklu’nun ‘en’leri

Tarih: 14 Ekim 2008 Kaynak: Türkiye
Anadolu’da, mimarisi ve özgünlüğüyle Türkiye ve dünyada, “ilk”, “tek” veya “en büyük” olma özeliğine sahip Selçuklu dönemine ait bir çok eser bulunuyor. Selçuklu Belediyesi Kültür Yayınları’ndan çıkan, “Anadolu Selçuklu Eserleri-Fotoğraf Albümü”nde yer alan bilgilere göre işte Selçukluların Anadolu’daki enleri:

Selçuklu sanatını yansıtan yapılara, en fazla Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Konya’da rastlanıyor. 110 Selçuklu yapısı bulunan Konya’yı, 52’şer yapıyla Selçukluların en fazla eser bıraktığı yerler Kayseri, Antalya ve Tokat takip ediyor. 

Dünya Miras Listesi'nde 
- Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girebilen ilk mimari yapısı, Selçuklulara ait Sivas Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası...
- Bilinen en büyük Selçuklu mezarlığı Bitlis’te bulunuyor... İslam aleminin en büyük tarihi mezarlığı olan Ahlat/Selçuklu Mezarlığı “Türk sanatı ve kültür tarihinin 800 yıllık belgeleri” olarak kabul ediliyor.
- Ortaçağ’ın 38.60 metre kemer açıklığıyla bilinen en büyük taş köprüsü de Selçuklulara ait... Batman çayı üzerinde 1147 yılında yapılan Malabadi Köprüsü’nün eni 7, uzunluğu 220 ve yüksekliği 20 metre. Bunun yanında Ortaçağ’ın yine en büyük köprülerinden biri Selçuklularca inşa edilen Hasankeyf Köprüsü.
- Sivas’taki Şifaiye Medresesi, Selçuklu’nun ilk ve en büyük tıp eğitim kurumlarından biri iken aynı ildeki Gök Medrese, günümüze en sağlam ulaşan örnekleri arasında yer alıyor.

İlk Türk Tersanesi
- Selçuklu’nun önemli miraslarından hanların en büyüğünün 1229 yılında yaptırılan Aksaray’daki “Sultan Han”, kare planlı “tek” hanın Afyonkarahisar’daki Ebu’l-Mücahid Yusuf Hanı, sultan hanlarının ilk örneklerinden birinin Aksaray’daki “Alay Han” olduğu biliniyor.
- Alanya Tersanesi ise Selçuklular döneminden kalma Akdeniz’deki ilk Türk tersanesi. Yapı, I. Alaeddin Keykubat’a “iki denizin sultanı” unvanını kazandırmış.
- En büyük Selçuklu sarayına Konya’nın Beyşehir ilçesi ev sahipliği yaparken Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun, en geniş ve sağlam surlarından kabul edilen Diyarbakır Kalesi’nde Selçuklu mimarisinin izlerini görmek mümkün.
- Anadolu’nun ilk Türk camisi Kars Ani harabelerindeki Manucehr Camii’nin tavanında, Selçuklu dönemi yıldız motifleri bulunuyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.