Haberler

İnşaatta hareketlilik için İngiliz modeli önerisi

Tarih: 15 Ekim 2008 Kaynak: Referans Yazan: Mehmet Ali Kantarcı
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Kemal Özgen, belirli koşullara bağlı olarak konut kredilerinde faiz oranlarının bir kısmının devlet tarafından sübvanse edilmesi gerektiğini söyledi. Faiz oranlarının düşürülerek, yeni konut alımlarının teşvik edilmesi gereğine değinen Özgen, "Benzer bir uygulama İngiltere'de yapıldı ve İngiliz hükümeti krizden çıkmak için ilk konut mülkiyetine faizsiz kredi kullandırmaya başladı. Halen aylık faizin yüzde 1,5-1,7 düzeyinde olduğu konut kredilerinde bu faiz yükünün bir kısmının devlet tarafından üstlenilmesi ve faiz yükünün yüzde 1'lere çekilmesi durumunda konut talebinin artmasına büyük bir katkı sağlanır" dedi. Özgen, buna göre yıllık 200 milyon YTL civarında faiz desteği ile 100 bin konut için 7 yıl vadeli 100 bin YTL kredi kullanımının desteklenmesinin mümkün olduğunu vurguladı.

Konut kredileri yavaşladı
Aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi olan Özgen, inşaat sektörünün 2007 yılı 3. çeyreğinden itibaren ciddi bir durgunluk içine girdiğine dikkat çekerek önceki yıllarda yüzde 25'e varan büyüme hızları kaydeden sektörün, 2008'in 1. çeyreğinde yüzde 3,1, 2. çeyreğinde yüzde 0,9 büyüme gösterdiğini kaydetti.

Konut kredisi kullanımının 2006'da faiz oranlarının artması sonucu yavaşladığını, 2008 yılında 37 milyar YTL düzeyinde kaldığını ifade eden Özgen, "ABD'de konut kredisi stoku GSMH'nin yüzde 85'i, AB ülkelerinde yüzde 40-50'si Türkiye'de ise 37 milyarlık konut kredisi GSMH'nin yüzde 6'sı kadardır. Konut kredisi alan kişi sayısı 600 bin civarında. Bu kredilerde geri dönüş sorunu yoktur. Dolayısıyla Türkiye'de konut kredisi stokunun 70-80 milyar YTL gibi, GSMH'nin yüzde 10'u bir büyüklüğe çıkması mümkün" diye konuştu. Özgen, böyle bir gelişmenin son dönemde ülke genelinde artan konut stokunun erimesine ve inşaat yatırımlarının ivme kazanmasına imkân sağlayacağını savundu.

Önlemler netlik kazanmalı
Küresel krizin hızlı ilerlemesi karşısında Türkiye'de alınması gereken önlemler konusunda halen bir netlik olmadığını da kaydeden Özgen, "Dünyada küresel kriz finans sektöründen reel sektöre geçiyor. Türkiye'de ise tersinin olması, yani sorunun reel sektörden başlayıp finans sektörüne yayılması daha büyük ihtimaldir" dedi.

Türkiye'nin hızla durgunluğa karşı önlem alması, ihracatı destekleyecek, iç pazarda üretimin ve tüketimin önünü açacak önlemleri uygulamaya koyması gerektiğini vurgulayan Özgen, bu çerçevede ihracat teşviklerinin artırılması, iç pazarda büyümeyi destekleyecek vergi indirimleri, istihdam ve temel girdiler üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerektiğine işaret etti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.