Bodrum’un Karakaya Köyü'ndeki 300 yıllık tarihi Osmanlı mescidi ile bahçesindeki yıkık köy evinin etnoğrafya müzesi ve kır bahçesine, geçmişte korsanlardan korunmak için Asar Tepesi'ne yapılan 15 evin de restore edilerek pansiyona dönüştürülmesi için Gümüşlük Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarda sona yaklaşıldı.
Gümüşlük Belediye Meclisi, 5 yıl önce 800 yıllık tarihi geçmişe sahip Karakaya Köyü'nde, Kentsel Tasarım Projesi'ni hayata geçirmek için karar aldı. Karakaya Köylü'ndeki 60 tarihi ev ve 300 yıllık tarihi Osmanlı mescidi için çevresel analizler yapılıp, tarihin korunmasına yönelik projeler geliştirilmeye başlandı. Ardından da gerekli izinler için Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na müracaat edildi. Kurul, restorasyon çalışmaları için gerekli izni iki yıl önce verdi. Bunun üzerine çeşitli mimarlarla görüşülüp, bölgede yapılacak çalışmalarla ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. Son olarak da İzmir Yüksek Teknoloji Ensitüsü Mimarlık Fakültesi'yle işbirliğine gidildi. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Figen Akpınar ve Araştırma Görevlisi Çağlayan Deniz başkanlığındaki bir grup yüksek lisans öğrencisi bölgede, ‘Karakaya Köyü Tarihi Çevre Koruma Projesi’ kapsamında iki hafta sürecek çalışma başlattı. Çalışmalar sonrasında, köydeki tarihi Osmanlı mescidi ile bahçesindeki yıkık evin etnoğrafya müzesi ve kır bahçesine, geçmişte korsan saldırılarından korunmak için Asar Tepesi'nde yaptırılan 14 evin de pansiyona dönüştürülmesi için tarihi dokunun envanterini çıkartmaya başladı. Envanter çalışmalarının tamamlanmasının ardından projenin hayata geçirilip, bir yıl içerisinde de tamamlanacağı belirtildi.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Figen Akpınar, “Ege ve Akdeniz’de rant uğruna yağmalanmayan tarihi mekan neredeyse hiç kalmadı. Bu nedenle günümüze kadar çok iyi korunarak gelmiş, türünün en güzel örneklerinden olan tarihi Karakaya Köyü'nde mescit ve kır kahvesinden başlayarak geliştirilecek proje kültür turizmi açısından büyük önem taşıyor” dedi.
Tarihle İç İçe Yaşanacak
Sivil toplum örgütlerininde desteği ile projeyi kısa sürede hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirten CHP'li Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Ülküm de şunları söyledi: “Yüzyıllarca korsanların saldırısına uğrayan, tarihteki ilk ve tek tipik Akdeniz evlerinin yer aldığı ve Osmanlı eserlerinin bulunduğu Karakaya Köyü'ndeki mescidi etnoğrafya müzesi yapmak için tüm izinleri aldık. Üniversitenin hazırladığı koruma projesi ile müzeyi oluşturup Bodrum’un geçmişinde sosyolojik açıdan önemli olan ve yaşamda kullanılan tarım ve ev aletleri ile giysilerin yer alacağı müzeyi hayata geçireceğiz. Köydeki yıkık ve harap haldeki 15 evi de restore edip ev pansiyonculuğuna kazandıracağız. Karakaya Köyü'nde yüzyıllar önceki yaşamın yeniden canlanmasını sağlayacağız. Gümüşlük’e gelenler tarih ile iç içe yaşayacak. Aynı o dönemlere ait döşenmiş ev pansiyonlarda kalacak. Karakaya ve Bodrum tarihinin bütün bilinmeyenleri gün ışığına çıkacak proje bölgeye turist yağmasına neden olacak.”